Jura F50 I i II generacja — pytania, problemy

Awatar użytkownika
marctwain
@mod
@mod
Posty: 1114
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 17:49
Sprzęt: A.Basic/I2/S.Vienna SA x 2, AP/Hario MSS1, F.MissCombiDuo
Lokalizacja: 05-077

Re: Jura F 50

Postautor: marctwain » ndz 28 sie 2011, 7:15

Dziwna opinia. Dotyczy bardziej instrukcji.
Żyję.:) Mariusz Obrazek

Awatar użytkownika
STELLINI POLSKA
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 648
Rejestracja: ndz 13 lut 2011, 1:11
Sprzęt: La Spaziale MiniVivaldi MK2, moka Bialetti, aeropress.
Alex Duetto II i Macap Mx 900
Lokalizacja: DANIA Odense/POLSKA -Dolny Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Problemy z JURA F50 II generacja

Postautor: STELLINI POLSKA » ndz 28 sie 2011, 12:12

Wszystkie wątpliwości związane z ekspresami Jury , ich obsługą , instrukcje itp. itd. są tutaj:
http://www.strauss-group.jura.com/home_ ... ymbols.htm

Można tam odnaleźć wszystko jak się trochę pogrzebie :wink: , włącznie ze wsparciem technicznym.
A co do filtrów -który do jakiego modelu to :
http://www.strauss-group.jura.com/home_ ... e_blue.htm
JAKUB

kelster4848
Posty: 4
Rejestracja: pt 15 lip 2011, 16:23
Sprzęt: Jura Impressa F50

Re: JURA f50 odkamienianie - kwaśna kawa

Postautor: kelster4848 » ndz 28 sie 2011, 20:45

Po zrobieniu 3 kaw, komunikat " odkamien " wylaczyl się . Bardzo dziekuje za pomoc.

tomsawyer
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: czw 18 sie 2011, 0:25
Sprzęt: Impressa F50II

Re: Problemy z JURA F50 II generacja

Postautor: tomsawyer » pn 29 sie 2011, 15:56

Skontaktowałem się z Strauss Cafe Polska i miła Pani wyjaśniła, że ekspresy nie są zapakowane w folie. Sprawdziła też informacje po numerze seryjnym i ekspres ma czystą kartotekę. Także chyba wszystko ok. Ta skroplona para pojawia się na plastikowej osłonie tylko jeśli spieniam mleko. Na początku i na końcu tego procesu buchają kłęby pary i możliwe, że przedostaje się ona w te rejony poprzez nieszczelności w obudowie.
Inną ciekawostką, są naklejki na ekspresie STRAUSS CAFE SERVICE, w okolicach pojemników na ziarna i wodę. To pewnie coś w rodzaju plomb, ponieważ można pod ich powierzchnią wyczuć łby śrub.
Niezależnie od tych rewelacji maszynka robi pyszną kawę. Oby działała jak najdłużej, czego życzę sobie i innym użytkownikom.
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

poranna_kawa
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 141
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 15:38
Sprzęt: Jura Impressa F50 II G
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jura F 50

Postautor: poranna_kawa » pn 31 paź 2011, 15:48

Witam wszystkich,

Ekspres F50 również użytkuję od ponad roku. Jest to już druga generacja. Jestem bardzo zadowolony, jeżeli ktoś dba o ekspres to na pewno nie będzie miał z nim problemów. Jednym słowem polecam.

tomsawyer
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: czw 18 sie 2011, 0:25
Sprzęt: Impressa F50II

Re: Problemy z JURA F50 II generacja

Postautor: tomsawyer » czw 08 gru 2011, 21:10

Czas napisać kilka słów po 3 miesiącach użytkowania.
W domu pijemy dużo kawy. Ekspres ma już na liczniku 676 przygotowanych napojów. Chyba popadliśmy w nałóg ;-).
Pojawił się jednak drobny problem. Jest on pośrednio związany z filtrem Claris Blue. Mianowicie zauważyłem po pewnym czasie, że podczas płukania ekspresu, a także w trakcie nalewania kawy do filiżanki strumień jest 'cieńszy' niż zazwyczaj. Smak kawy stawał się kwaśny. Ekspres zaczął głośniej pracować. Sytuacja pogłębiała. W końcowej fazie nalewania strumień nie był już ciągły. Również dozowanie napoju odbywało się z pewnym opóźnieniem w stosunku do 'paska postępu'.
Podczas przygotowywania podwójnego espresso ekspres, w pewnym momencie przestał dozować kawę i nakazał otworzyć zawór. Potem pojawił się komunikat, że system się napełnia.
Zrobiłem eksperyment i usunąłem filtr z pojemnika z wodą (i tak wlewam przefiltrowaną) i problem zniknął. Pomyślałem, że to problem związany z filtrem(założyłem go dwa tygodnie wcześniej). Założyłem nowy filtr, przeprowadziłem procedurę płukania. Wszystko wróciło do normy na dwa tygodnie. Potem znowu wystąpiły opisane wyżej kłopoty. Znowu zdemontowałem filtr. Ktoś miał podobną sytuację?
Dodam, że używam oryginalnych środków czyszczących Jury. Eksperymentowałem ze stopniem zmielenia kawy, ale bez rezultatów.
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

poranna_kawa
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 141
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 15:38
Sprzęt: Jura Impressa F50 II G
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problemy z JURA F50 II generacja

Postautor: poranna_kawa » pn 12 gru 2011, 17:15

Moim zdaniem jest to zapowietrzenie filtra. Dzieje się tak, gdy filtr po prostu wsadzimy do zbiornika na wodę i go nie instalujemy. Po założeniu nowego filtra instalowałeś go?

tomsawyer
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: czw 18 sie 2011, 0:25
Sprzęt: Impressa F50II

Re: Problemy z JURA F50 II generacja

Postautor: tomsawyer » czw 15 gru 2011, 14:38

Oczywiście że instalowałem. W innym przypadku wciąż miałbym komunikat o konieczności wymiany filtra.
Też mi to wygląda na zapowietrzenie, ale skąd się to bierze?
Dodam, że po zainstalowaniu nowego filtra problem pojawił się po wykonaniu procedury czyszczenia ekspresu.
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

gromog
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 94
Rejestracja: ndz 19 kwie 2009, 11:24
Sprzęt: Jura F50 II+Graef CM80+tygielek+ekspres przelewowy

Re: Problemy z JURA F50 II generacja

Postautor: gromog » ndz 01 sty 2012, 15:21

do czego służy dozowanie pary w ekspresie F50 II? Czy można spieniać tym mleko? Chciałbym spróbować spienić mleko do latte art.
ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!

Awatar użytkownika
rafla
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 22:46
Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Lokalizacja: Galicja

Re: JURA F50 I i II generacja - pytania, problemy

Postautor: rafla » wt 24 sty 2012, 21:30

Takie pytanie, podobno w F50 II do trybu programowania wchodzi się po wciśnięciu przycisku na lewym pokrętle. Podobno ekspres nie może wówczas niczego żądać czyli musi być GOTOWY. Jest, wciskam, nie wchodzi. Lampa podświetlania się zapala więc przycisk działa... Co robimy nie tak? Dwa serwisy obdzwoniliśmy i nie mieli pomysłu. :(
"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"

miqal
Posty: 2
Rejestracja: sob 28 sty 2012, 14:54
Sprzęt: JURA F50

Jura F50 - co to jest?

Postautor: miqal » sob 28 sty 2012, 15:08

Wlasnie zostalem posiadaczem uzywanej Jury F50. Problem w tym, ze w paczce, a wlasciwie w srodku ekspresu znajdowala się plastikowa czesc (na zdjęciu).
Czy ktoś wie, co to jest i do czego słuzy? I gdzie powinna się znajdować? Bez niej ekspres również działa.
1.jpg

Awatar użytkownika
andrew
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 449
Rejestracja: ndz 11 cze 2006, 0:18
Sprzęt: La Cimbali
Jura Impressa
Lokalizacja: Śląsk - Zabrze
Kontaktowanie:

Re: Jura F50 - co to jest?

Postautor: andrew » sob 28 sty 2012, 15:19

To część tacki ociekowej. Jest to wskaźnik wody w tacce, gdy jej stan się podnosi to czerwony wskaźnik wystawać będzie ponad niklowany grill na którym stawiasz filiżanki.
Bez probelmu znajdziesz na niego miejsce po wyciągnięciu tacki i metalowego glilla.

miqal
Posty: 2
Rejestracja: sob 28 sty 2012, 14:54
Sprzęt: JURA F50

F50 - spieniacz

Postautor: miqal » pn 30 sty 2012, 7:48

Jeden temat juz z Wami wyjasnilem, dziekuje. Kolejny to spieniacz.
W F50 mam klasyczna dysze do spieniania. Dziala, para leci. Problem w tym, ze na razie nie udaje mi się spienic mleka. Po okolo 30 sekundach mleko jest juz gorace, a piany jest bardzo malo. Co robie nie tak?

Proszę zadawać pytania w istniejących wątkach! /Jogi

poranna_kawa
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 141
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 15:38
Sprzęt: Jura Impressa F50 II G
Lokalizacja: Warszawa

Re: JURA F50 I i II generacja - pytania, problemy

Postautor: poranna_kawa » sob 04 lut 2012, 9:29

Ale to jest ten spieniacz podstawowy Easy? Czy już Profi, taki z pokrętłem?

Jeżeli profi to sprawdź czy masz ustawione na spienianie, czyli pokrętło na samą górę, im bliżej środka tym cieplejsza pianka, gęstość powoli maleje. Natomiast jeśli masz easy to może jest zabrudzony człon, albo jest problem z tym grzybkiem na górze - regulator. Postaraj się dokładnie wyczyścić i powinno być ok

Attibassi_fan
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 31 gru 2011, 10:38
Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: F50 - spieniacz

Postautor: Attibassi_fan » sob 04 lut 2012, 10:32

Co robie nie tak?

Proszę zadawać pytania w istniejących wątkach! /Jogi
Czytaj najpierw spokojnie na głównej stronie o spienianiu mleka :) :)

Pozdrawiam!!


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości