Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

dzebs
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 187
Rejestracja: ndz 03 cze 2012, 0:50
Sprzęt: siemens EQ.5 TE506209RW
Lokalizacja: Wrocław

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: dzebs » śr 02 sty 2013, 20:20

mleko UHT z Auchan, 3,2%
Albo z tesco 3,5% :)
I za tłuste mleko, wystarczy 1,5%. :)
Ale tłuste jest smaczniejsze :)
ja po radzę sobię w ten sposób, że wstawiam mleko na 30 sekund do mikrofali i mam problem z głowy.
Tak zrobiłam i faktycznie kawa ma dużo wyższą temperaturę. Jednak zimne mleko z lodówki bardzo ją schładzało.
Siemens EQ.5 macchiatoPlus użytkowany od 23.06.12, na liczniku ponad 8000 kaw, w tym czasie użyto tabletek czyszczących: ponad 30, tabletek odkamieniających(osmoza):2. Zepsuł się x 1. [aktualizacja:7/08/2016r.]

Awatar użytkownika
bobwoj
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 07 sie 2012, 12:27
Sprzęt: Siemens EQ.5 macchiato TE515209RW

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: bobwoj » sob 12 sty 2013, 13:38

Proszę o pomoc. Jestem początkującym użytkownikiem modelu 503209, więc pozwolę podłączyć się do wątku, żeby nie tworzyć nowego. Mianowicie nie wiem, jak można zmienić ilość kawy potrzebnej do zaparzenia. W opisie na stronie Komputronik jest napisane, że cyt:" lości kawy: 7-8-9-10 g". Przewertowałem instrukcję obsługi, wszedłem w menu, ale nigdzie nie mogę znaleźć funkcji zmiany ilości kawy.
Drugie pytanie dot. ustawień grubości mielenia kawy. Jak kawa ma być "mocniejsza" to młynek ma być ustawiony na drobniejsze milenie, czy odwrotnie?

Obecnie używam IZZO GOLD. Proszę o poradę jak powinien być ustawiony młynek aby goryczka była jak najmniejsza.
"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Chemex | AP | Hario | Bosch filtrowy | IIKONE
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: trickykid » sob 12 sty 2013, 14:06

Drugie pytanie dot. ustawień grubości mielenia kawy. Jak kawa ma być "mocniejsza" to młynek ma być ustawiony na drobniejsze milenie, czy odwrotnie?
Drobniejsze mielenie = mocniejsza ekstrakcja
Proszę o poradę jak powinien być ustawiony młynek aby goryczka była jak najmniejsza.
Na balans gorzki/kwaśny największy wpływ będzie mieć temperatura zaparzania. Obniż temperaturę, powinna wyjść zauważalnie mniej gorzka. Manipulowanie młynkiem lub dozą też będzie miało wpływ na balans, ale nie bez szkody na aromat, wszakże "osłabiając" ekstrakcję idziesz w kierunku cienkiej lury, a to nie koniecznie pożądana droga.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

dzebs
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 187
Rejestracja: ndz 03 cze 2012, 0:50
Sprzęt: siemens EQ.5 TE506209RW
Lokalizacja: Wrocław

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: dzebs » sob 12 sty 2013, 15:03

że cyt:" lości kawy: 7-8-9-10 g". Przewertowałem instrukcję obsługi, wszedłem w menu, ale nigdzie nie mogę znaleźć funkcji zmiany ilości kawy.
To chyba jest tak, że ustawienie kawy bardzo łagodnej odpowiada 7g, łagodnej 8g, normalnej 9 i mocnej 10g.
Siemens EQ.5 macchiatoPlus użytkowany od 23.06.12, na liczniku ponad 8000 kaw, w tym czasie użyto tabletek czyszczących: ponad 30, tabletek odkamieniających(osmoza):2. Zepsuł się x 1. [aktualizacja:7/08/2016r.]

Awatar użytkownika
bobwoj
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 07 sie 2012, 12:27
Sprzęt: Siemens EQ.5 macchiato TE515209RW

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: bobwoj » sob 12 sty 2013, 21:14

Dziękuję wszystkim za pomoc.
"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

neskafe
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: sob 19 sty 2013, 16:51
Sprzęt: Spieniacz Italico , Mukka , Simens Q5

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW

Postautor: neskafe » sob 19 sty 2013, 22:00

Po drugie wolę jednak spieniać mleko manualnie poprzez dyszę i pokrętło. Widziałem jak jeden z forumowiczów w ekspresie Jura C5 odłączył rurkę i zaczął normalnie spieniać mleko. Czy w siemensie też jest to możliwe?
Owszem, TE503201RW ma taką możliwość!
Ze spieniacza można uzyskać:
- gorącą wodę (ustawienie obrotowego rozdzielacza w położeniu poziomym i pociągnięcie końcówki spieniacza)
- gorące mleko ( ustawienie obrotowego rozdzielacza w pozycję "Ciepłe mleko", wciśnięcie przycisku z symbolem pary i pociągnięcie spieniacza)
- spienione mleko (ustawienie obrotowego rozdzielacza w pozycję "Pianka mleczna", wciśnięcie przycisku z symbolem pary i pociagniecie spieniacza)
- spienione mleko metodą tradycyjną (ustawienie obrotowego rozdzielacza w położeniu poziomym, wciśnięcie przycisku z symbolem pary i pociągnięcie spieniacza . Wężyk jest wówczas w gnieździe dokującym, a pojemnik ze spienianym mlekiem podkładamy bezpośrednio pod wylot dyszy).


P.S. Na stronie Siemens jest instrukcja tego modelu do ściągnięcia.[/quote]


O jak się ciesze ze ten post znalazłam :kwiat: powaznie da się spieniac manualnie dysza w tym modelu simensa eQ5 503201rw? A dysza nie bedzie za krótka?
Ten model to moj faworyt od dawna i tylko ta dysza mnie "trzyma" i tak szperam tu i szukam gdzie się da info.

Jeszcze mysle o boschu tes50129rw z funkcja (?) magic milk z dłuuuga dysza ale czy faktycznie ubije mleko na jogurt?

neskafe
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: sob 19 sty 2013, 16:51
Sprzęt: Spieniacz Italico , Mukka , Simens Q5

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW

Postautor: neskafe » pt 25 sty 2013, 17:03

...
Zastanawiam się nad zakupem podobnego ekspresu - Siemens TE503201RW. Wszystko byłoby ok, gdyby nie spienianie mleka. Polega ono na włożeniu rurki do mleka po czym ekspres zaciąga mleko i automatycznie je spienia. Jest to bardzo wygodne tylko mam wątpliwości co do jakości takiego spieniania.
Jakość spienionego mleka jest wg mnie bez zastrzeżeń
Po drugie wolę jednak spieniać mleko manualnie poprzez dyszę i pokrętło. Widziałem jak jeden z forumowiczów w ekspresie Jura C5 odłączył rurkę i zaczął normalnie spieniać mleko. Czy w siemensie też jest to możliwe?
Owszem, TE503201RW ma taką możliwość!
Ze spieniacza można uzyskać:
-
- spienione mleko metodą tradycyjną (ustawienie obrotowego rozdzielacza w położeniu poziomym, wciśnięcie przycisku z symbolem pary i pociągnięcie spieniacza . Wężyk jest wówczas w gnieździe dokującym, a pojemnik ze spienianym mlekiem podkładamy bezpośrednio pod wylot dyszy).


Niedoczekałam się odpowiedzi na nurtujace pytanie czy aby na pewno mozna spieniac mleko przez zanurzenie dyszy w mleku , ALE w koncu ZANLAZŁAM i jesli ktos jest zainteresowany to juz wiem ze eq 503201 rw NIE SPIENIA MLEKA METODA TRADYCYJNA. Mozna spienic jedynie przez rurke , jesli probujemy jednak przez dysze owszem leci baardzo mocna para, mleko chlapie na wszystkie strony mimio róznych technik i temp jest tak wysoka ze mleko gotuje się. Szkoda bo myslałam ze bedzie takie dwa w jednym i rura i para :-)

Ziomqq
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: pt 19 paź 2012, 0:13
Sprzęt: Siemens EQ-7 PLUS L-series

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: Ziomqq » sob 26 sty 2013, 21:30

Panowie jestem posiadaczem od paru miesięcy EQ7. Od początku mam pewien problem, który z czasem się nasila. Występuje on tylko wtedy gdy robię Cappuccino albo Latte, bo wtedy trzeba wylot obrócić na prawo. Po obróceniu i wybraniu kawy, leci mleko, a jak przychodzi czas na kawe to się robi nie ciekawie, mianowicie kawa zaczyna lecieć, po chwili na jednym lub na obu końcówkach robią się bańki z powietrza i kawa leci tak choćby wcale. Miałem też takie przypadki, że podczas robienia w/w kawy po nalaniu mleka ma już lecieć kawa, słychać jak jest pompowana a tu nic... po chwili proces robienia kawy się kończy i "wybucha" para przy zaparzaczu i kawy nie ma :( ...
Nie podoba mi się to.. Wydaje mi się że te wężyki którymi leci kawa się jakoś źle zginają czy coś. Czy można coś z tym zrobić??

Imeon
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: wt 20 lis 2012, 13:09
Sprzęt: nie mam

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: Imeon » czw 31 sty 2013, 22:09

Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że przy ustawieniu, że ma lecieć ciepłe mleko leci pianka? Dodam, że tam gdzie ma lecieć pianka też leci pianka...

jw23
Posty: 2
Rejestracja: pt 25 sty 2013, 11:45
Sprzęt: Siemens EQ.5 TE506509
Lokalizacja: Rybnik

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: jw23 » pt 01 lut 2013, 10:18

Witam, kupiłem Siemens`a EQ.5 TE506209RW w sklepie wysyłkowym OleOle w cenie 2 249 zł. Wczoraj kurier dostarczył go. Na razie próbuje go rozgryźć, ale pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Próbuje dojść do tego jak ustawić ekspres, aby przygotował mi kubek kawy (ok. 200ml). Czy warto do tego ekspresu kupić zewnętrzny filtr Brita? (czajnik z filtrem)

Awatar użytkownika
GUCIO-59
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: ndz 27 lis 2011, 13:44
Sprzęt: Siemens EQ.5 TE506509 macchiatoPlus - czarny piano, kawiarka - BIALETTI "Brikka", tygielek - "GiPFEL", Brasilia Zassenhaus - młynek.
Lokalizacja: STA/RP

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: GUCIO-59 » ndz 03 lut 2013, 13:18

Moje gratulacje :) Proponuję zacząć od instrukcji obsługi a filtr jak najbardziej wskazany /kamienia nie będzie/ :szampan:
CELLINI nr. 1 Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii są własnością jej autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie jej w jakiejkolwiek formie jest zabronione.

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: Barnaba » ndz 03 lut 2013, 21:23

Dzbanek kupić, ale filtry dosyć często musisz wymieniać. Jak woda miękka to co 3 miesiące, jak twarda to co miesiąc. Zalecam filtry oryginalne Zelmerowskie.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Imeon
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: wt 20 lis 2012, 13:09
Sprzęt: nie mam

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: Imeon » ndz 03 lut 2013, 21:55

Czy ktoś mi doradzi cvo zrobić z tą pianką????? Dodam, że przez dwa miesiące było wszystko ok, po jednym z myć zaczęła lecieć pianka z mleka przy każdym ustawieniu. Nic nie pomaga....

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: Barnaba » ndz 03 lut 2013, 22:03

Rozbierz spieniacz dokładnie i oglądnij otworki w środku. Któryś jest zapchany. Choć zazwyczaj jest dokładnie odwrotnie jak u Ciebie. Wrzuć spieniacz do wody na noc niech się odmoczy.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

artsusmm
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: sob 26 lut 2011, 14:21
Sprzęt: Siemens EQ.5 TE515209RW i BOSCH Tassimo TAS 4000

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW - zakup i eksploatacja

Postautor: artsusmm » pt 08 lut 2013, 16:18

Ja osobiście wole korzystanie z filtra do zamontowania, po założeniu i zainstalowaniu filtra kawa zmieniła się w smaku i crema jest gęstsza.
Kubek kawy będzie po wybraniu opcji duża cafe creme + podwójna filiżanka.


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość