Ekspres automatyczny w granicach 4-10 tys. PLN

jkalinow
Posty: 5
Rejestracja: sob 11 wrz 2010, 15:04

Ekspres automatyczny w granicach 4-10 tys. PLN

Postautor: jkalinow » sob 11 wrz 2010, 16:04

Witam :lol:
Jestem od 2-3 lat użytkownikiem ekspresu Krups EA 8050 :oops: (tzn. odpowiednik tego modelu sprzed 3 lat). Niestety, ale wizyta we Włoszech pokazała mi ogromną ilość niedoskonałości sprzetu, który mam :cry: , więc powoli oswajam się z myślą o konieczności zmiany. I stąd prośba do użytkowników forum o poradę, co wybrać. Wyznaję zasadę - biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy, więc cena jest raczej rzeczą drugorzędną, na razie przyjąłem sobie przedział 4 - 8 tys. , ale jeśli jest jakiś fajny ekspres na 2 KPLN to chętnie go kupię, a jesli trzeba wydać 10 KPLN to po prostu będę miał na co zbierać przez jakiś czas :roll: .
Z opinii, które uzyskałem w zaprzyjaźnionym serwisie wynika, że najlepszą marką jest JURA nie wiem czy to potwierdzicie czy nie. Ale nawet patrząc na ofertę tej firmy gubię się totalnie :( Na forum jest dużo informacji o modeu J5, którego nie ma już w sprzedaży, za to jest J7 (cokolwiek by to nie znaczyło). Po za tym są jeszcze linie Z, C, F, S i ENA. W każdej z nich od jednego do dwóch modeli. I co z tego wybrać?
Moje minimalne wymagania:
Podstawa: DOBRA KAWA (nie będę rozwijał, bo większość forumowiczów wie lepiej ode mnie co to oznacza :D )
ekspres automatyczny, nie kolbowy, jak najmniej obsługowy
możliwość automatycznego robienia mieszanek kawy i mleka (Latte, Cappuccino, itp.)
sensowne koszty eksploatacji
ok. 3 - 4 filiżanek kawy dziennie

I jeszcze druga sprawa. Jaką kawę polecacie? Do tej pory piłem Lavazza i Illy, ale może ktoś mi podpowie coś ciekawszego?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

panerai_47
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: sob 13 lut 2010, 19:14
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: panerai_47 » pn 13 wrz 2010, 13:34

spam
Jura Impressa F70

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 13 wrz 2010, 14:09

No właśnie? Ale przyjmijmy, że nie przeganiamy od razu na 4 wiatry kogoś, kto chce coś sprzedać w sposób oficjalny. Do myślenia daje zawsze tylko forma zaistnienia.
Czy naprawdę uważasz Moniko, że oferowany przez Ciebie ekspres może się w czymś równać automatowi za 10 tys. zł z bardzo dobrą i świeżą mieszanką w młynie? Jeżeli tak, to jesteś albo zbyt naiwna albo Twoje drugie imię to Majka z Kosmosu. :D
jkalinow, w wielu postach na forum znajdziesz informacje, że najbardziej zbliżone espresso do efektu ekspresów kolbowych można osiągnąć np. z topowych modeli Quick Milla. Cena będzie też (niestety) zbliżona do zakładanej przez Ciebie górnej granicy.
A tak na marginesie, to pojechałeś po bandzie z tym przedziałem cenowym. Ale byś miał wypasioną kolbę w tej cenie... :D
A kawą zajmujemy się w dziale "Kawa", więc tutaj już o kawie nie piszmy więcej. W dziale subiektywnych opinii znajdziesz też kilkaset podpowiedzi.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

jkalinow
Posty: 5
Rejestracja: sob 11 wrz 2010, 15:04

Postautor: jkalinow » pn 13 wrz 2010, 22:39

Dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi, poprosze o więcej, nawet jak ktoś chce się zareklamować, tak jak monikal. Szanuję to, uważam, że każdy musi mieć własny rozum, aby odrzucić ewentualny spam, a jak nie ma to niech cierpi.
Co do kolby, to wiem, że to najlepsze rozwiązanie, ale na razie jeszcze nie dojrzałem do przełamania swojego lenistwa. Wiem, że skończyło by się na zakupie ekspresu, który byłby używany tylko od święta, więc zdecydowanie na razie to odrzucam.
A czy ktoś mógłby mi więce coś powiedzieć o firmie Quick Milla? Przyznam się szczerze, że nigdy o niej nie słyszałem, do tej pory wg mojej niezbyt rozwiniętejwiedy najlepsza była Jura. Jak to jest w rzeczywistości?

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: Szelest » wt 14 wrz 2010, 0:01

Jeżeli planujesz przeznaczyć całkiem sporą kasę na ekspres, to powinieneś zweryfikować swoje podejście do kolby z górnej półki.

