Ustawienie młynka w ekspresie
Ustawienie młynka w ekspresie
Witam
Na jaki stopień zmielenia powinien być ustawiony młynek w eks. automatycznym? Czy starać się tak ustawić żeby z dużym trudem przepuścił Wodę przez kawę? Czy ma być tak żeby Strumień wody przeleciał bez problemu? Jakie będzie optymalne rozwiązanie?
Na jaki stopień zmielenia powinien być ustawiony młynek w eks. automatycznym? Czy starać się tak ustawić żeby z dużym trudem przepuścił Wodę przez kawę? Czy ma być tak żeby Strumień wody przeleciał bez problemu? Jakie będzie optymalne rozwiązanie?
To wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych i od tego jaka kawę w danym momencie posiadasz w młynku, no i pewnie w jakimś stopniu od ekspresu.
Jeśli ustawisz na grube mielenie kawa będzie miała mniej intensywny smak, natomiast drobne zmielenie pozwoli uzyskać aromatyczniejszy napar oczywiście może zdarzyć się tak że mocno palona mieszanka przy najdrobniejszym zmieleniu da niesmaczny, przepalony smak kawy.
Z moich doświadczeń wynika że ekspresy automatyczne mają mały zakres wyboru grubości mielenia ziarna. Np w Jura ENA3 jest gruby, średnio gruby i bardzo gruby
Ktoś już wcześniej pisał że młynki w ekspresach automatycznych są tak skalibrowane aby mieliły grubiej niż np. młynki wolnostojące z wyższej półki. Jest to spowodowane specyficzną konstrukcją takich ekspresów.
Słusznie też ktoś zauważył pisząc kiedyś na forum, że ekspresy automatyczne służą wyłącznie do przygotowania napoi kawowych a nie espresso z prawdziwego zdarzenia
Ja u siebie zawsze mam ustawiony na najdrobniejsze mielenie bez względu na rodzaj mieszanki, tak jest dla mnie najwygodniej i kawa również smakuje całkiem przyzwoicie.
Proponuje wykonać kilka testów z kilkoma mieszankami kaw i wybrać dla siebie optymalną grubość zmielenia.
Jeśli ustawisz na grube mielenie kawa będzie miała mniej intensywny smak, natomiast drobne zmielenie pozwoli uzyskać aromatyczniejszy napar oczywiście może zdarzyć się tak że mocno palona mieszanka przy najdrobniejszym zmieleniu da niesmaczny, przepalony smak kawy.
Z moich doświadczeń wynika że ekspresy automatyczne mają mały zakres wyboru grubości mielenia ziarna. Np w Jura ENA3 jest gruby, średnio gruby i bardzo gruby

Ktoś już wcześniej pisał że młynki w ekspresach automatycznych są tak skalibrowane aby mieliły grubiej niż np. młynki wolnostojące z wyższej półki. Jest to spowodowane specyficzną konstrukcją takich ekspresów.
Słusznie też ktoś zauważył pisząc kiedyś na forum, że ekspresy automatyczne służą wyłącznie do przygotowania napoi kawowych a nie espresso z prawdziwego zdarzenia

Ja u siebie zawsze mam ustawiony na najdrobniejsze mielenie bez względu na rodzaj mieszanki, tak jest dla mnie najwygodniej i kawa również smakuje całkiem przyzwoicie.
Proponuje wykonać kilka testów z kilkoma mieszankami kaw i wybrać dla siebie optymalną grubość zmielenia.
Ja w swoim automacie (impressa C5) mam ustawione mielenie na grubo bo o dziwo crema jest intensywniejsza w porównaniu z mieleniem kawy drobno
Próbowałem różnych mieszanek i tych marketowych i świeżo palonych i efekt był bardzo podobny i szczerze powiem, że nie mam pojęcie dlaczego.
Za tydzień dopadnę prawdziwy młynek to przygotuję kawę z ziarna mielonego młynkiem wolnostojącym co powinno dać subiektywną opinie o młynku w automacie.
Więc ja Ci proponuję poeksprymentować, bo jednemu ustawienie młynka na drobno da smaczną kawkę, a innemu mielenie odziwo na grubo...
i jesli piszesz, że z jedną kawą nie możesz sobie poradzić i jest trudna w przygotowaniu odpuść ją sobie 

Próbowałem różnych mieszanek i tych marketowych i świeżo palonych i efekt był bardzo podobny i szczerze powiem, że nie mam pojęcie dlaczego.
Za tydzień dopadnę prawdziwy młynek to przygotuję kawę z ziarna mielonego młynkiem wolnostojącym co powinno dać subiektywną opinie o młynku w automacie.
Więc ja Ci proponuję poeksprymentować, bo jednemu ustawienie młynka na drobno da smaczną kawkę, a innemu mielenie odziwo na grubo...

Witam.
Mam ekspres Saeco Royal Professional po wymianie kol zebatych w mechanizmie do ustawiania zaparzacza. Obecnie widze, ze mlynek mieli bardzo grube ziarna, tzn. potrafia przejsc nawet cale ziarna i polowki. Gramatura pozostalych ziaren jest dosc gruba. Widac, ze mlynek byl krecony nie tylko domyslnym mechanizmem, ale i po rozebraniu. Teraz moje pytanie, w jaki sposob ustawic go prawidlowo, widze, ze mlynek mozna krecic w nieskonczonosc w jedna i druga strone. Wzoroujac się intrukcja oblusgi pokretlo trzeba krecic w strone jedyneczki, ale kawa i tak nie osiaga swojej prawidlowej gramatry. Krece w dobra strone ? xD
Z gory dziekuje za wszytskie odpowiedzi
http://www.ekspresysaeco.edu.pl/pdf/Roy ... L-inst.pdf
Mam ekspres Saeco Royal Professional po wymianie kol zebatych w mechanizmie do ustawiania zaparzacza. Obecnie widze, ze mlynek mieli bardzo grube ziarna, tzn. potrafia przejsc nawet cale ziarna i polowki. Gramatura pozostalych ziaren jest dosc gruba. Widac, ze mlynek byl krecony nie tylko domyslnym mechanizmem, ale i po rozebraniu. Teraz moje pytanie, w jaki sposob ustawic go prawidlowo, widze, ze mlynek mozna krecic w nieskonczonosc w jedna i druga strone. Wzoroujac się intrukcja oblusgi pokretlo trzeba krecic w strone jedyneczki, ale kawa i tak nie osiaga swojej prawidlowej gramatry. Krece w dobra strone ? xD
Z gory dziekuje za wszytskie odpowiedzi
http://www.ekspresysaeco.edu.pl/pdf/Roy ... L-inst.pdf
Zdejmij pojemnik na kawę i zobacz czy nie wyskoczyło górne żarno [42] z mocowania [50].
http://www.saecoparts.com/user/Saeco%20 ... 20line.JPG

http://www.saecoparts.com/user/Saeco%20 ... 20line.JPG

- wasyl
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Sprawdź po odkręceniu pojemnika na kawę gdzie leży czerwona bodajże kropka na górnym żarnie. Prawdopodobnie już ktoś przed Tobą próbował skręcić młynek na drobniejsze mielenie co w przypadku tej maszyny nie wychodzi na zdrowie.
Skręt w kierunku 1 daje grubsze mielenie z tego co pamiętam.
Skręt w kierunku 1 daje grubsze mielenie z tego co pamiętam.
caffewasyl.pl już wkrótce
Re: Ustawienie młynka w ekspresie
Witam! u mnie wystepował problem z ustawieniem młynka w saeco odea giro plus (nie dało się przekrecic na drobniejsze mielenie) rozebrałem dzis młynek i górne zarno było wyskoczone z jednego zatrzasku. Włożyłem zarno ale nie wiem jak teraz ustawić młynek - myśle żeby skrecic prawie na maxa i potem co kilka kaw przestawiac młynek na grubsze mielenie - niestety nie mogę tego zrobić odwrotnie bo ta mała zębatka która przekręca górne żarno jest wyrobina (wyłamane zabki) i krecic się da tylko w kierunku grubszego mielenia - moge tak probowac?
Da się w ogole kupic samo to trybko do regulacji? - czy tylko cały młynek
Da się w ogole kupic samo to trybko do regulacji? - czy tylko cały młynek
-
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Aeropress,Hario,Chemex
młynek podzielony jest na elementy
Co do Royal'a należy sprawdzić czy podczas skręcania/rozkręcania żaren wyczuwalny jest przeskok. Jeśli nie to prawdopodobnie nie działa blokada zapobiegająca rozkręcaniu się żaren podczas mielenia. W Odei wystarczy wcisnąć tą małą zębatkę i ustawić żarna kręcąc górną tarczą młynka (górnym żarnem), na początek proponuję ustawić znacznikiem na tarczy w pozycji na tą małą zębatkę plus max. 2-3 "zęby".
Wróć do „Ekspresy automatyczne”