New York Extra w Almie

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
dandy
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 561
Rejestracja: śr 03 cze 2009, 21:36
Sprzęt: aeropress, grindripper, Incanto, KG89
Lokalizacja: Lublin

Re: New York Extra w Almie

Postautor: dandy » sob 12 sty 2013, 18:49

Za to za tę kawę w kieleckim Piotrze i Pawle trzeba zapłacić ponad 150 zł za 1 kg. I to dla mnie jest żart.
Taa, to wyższa cena dla kawoszy nie kupujących w sklepach internetowych. Założę się, że zaraz będzie sprzedawał tę kawę każdy polski e-sklep zaopatrujący się w pewnej hurtowni importującej włoskie kawy, która z początkiem tego roku wprowadziła do swojej oferty produkty palarni New York :wink:
Ps. Według mnie właśnie w cappu smakuje rewelacyjnie...
Dokładnie :)

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: New York Extra w Almie

Postautor: Crom » pt 25 sty 2013, 11:59

Właśnie zastanawiam się nad zakupem New York Extra, czy możecie jakoś opisać smak New York Extra i podać chociaż orientacyjny profil smaku tej mieszanki w skali 1-5 (moc/body/kwasowość/gorycz/równowaga)? W opisach sklepów nie ma o tym prawie nic.
Ostatnio zmieniony pt 25 sty 2013, 13:13 przez Crom, łącznie zmieniany 1 raz.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: New York Extra w Almie

Postautor: antonio » pt 25 sty 2013, 13:00

Bo to zależy w największym stopniu od jakości zaparzenia...

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: New York Extra w Almie

Postautor: Crom » pt 25 sty 2013, 13:22

Bo to zależy w największym stopniu od jakości zaparzenia...
No ale kawa sama w sobie ma chyba jakiś określony smak, jedna jest kwaśna, inna gorzka, jedna łagodna inna mocna, nie wszystko zależy tylko od parzenia.
Skoro inni producenci podają takie dane (np. Dallmayr, Lavazza) to nie byłoby źle, żeby wszyscy podawali taką informację. Konsument miałby przynajmniej jakąś orientacyjną wskazówkę co kupuje. Jako napar testowy możnaby zawsze brać ziarna zaparzone jako wzorcowe espresso, zgodne z tymi wszystkimi włoskimi normami. Myślę że nie jest to jakiś straszny problem dla producenta aby podać przybliżony profil smaku.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości