Ustawienie młynka w ekspresie

ANONIMOWY
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 43
Rejestracja: śr 25 sie 2010, 16:19

Ustawienie młynka w ekspresie

Postautor: ANONIMOWY » czw 11 lis 2010, 20:25

Witam
Na jaki stopień zmielenia powinien być ustawiony młynek w eks. automatycznym? Czy starać się tak ustawić żeby z dużym trudem przepuścił Wodę przez kawę? Czy ma być tak żeby Strumień wody przeleciał bez problemu? Jakie będzie optymalne rozwiązanie?

baq85
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: ndz 02 maja 2010, 19:35
Lokalizacja: lubuskie

Postautor: baq85 » pt 12 lis 2010, 13:11

To wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych i od tego jaka kawę w danym momencie posiadasz w młynku, no i pewnie w jakimś stopniu od ekspresu.

Jeśli ustawisz na grube mielenie kawa będzie miała mniej intensywny smak, natomiast drobne zmielenie pozwoli uzyskać aromatyczniejszy napar oczywiście może zdarzyć się tak że mocno palona mieszanka przy najdrobniejszym zmieleniu da niesmaczny, przepalony smak kawy.

Z moich doświadczeń wynika że ekspresy automatyczne mają mały zakres wyboru grubości mielenia ziarna. Np w Jura ENA3 jest gruby, średnio gruby i bardzo gruby ;)

Ktoś już wcześniej pisał że młynki w ekspresach automatycznych są tak skalibrowane aby mieliły grubiej niż np. młynki wolnostojące z wyższej półki. Jest to spowodowane specyficzną konstrukcją takich ekspresów.

Słusznie też ktoś zauważył pisząc kiedyś na forum, że ekspresy automatyczne służą wyłącznie do przygotowania napoi kawowych a nie espresso z prawdziwego zdarzenia ;)

Ja u siebie zawsze mam ustawiony na najdrobniejsze mielenie bez względu na rodzaj mieszanki, tak jest dla mnie najwygodniej i kawa również smakuje całkiem przyzwoicie.

Proponuje wykonać kilka testów z kilkoma mieszankami kaw i wybrać dla siebie optymalną grubość zmielenia.

ANONIMOWY
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 43
Rejestracja: śr 25 sie 2010, 16:19

Postautor: ANONIMOWY » pt 12 lis 2010, 13:54

Stosowałem mokaflorOro i teraz marfisa. O ile z mokaflorem szybko ustawiłem dobry smak o tyle w marfiscie coś ciągle nie gra, mam wrażenie że jest gorsza w smaku od w/w kawy. Nie stosuje do espresso tylko do kawy latte macchiato.

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Postautor: profik » pt 12 lis 2010, 14:26

Ja w swoim automacie (impressa C5) mam ustawione mielenie na grubo bo o dziwo crema jest intensywniejsza w porównaniu z mieleniem kawy drobno :oops:

Próbowałem różnych mieszanek i tych marketowych i świeżo palonych i efekt był bardzo podobny i szczerze powiem, że nie mam pojęcie dlaczego.

Za tydzień dopadnę prawdziwy młynek to przygotuję kawę z ziarna mielonego młynkiem wolnostojącym co powinno dać subiektywną opinie o młynku w automacie.

Więc ja Ci proponuję poeksprymentować, bo jednemu ustawienie młynka na drobno da smaczną kawkę, a innemu mielenie odziwo na grubo... :) i jesli piszesz, że z jedną kawą nie możesz sobie poradzić i jest trudna w przygotowaniu odpuść ją sobie :wink:

ANONIMOWY
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 43
Rejestracja: śr 25 sie 2010, 16:19

Postautor: ANONIMOWY » pt 12 lis 2010, 19:12

Szkoda mi ją odpuszczać bo to jest kawa którą wszyscy chwalą.

baq85
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: ndz 02 maja 2010, 19:35
Lokalizacja: lubuskie

Postautor: baq85 » pt 12 lis 2010, 23:08

heh akurat coś co wszyscy chwalą nie koniecznie musi Tobie smakować. Gust i smaków jest tyle ile mieszanek kaw ;)

Mieszanka marfisa jest całkiem OK, ale ja osobiście bardziej będę chwalić izzo silver i black.

ANONIMOWY
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 43
Rejestracja: śr 25 sie 2010, 16:19

Postautor: ANONIMOWY » ndz 14 lis 2010, 12:33

Mieszanka marfisa jest całkiem OK, ale ja osobiście bardziej będę chwalić izzo silver i black.
IZZO silver jest mocno palona? Tak sobie myślę ze dlatego nie podeszła mi marfisa bo jest zbyt mocno palona. Mokaflor mimo dodatku robusty była łagodniejsza w smaku i w tym pewnie tkwi problem.

Awatar użytkownika
n-krzychu
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 123
Rejestracja: śr 09 cze 2010, 23:07
Sprzęt: młynek i-steel Ascaso
ekspres Ascaso Uno Prof PID
Lokalizacja: Bolesławiec Śl

Postautor: n-krzychu » ndz 14 lis 2010, 12:57


bercow
Posty: 1
Rejestracja: śr 01 gru 2010, 14:14

Postautor: bercow » śr 01 gru 2010, 15:09

Witam.

Mam ekspres Saeco Royal Professional po wymianie kol zebatych w mechanizmie do ustawiania zaparzacza. Obecnie widze, ze mlynek mieli bardzo grube ziarna, tzn. potrafia przejsc nawet cale ziarna i polowki. Gramatura pozostalych ziaren jest dosc gruba. Widac, ze mlynek byl krecony nie tylko domyslnym mechanizmem, ale i po rozebraniu. Teraz moje pytanie, w jaki sposob ustawic go prawidlowo, widze, ze mlynek mozna krecic w nieskonczonosc w jedna i druga strone. Wzoroujac się intrukcja oblusgi pokretlo trzeba krecic w strone jedyneczki, ale kawa i tak nie osiaga swojej prawidlowej gramatry. Krece w dobra strone ? xD

Z gory dziekuje za wszytskie odpowiedzi

http://www.ekspresysaeco.edu.pl/pdf/Roy ... L-inst.pdf

oray
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 123
Rejestracja: pt 27 cze 2008, 23:30

Postautor: oray » śr 01 gru 2010, 18:59

Zdejmij pojemnik na kawę i zobacz czy nie wyskoczyło górne żarno [42] z mocowania [50].
http://www.saecoparts.com/user/Saeco%20 ... 20line.JPG

Obrazek

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: wasyl » śr 01 gru 2010, 20:54

Sprawdź po odkręceniu pojemnika na kawę gdzie leży czerwona bodajże kropka na górnym żarnie. Prawdopodobnie już ktoś przed Tobą próbował skręcić młynek na drobniejsze mielenie co w przypadku tej maszyny nie wychodzi na zdrowie.
Skręt w kierunku 1 daje grubsze mielenie z tego co pamiętam.
caffewasyl.pl już wkrótce

ronuch
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 06 mar 2012, 19:32
Sprzęt: Saeco odea giro plus

Re: Ustawienie młynka w ekspresie

Postautor: ronuch » czw 15 mar 2012, 13:10

Witam! u mnie wystepował problem z ustawieniem młynka w saeco odea giro plus (nie dało się przekrecic na drobniejsze mielenie) rozebrałem dzis młynek i górne zarno było wyskoczone z jednego zatrzasku. Włożyłem zarno ale nie wiem jak teraz ustawić młynek - myśle żeby skrecic prawie na maxa i potem co kilka kaw przestawiac młynek na grubsze mielenie - niestety nie mogę tego zrobić odwrotnie bo ta mała zębatka która przekręca górne żarno jest wyrobina (wyłamane zabki) i krecic się da tylko w kierunku grubszego mielenia - moge tak probowac?
Da się w ogole kupic samo to trybko do regulacji? - czy tylko cały młynek

mario
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: wt 31 sty 2012, 9:21
Sprzęt: Aeropress,Hario,Chemex
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Ustawienie młynka w ekspresie

Postautor: mario » czw 15 mar 2012, 21:06

młynek podzielony jest na elementy

Fajap
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: pt 11 lut 2011, 13:26
Lokalizacja: Lublin

Re: Ustawienie młynka w ekspresie

Postautor: Fajap » ndz 25 mar 2012, 17:07

Co do Royal'a należy sprawdzić czy podczas skręcania/rozkręcania żaren wyczuwalny jest przeskok. Jeśli nie to prawdopodobnie nie działa blokada zapobiegająca rozkręcaniu się żaren podczas mielenia. W Odei wystarczy wcisnąć tą małą zębatkę i ustawić żarna kręcąc górną tarczą młynka (górnym żarnem), na początek proponuję ustawić znacznikiem na tarczy w pozycji na tą małą zębatkę plus max. 2-3 "zęby".


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość