Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad możliwością sprawienia sobie ekspresu do kawy.
Przeglądając to forum, natknęłam się na Nivona CafeRomatica 850. W pierwszej chwili wydawało się to idealnym wyjściem - chciałam dokładnie czegoś takiego, całkowicie zautomatyzowanego, prostego w obsłudze, z możliwością przyciśnięcia jednego guzika, by otrzymać swoje cappuccino czy latte, z pewnością, że ta kawa byłaby kawą porządną, bo jak już coś kupować, to tak, żeby był z tego dobry użytek.
Jednak potem sprawdziłam cenę tego wynalazku, i mina mi zrzedła - nie ma mowy, żebym mogła sobie pozwolić na coś w tej okolicy (4 tys). Planuję się raczej zmieścić w okolicach tysiąca złotych, a najlepiej to poniżej.
Czy jest w ogólnie szansa na dostanie czegoś podobnego po niższej cenie, a jak tak, to jakie ekspresy by to były?
Z góry dziękuję za pomoc.
Nivona CafeRomatica 850 - podobne funkcje, mniejsza cena
-
Z tego co wiem to kolega na forum miał ofertę sprzedaży używanego ekspresu(Gaggia Twin Baby). Co prawda jest to ręczny ekspres, ale na pewno z młynkiem będzie przebijał automata jakością, a cena z tego co się orientuje to 1500zł z młynkiem. Click
- roger
- Consigliere
- Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
pietruszkowa, to jest tak jakbyś chciała kupić samochód - nowy, z najnowszą technologią, super mocnym silnikiem, podgrzewanym wszystkim co się da, full automat, full elektronika, dach panoramiczny .... ale co ?? tak drogi, nie ..... nie dam więcej niż 10 000 

.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10
-
zdaję sobie z tego sprawępietruszkowa, to jest tak jakbyś chciała kupić samochód - nowy, z najnowszą technologią, super mocnym silnikiem, podgrzewanym wszystkim co się da, full automat, full elektronika, dach panoramiczny .... ale co ?? tak drogi, nie ..... nie dam więcej niż 10 000

Pozwolę sobie na kilka uwag z własnego doświadczenia, może Ci się przydadzą.
Jeśli jesteś wielbicielką kaw "mlecznych"(które to kawy większość bywalców forum uważa za profanację tego napoju), a nie musi to być espresso to szkoda (takiej!) kasy na tego typu urządzenia.
Miałam swego czasu podobne, jak Ty, marzenie, czyli przycisnąć guzik i jest latte lub cappucino. I niestety zrealizowałam to marzenie. Po pewnym czasie przekonałam się, że to był jeden z najgorszych pomysłów. Pomijam, że urządzenie było wybitnie awaryjne (widocznie mialam pecha). Według mnie nie jest to sprzęt dla leniuchów jak się z pozoru wydaje-ciągle trzeba coś przepłukiwać, dolewać, opróżniać, czyścić, myć. Na dodatek wymagający cały czas wydatków na: odkamieniacz, tabletki do czyszczenia obwodów kawy i mleka, których nie dostaniesz w pierwszym lepszym sklepie.
Z wielką ulgą pożegnałam się z moim ekspresem. I co teraz? Mam odstawione do szafy po zakupie ekspresu : młynek+mokę, dokupiłam ceramiczny spieniacz do mleka (mozna mleko podgrzać bezpośrednio w mikrofali) i kawy mleczne wykonane za pomocą tego sprzętu niczym się nie różnią od tych, które robił mój śp. superekspres. Dodatkowo ich umycie nie zajmuje wiele więcej czasu niż "higiena codzienna" automatu. A więc same zalety.
Pozdrawiam
PS. Jeśli jest inne miejsce na forum gdzie ten tekst "pasuje" bardziej to proszę o ew. przesunięcie.
Jeśli jesteś wielbicielką kaw "mlecznych"(które to kawy większość bywalców forum uważa za profanację tego napoju), a nie musi to być espresso to szkoda (takiej!) kasy na tego typu urządzenia.
Miałam swego czasu podobne, jak Ty, marzenie, czyli przycisnąć guzik i jest latte lub cappucino. I niestety zrealizowałam to marzenie. Po pewnym czasie przekonałam się, że to był jeden z najgorszych pomysłów. Pomijam, że urządzenie było wybitnie awaryjne (widocznie mialam pecha). Według mnie nie jest to sprzęt dla leniuchów jak się z pozoru wydaje-ciągle trzeba coś przepłukiwać, dolewać, opróżniać, czyścić, myć. Na dodatek wymagający cały czas wydatków na: odkamieniacz, tabletki do czyszczenia obwodów kawy i mleka, których nie dostaniesz w pierwszym lepszym sklepie.
Z wielką ulgą pożegnałam się z moim ekspresem. I co teraz? Mam odstawione do szafy po zakupie ekspresu : młynek+mokę, dokupiłam ceramiczny spieniacz do mleka (mozna mleko podgrzać bezpośrednio w mikrofali) i kawy mleczne wykonane za pomocą tego sprzętu niczym się nie różnią od tych, które robił mój śp. superekspres. Dodatkowo ich umycie nie zajmuje wiele więcej czasu niż "higiena codzienna" automatu. A więc same zalety.
Pozdrawiam
PS. Jeśli jest inne miejsce na forum gdzie ten tekst "pasuje" bardziej to proszę o ew. przesunięcie.
-
Nivona 850
Proszę użytkowników Nivony 850 o opinię.
Dziękuję.
Dziękuję.
Wróć do „Ekspresy automatyczne”