Ja od jakiegoś czasu również poszukiwałem najlepszego rozwiązania dla leniuchów.
Najpierw w domu pojawiła się prosta i niedroga kolba oraz stary młynek z czasów zalewajki - kilka nieudanych prób i przez kolejnych kilka lat ekspres był używany okazjonalnie od święta. W międzyczasie z Niemiec sprowadziłem do firmy automat Saeco (w Polsce były jeszcze mało dostępne i bardzo drogie). Kawa oczywiście wychodziła wstrętna i to pomimo stosowania najlepszych, jak mi się wtedy wydawało :), dostępnych dla mnie mieszanek takich jak Lavazza .
Nie tak dawno temu skusiłem się na degustację kawy z Dolce Gusto, które oczywiście natychmiast kupiłem - po kilku miesiącach używania nie mogłem już na to patrzeć.
Później kolejne podejście do kolby - tym razem już porządny ekspres i niezły młynek, ale wymagał sporo pracy i mojej obecności :)

Tak więc drogą ewolucji doszedłem do kupna Dalla Corte Super Mini - wykonanie espresso sprowadza się do włączenia urządzenia i odczekania ok. 30 minut na nagrzanie, namielenia kawy do kolby (kilka sekund) i po podstawieniu filiżanki, naciśnięciu przycisku dla pojedynczego lub podwójnego espresso. Oczywiście wcześniej należy jednorazowo ustawić młynek i zaprogramować ekspres.
Nie muszę chyba dodawać, że jeżeli użyjesz świeżej i dobrej mieszanki, otrzymane espresso będzie najwyższej jakości :)

Niewielki problem pojawia się, gdy chcesz uzyskać capucino lub latte - dodatkowo wymaga to kilkanaście sekund zabawy z mlekiem oraz wymycie dzbanka - łącznie kilka minut, ale myślę, że zabawy z mlekiem w automacie też wymagają czynności przygotowawczych (napełnienie pojemnika zimnym i świeżym mlekiem) i porządkowych (wymycie pojemnika i układu spieniania).

W automacie oszczędzasz czas na mieleniu kawy do kolby - zyskujesz łącznie kilkanaście sekund.

Jeżeli jesteś w stanie przeznaczyć 8 000 zł na automat, to w tej cenie możesz pomyśleć o używanej programowanej kolbie wraz z młynkiem z najwyższej półki.

A jeżeli chodzi o kawę, to spróbuj Arcafe Mokacrema - sprzedaje ją forumowy Antonio.
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 14 wrz 2010, 8:25

A firma to Quick Mill, w odmianie: kogo czego - Quick Milla, komu czemu - Quick Millowi itp. :wink:
Wyszukiwarki do boju. :D
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

jkalinow
Posty: 5
Rejestracja: sob 11 wrz 2010, 15:04

Postautor: jkalinow » wt 14 wrz 2010, 17:55

Dzięki szelest za rady, masz niewątpliwie wiele racji. Rady są kuszące, ale ja jednak jakoś nadal resztkami sił obstaję przy automacie. Dziś mam ekspres, który potrafi sam podawać spienione mleko, ale trzeba zaraz po tym dokonać umycia rurki itp, efekt tego jest taki, że moja żona pije kawę z mlekiem z lodówki :shock:
Dla mnie to akurat bez znaczenia, bo w mojej wierze nia ma miejsca na żadne dodatki do kawy - ani mleko, ani cukier, ewentualnie może kropelka dobrego likieru (np. Kahlua, Amaretto) :lol: .
Jak pisałem, juz taka niedogodność powoduje, że niezbyt często korzystamy z fukcji dodawnia spienionego mleka, wiec perspektywa automatu, który za jednym naciśnięciem przycisku sam robi latte lub cappuccino jest niesamowicie kusząca (takie modele widziałem w Jurze, również chyba coś podobnego w Quick Mill, ale tu nie jestem pewien bo opisy znacznie gorsze niż w Jurze).
Jeśli ktoś może mi pomóc rozwiązać poniższe dylmaty, będę bardzo wdzięczny za pomoc:
1) jaką firmę wybrać - na chwilę obecną widzę wybór pomiędzy Jura a Quick Milll
2) jaki model danej firmy wybrać najlepiej do moich potrzeb
Z góry serdczne dzięki.

zieros
Posty: 1
Rejestracja: czw 17 maja 2007, 0:14
Lokalizacja: Pobierowo
Kontaktowanie:

Postautor: zieros » wt 14 wrz 2010, 22:57

Bierz quick milla. Zdecydowanie. Mam i jestem zadowolony. Łatwy w obsłudze (mam wersję Professional) - a spienianie mleka nie jest aż takim problemem :)
W każdym wypadku musisz albo umyć dzbanek albo przepłukać instalację z mleka. Nie ma cudów. Dolewanie mleka z lodówki do kawy z ekspresu to troszkę profanacja :D

Zadzwoń do Sławka, który te ekspresy sprzedaje: www.quickmill.pl - przyjedzie, pokaże, da rabacik i parę gadżetów plus naprawdę dobrą kawę Cellini :)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » śr 15 wrz 2010, 13:18

Powiem więcej, nawet jeśli nie z lodówki to profanacja....
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 15 wrz 2010, 14:03

Nie przesadzajmy. Optymista nazwałby to raczej apoteozą mleka. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

jkalinow
Posty: 5
Rejestracja: sob 11 wrz 2010, 15:04

Postautor: jkalinow » pt 17 wrz 2010, 16:46

Czyli jak dobrze rozumiem radzicie mi nie kupować Jury tylko Quick Milla?

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pt 17 wrz 2010, 17:33

Tylko, jeśli się nie chcesz bawić w ręczne spienianie mleka, to model Super Cappuccino
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

xwaldek66
Posty: 1
Rejestracja: śr 06 paź 2010, 0:25

Impressa C9 OT

Postautor: xwaldek66 » śr 06 paź 2010, 0:29

właśnie zostałem posiadaczem jw. po pierwszym dniu uzytkowania i opicia się pyszną kawą (musiałem spróbować wszystkiego, co C9 potrafi) jestem baaaardzo zadowolony. Polecam każdemu.

Awatar użytkownika
Cafe Machines Kiler
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 59
Rejestracja: pn 19 paź 2009, 15:50
Sprzęt: JURA Z9 Chrom - na co dzień...
WMF 1000 Pro S Barista - w weekendy, kiedy mam czas się pobawić w Baristę - TAK w BARISTĘ :-P
Na oku: JURA Z6 lll Generacja
Lokalizacja: POLSKA

Postautor: Cafe Machines Kiler » pt 29 paź 2010, 2:39

Witam,

Co prawda wątek już trochę zakurzony, ale nieprzedawniony i nie wszystko zostało powiedziane.
Pozwolę go sobie, więc trochę odkurzyć i dopowiedzieć kilka słów, bo mam wrażenie, że pojawił się " Nowy/Stary Gracz ", który zrobi małe zamieszanie na rynku w przedziale jak wyżej.

Przyglądam się tym "zalotom " i dochodzę do wniosku, że nie wymieniono tutaj ekspresu, spełniającego wszystkie wymogi, które postawił w zapytaniu jkalinow.

Po pierwsze chodzi o automat dobrej klasy, po drugie wszystko z jednej wylewki, po trzecie łatwość czyszczenia układu mleka, no i po czwarte, chyba najważniejsze uzyskać wysokiej jakości napoje kawowe.

Niewątpliwie takim ekspresem jest nowość na rynku polskim w segmencie biuro/dom, czyli ekspres WMF 800.

Marka nr 1 w automatach dedykowanych do gastronomii i przeniesienie technologii wypracowanej przez ponad 125 lat, do ekspresów mniejszych dedykowanych do gospodarstw domowych i biur.

Na rynku polskim ekspresy automatyczne WMF zaistniały i sprawdziły się w wersjach nieco większych na większości Stacji Paliw Orlen i w Mc'Donald’s.

Przyglądałem się się tym ekspresom i zastanawiałem się, kiedy w końcu zaprojektują coś tak prostego i czytelnego do domu - No i SĄ ;-)
Do gastronomii sprowadzane od dawna przez firmę Primulator natomiast do domu i biura pojawiły się na razie cztery modele, ale jest zapowiedź kolejnych.

Osobiście znam te maszyny, ponieważ zetknąłem się z nimi pracując w Niemczech, ale zdaje się, że również u nas ktoś zaczyna tym handlować. Pojawiła się nie dawno w necie strona informacyjna www.ekspresyWMF.pl , której zapowiedź i link do niej znalazłem na stronie startowej tego Forum, a dokładnie na jednym z banerów reklamowych.

Co mogę powiedzieć o samym ekspresie WMF 800 to, że w Niemczech sprzedaje się z bardzo dobrym wynikiem i zaczyna się forować w rankingach na nr 1 w automatycznych ekspresach do domu/biura. Osobiście miałem okazję popracować na nim, więc korzystając z okazji nie oparłem się też pokusie zgłębienia jego wnętrza hahaha ;-).

Co ciekawego zobaczyłem ???

Ekspres z podwójnym układem grzewczym, ale nie na termoblokach, a na mini-bojlerach, więc dużo lepiej trzyma parametry temp. parzenia.

Młynek bezstopniowy, więc kawę można zmielić na pył.
W końcu ktoś pomyślał też o przepłukaniu sitka modułu po zaparzeniu, żeby zbyt drobno zmielona kawa nie blokowała przepływu przy kolejnym parzeniu.

Jedna centralna wylewka do wszystkich napojów z podciągniętym układem mleka. Dokładnie tak jak we flagowym modelu dedykowanym do gastronomii - WMF Presto.

Wszystkie możliwe napoje kawowe zarówno kawy czarne jak też cappuccino i latte macchiato robimy za dotknięciem przycisku z jednej jedynej w tym ekspresie wylewki, usytuowanej centralnie po środku ekspresu.
Możliwość podstawienia wysokich 14 cm szklanek latte.

Pierwszy raz zetknąłem się też z automatem, który by samoczynnie napowietrzył tak mleko, aby pianka nabrana na łyżeczkę nie spadła po odwróceniu jej do góry nogami.

Moduł zaparzający przeniesiony z ekspresów WMF dedykowanych do gastronomii, czyli dokładnie ten sam, a więc masywny i ciężki, dzięki czemu trzyma dobrze temperaturę w trakcie zaparzania. No i rzecz jasna naprawdę trwały.

Wiele naprawdę ciekawych i innowacyjnych rozwiązań, jak chociażby gorące płukanie, aby po jakimś czasie bezczynności ekspresu rozgrzać przewody i uzyskać za każdym razem naprawdę gorący napój.
Możliwość regulowania temperatury zaparzania w zależności od stosowanego ziarna. Tego jak do tej pory nie proponował chyba żaden automat.

Jedno jednak rozwiązanie stawia go przed innymi, a mianowicie opatentowany system płukania układu mleka.
Banalnie proste rozwiązanie, które rozprawia się z wszystkimi bolączkami stosowanych do tej pory układów mleka w tego typu ekspresach.
A jest naprawdę z tym problem, co potwierdzam, bo, na co dzień zajmuję się serwisowaniem różnych marek ekspresów.
Po skończonym dozowaniu kaw mlecznych, wystarczy wężyk, którym było zaciągane mleko, wetknąć do dyszy gorącej wody i wcisnąć przycisk wywołujący płukanie układu mleka. Dozowana gorąca woda przepłukuje cały układ włącznie z wężykiem i dalej jest wydalana poprzez wylewkę kawy do ociekacza.
Rozwiązanie wymyślone i opatentowane przez WMF, likwiduje wszystkie problemy, jakie pojawiają się i są związane z układem mleka, ale przede wszystkim z higieną i jakością kaw mlecznych.

Wygodnie wysuwane od czoła pojemne zbiorniki na wodę i odpady, wysoka jakość użytych materiałów i wiele, wiele innych naprawdę ciekawych rozwiązań wpływających na przyjemność z eksploatacji tegoż urządzenia.

Najistotniejsza jednak informacja to ta, że ekspres przy zasypaniu dobrego ziarna potrafi wyczarować naprawdę smaczne i aromatyczne napoje kawowe w tym mocne espresso z wysoką długo utrzymującą się cremą.

Zarówno o samym ekspresie WMF 800 jak i o marce można by pisać naprawdę długo, bo jest o czym, jednak, aby mnie nie posądzono o kryptoreklamę więcej informacji można znaleźć na oficjalnej stronie ekspresyWMF.pl

Jednym słowem WMF 800 słusznie reklamują sloganem „ Taki mały, a już profesjonalista „, ponieważ dopracowano w nim chyba wszystkie możliwe szczegóły, z którymi borykali się do tej pory producenci innych marek ekspresów automatycznych.

Jeżeli więc przedział cenowy 4-8 tys. jak w zapytaniu - to myślę, że faworytem jest WMF 800.

Pozdrawiam,
Kiler.
JURA i WMF - ekspresy automatyczne, najwyżej pozycjonowane za: jakość napojów oraz jakość pianki mlecznej !!!
Dystrybutor, którego cenię za profesjonalizm i do którego wracam z przyjemnością od 18 lat: www.broda.pl ; www.wmfsklep.pl

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pt 29 paź 2010, 12:29

Wygląda to bardzo interesująco.
Szczególnie bezstopniowy młynek, ale czy znaczy to na pewno, że ta regulacja odbywa się aż do zablokowania żaren? Jeśli miałeś z nimi do czynienia to czy mogą zrobić espresso 25/25?
Bojlery i możliwość gorącego przepłukania przed ekstrakcją to coś czego mi też brakowało w automatach, z którymi miałem kontakt.
Te elementy jak i ta ciekawa metoda czyszczenia układu mlecznego wyróżnia go spośród 'pospolitych' konstrukcji automatycznych, cena tylko taka..... wypasiona.
Pozostanie mu tylko konkurencja z jakościowo niezłym QuickMillem.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość