Kawa z ekspresu kolbowego - poprawnie tylko na jeden sposób?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
peludito
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: śr 29 kwie 2009, 20:21
Sprzęt: Gaggia Classic, Demoka Mini Moka, Bialetti Aeternum Allegra
Lokalizacja: W-wa

Kawa z ekspresu kolbowego - poprawnie tylko na jeden sposób?

Postautor: peludito » czw 14 wrz 2017, 12:50

Hej, przesiadłem się z mokki na kolbę. Testuję, ćwiczę, próbuję WTD i mam całkiem przyzwoite efekty. Co prawda powtarzalność jeszcze kuleje, ale już łapię, o co chodzi. Moje pytanie brzmi tak - o ile dobrze zrozumiałem sztukę, czas ekstrakcji kawy i jej ilość uzyskana z ekspresu kolbowego to wartości mniej więcej stałe? Nie bardzo rozumiem jedną rzecz: są sitka pojedyncze i podwójne, a czas ekstrakcji pozostaje niezmienny (+- 25s). Prawidłowa ilość naparu uzyskana z takiego działania też jest mniej więcej stała (+- 30ml). Oczywiście wiem, że jest jakieś tam pole manewru - można spróbować grubiej mielić i mocniej ubijać itd., w każdym razie czas ekstrakcji i jej wynik, czyli ilość naparu są jak rozumiem stałe? Dopóki ta ilość ścieknie do jednej filiżanki, jest ok, to dobra baza do fajnej, porannej kawy, ALE jeżeli chcę na tej bazie przygotować dwie sztuki, kawowej esencji z jednego strzału wydaje mi się za mało? Czy espresso uzyskane z podwójnego sitka jest po prostu 2x mocniejsze i wypada rozrzedzić go wodą do standardowej porcji 30ml? W jaki sposób w maksymalnie krótkim czasie przygotować 2x 100ml białej, ale w miarę mocnej kawy? Da się to opędzić jednym procesem, czy jestem skazany na dwa strzały? Miłego dnia :)

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1243
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Kawa z ekspresu kolbowego - poprawnie tylko na jeden sposób?

Postautor: piomic » czw 14 wrz 2017, 21:08

Podwójne sitko to podwójne espresso (2x większe) lub dwa pojedyncze. Po włosku pojedyncze: 7g, 25s, 25ml. Podwójne: 14g, 25s, 50ml.

peludito
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: śr 29 kwie 2009, 20:21
Sprzęt: Gaggia Classic, Demoka Mini Moka, Bialetti Aeternum Allegra
Lokalizacja: W-wa

Re: Kawa z ekspresu kolbowego - poprawnie tylko na jeden sposób?

Postautor: peludito » pt 15 wrz 2017, 2:25

Po włosku pojedyncze: 7g, 25s, 25ml. Podwójne: 14g, 25s, 50ml.
Ok, czyli większa powierzchnia z dziurkami podwójnego decyduje o tym, że przez grubszą warstwę w tym samym czasie ma przelecieć 2x więcej wody, ile przez cieńszą w pojedynczym? Jeżeli dobrze rozumiem, przy identycznej, wzorowej relacji grubości mielenia do siły ubicia w ciągu 25s przepływa przez pojedyncze sitko mniej więcej 25ml, a przez podwójne 50ml?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1243
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Kawa z ekspresu kolbowego - poprawnie tylko na jeden sposób?

Postautor: piomic » pt 15 wrz 2017, 6:58

Z grubsza tak, mocno upraszczając o to chodzi. Ale to wszystko jest na forum, poczytaj sobie o podstawach zanim zaczniesz pytać.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości