Jura F50 I i II generacja — pytania, problemy

JoannaM
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: pt 11 sty 2008, 18:09
Lokalizacja: Wrocław

Jura F50 I i II generacja — pytania, problemy

Postautor: JoannaM » pt 01 lut 2008, 15:34

Witam,
dołączyłam od wczoraj do szczęśliwych posiadaczy Jury; dzisiaj pierwsze cappucino, pyyyycha :)
Mleko ubite tak pięknie, że aż nie chciało się wylewać z dzbanuszka; ścisnęłam trochę palcami wężyk zasysający mleko zgonie z sugestiami andrew, To działa!
Maszyna jest piękna, elegancka, już się lubimy.
Więcej napiszę po większym "spożyciu" :)

Profi-coffee, dziękuję :)

Roch
Posty: 2
Rejestracja: sob 02 lut 2008, 16:23
Lokalizacja: Poznań

F5

Postautor: Roch » sob 02 lut 2008, 16:49

Witam,
Ja z kolei jestem od wczoraj właściecielem bliźniaczego ekspresu Jura F5.
Jest to mój pierwszy ekspres, więc nie ma porównania. Kawa ok, pracuje nad jej udoskonaleniem.
Mam z kolei zastrzeżenia co do:
1. Instukcji - polska instrukcja dla początkującego to tragedia, natomiast angielska ciut lepiej, ale już widać różnicę co do wyposażenia. W polskiej wersji jest nakładka Easy Cappuccino Frother (bardzo średnio opisana), natomiast w wersji angielskiej opisana jest Professional Cappuccino Frother, a o Easy nie jest wspomniane (czyli ta druga jest standardem)
2. Easy Cappuccino Frother - brak odpowiedniego opisu w instrukcji, jak również dolną część metalową ciężko się nakłada na gumkę, natomiast łatwo z niej wypada (np. poprzez dotknięcie kubkiem).
3. W moim wydaniu pianka jest jeszcze nieprawidłowa - nie wiem czy to winna spieniacza, czy ja cos źle robię w wyniku złych instrukcji.

emarko
Posty: 2
Rejestracja: czw 04 wrz 2008, 21:26

Postautor: emarko » pt 05 wrz 2008, 11:30

Witam,

Też od niedawna posiadam F5 i mam podobne uwagi co do końcówki dyszy - łatwo się ją wyciąga (nie zdarzyło mi się jeszcze aby sama wypadła ale wydaje mi się to prawdopodobne) a dosyć trudno się ją zakłada.
Nad spienianiem tez jeszcze pracuję ;-)

Pozdrowienia

Marek
Jura Impressa F5 Platinum Chrome i ziarenka... i niczego więcej mi nie trzeba

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Re: Jura F 50

Postautor: Wit » pt 05 wrz 2008, 14:08

Mleko ubite tak pięknie, że aż nie chciało się wylewać z dzbanuszka
Niewylewanie się mleka z dzbanuszka wskazuje na to, że piana jest zbyt sztywna, przy spienianiu klasyczną dyszą jest to błąd w sztuce. Nie wiem, czy jest jakaś możliwość ingerencji w spienianie mleka, ale spróbuj spowodować, żeby pianka miała konsystencje gęstą, ale jednak wyraźnie ciekłą.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

gego
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: śr 18 mar 2009, 23:56

Postautor: gego » ndz 22 mar 2009, 12:26

Ludzie rewelacja.
Wieeeeeelkie dzięki dla tych co na klikach tego forum chwalili, chwalą i beda chwalić Jurę.
Wyrazy współczucia dla negujących (pijących kawę inaczej :P )

Cały czas jestem pod wrażeniem tego cuda.


Pierwsze zalety:
- Espresso super - crema utrzymuje się w naczyniu jeszcze po wypiciu (żona pije kawcie bardzo długo :? ).
- Cappuccino rewelka.
- System spieniania mleka (Easy Cappuccino Frother), sceptycznie do tego podchodziłem a tu miłe zdziwko zajefajna rzecz pianka wychodzi cudo.
- Możliwość przygotowania wrzątku nawet 1 litra noooo super. Naciskasz i leci (nie wiem może wszystkie ekspresy tak mają, nie mam porównania).
- Możliwość przygotowania gorącego mleka (kakao, czekolada - z pianką lub bez. Naciskasz i leci (nie wiem może ...).
- Obsługa banalnie prosta nawet dla opornych:
__naciskasz guziczek leci kawka. Pokrętłem nawet w trakcie gdy kawa leci do naczynia można zwiększyć, zmniejszyć ilość nektaru
__to samo dotyczy mleczka
- Nie ma problemu iż wody Ci zabraknie gdy parzysz kawę (gdy wody w pojemniku jest mało odpowiednio wcześniej ekspresik informuje że mu się chce pić :lol: ).
- To samo z kawą j.w.
- higiena prosta, szybka.
CDN

Proszę o zapisanie do klubu 8)
POZDRAWIAM

marekb
Posty: 1
Rejestracja: śr 05 sie 2009, 6:57

JURA f50 odkamienianie - kwaśna kawa

Postautor: marekb » śr 05 sie 2009, 7:37

Witam

Mam problem z ekspresem. Zrobiłem odkamienianie ekspresu, niestety w połowie tej czynności przerwała się ta czynność (wyłączyli mi prąd).
Zrobiłem jeszcze raz odkamienianie (ponownie rozpuściłem 2 tabletki) - przeprowadziłem cały proces. Od tego czasu czuć wyraźnie kwaśną kawę.
Przepłukałem ekspres z dysz do kawy oraz wody - jest lepiej natomiast nadal jest dziwny posmak. Czy mogę właczyć proces odkamieniania ponownie - bez tabletek? czy też jest inny sposób.
Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ulti
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: pt 10 lis 2006, 11:41

Postautor: ulti » pn 21 wrz 2009, 12:24

Ja polecam to rozwiazanie, które wymieniłeś.
Mogłeś przy drugim podejsciu rozpuścic tylko jedna tabletke bo teraz to ekspres dostał zbyt silną dawkę i stąd taki posmak.
Ustaw normalnie odkamienianie bez tabletki a po tem zrob plukanie tą małą tabletką.

Powodzenia

studio
Posty: 4
Rejestracja: pn 28 wrz 2009, 20:11

Jura F50 problem z wymianą filtra - pomocy

Postautor: studio » pn 28 wrz 2009, 20:58

Mam problem z wymiana filtra w jura F50, wszystko robię zgodnie z instrukcja, jednak w pewnym momencie ekspres nie zachowuje się tak jak jest napisane w instrukcji. Chodzi o moment gdy filtr jest juz zainstalowany w pojemniku i pojemnik z woda jest włożony do ekspresu, na wyświetlaczu jest wyświetlany komunikat "REPLACE - OPEN TAP" teraz powinienem wcisnąć przycisk z literką "P" i powinien się uaktywnić pierścień wokół pokrętła żeby nim aktywować filtr - jednak po naciśnięciu "P" pierścień się nie uaktywnia :( , i nie można dokończyć procesy wymiany filtra. Wyłączyłem ekspres i włączyłem ponownie żeby proces rozpocząć jeszcze raz, ale dochodzę to tego momentu z przyciskiem "P" i dalej nic się nie dzieje.
Proszę o pomoc - może ktoś miał taki przypadek ?
pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
Osi
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: śr 23 wrz 2009, 11:45
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: Osi » pn 28 wrz 2009, 23:08

W momencie kiedy ekspres wyswietla komunikat OPEN TAP nalezy przekrecic pokretło po prawej stronie (to ktorym włączamy parownik i robimy cappuccino). Ekspres bedzie napełniał filtr i przelewał go wodą, aż do momentu wyświetlenia komunikatu CLOSE TAP. Filtr bedzie juz wtedy aktywny.

Powodzenia :)

studio
Posty: 4
Rejestracja: pn 28 wrz 2009, 20:11

Postautor: studio » wt 29 wrz 2009, 11:12

Dziękuję OSI za info, po powrocie do domu zastosuję się do Twoich instrukcji i przeprowadzę jeszcze raz instalację. Dobrze chociaż że mam jeszcze DeLonghi bo ranki były by bez kawki ;)

studio
Posty: 4
Rejestracja: pn 28 wrz 2009, 20:11

Postautor: studio » wt 29 wrz 2009, 17:22

Jeszcze raz dzięki Osi, ekspres teraz działa normalnie, zastanawiam się tylko czemu w instrukcji jest napisane tak, że postępując zgodnie z nią nie chce to zadziałać. W sumie nic nie potwierdzałem że aktywuje filtr tylko go przelałem woda - czy tak jak teraz jest właściwie, urządzenie wie że jest zainstalowany filtr, czy po jakimś czasie nie będzie chiało przeprowadzać czyszczenia i odkamieniania ? Dziękie za wszelkie informacje

Awatar użytkownika
Osi
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: śr 23 wrz 2009, 11:45
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: Osi » wt 29 wrz 2009, 18:21

Ekspresy Jura "wołają" co:
- 50 litrów wody o wymiane filtra,
- 220 kaw/uruchomień modułu o wrzucenie tabletki (zalecam wrzucać 2 na raz),
- 7000 kaw/uruchomień modułu - wystąpi błąd oznaczający wymianę modułu naparzania, równoznaczny z utratą gwarancji.

Jezeli Jura ma "powiedziane" ze ma filtr aktywny zaprzestaje pokazywania komunikatów o odkamienianiu. Tylko w przypadku kiedy filtr jest nieaktywny - wtedy taki komunikat się pojawia. Po prostu filtr zastepuje nam odkamieniacz.

pozdrawiam :)

studio
Posty: 4
Rejestracja: pn 28 wrz 2009, 20:11

Postautor: studio » wt 29 wrz 2009, 18:58

Osi dziękuję za pomoc, temat uważam za zakończony. POZDRAWIAM :)

CooLBaRT
Posty: 4
Rejestracja: wt 29 wrz 2009, 21:51
Sprzęt: Jura F50
Lokalizacja: Wiry

Postautor: CooLBaRT » wt 29 wrz 2009, 21:52

Jezeli Jura ma "powiedziane" ze ma filtr aktywny zaprzestaje pokazywania komunikatów o odkamienianiu. Tylko w przypadku kiedy filtr jest nieaktywny - wtedy taki komunikat się pojawia. Po prostu filtr zastepuje nam odkamieniacz.

pozdrawiam :)
To dziwne, u mnie pomimo, że używamy filtra i jest on "aktywny" to ekspres wolał o odkamienianie już kilka razy.

Awatar użytkownika
Osi
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: śr 23 wrz 2009, 11:45
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: Osi » wt 29 wrz 2009, 22:11

dziwne..

a w jakim modelu?


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości