Dream i spienianie mleka

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Dream i spienianie mleka

Postautor: buki » czw 07 gru 2006, 13:49

Proszę użytkowników Dreamów o pomoc: jak spieniacie mleko? Ja w zasadzie do tej pory tego nie robiłem - preferuje espresso. Ale zakupiłem porządny dzbanek 0,6l i zacząłem próbować.

Dream parę robi dobrą - mocną. Ale zauważyłem, że jest mało miejsca na odpowiednie ustawienie dzbanka, co przeszkadza w uzyskaniu wiru mleka w dzbanku. A bez wiru nie da rady spienić mleka w odpowiedni sposób....

PS: w zasadzie temat nadaje się do działu ekspresy, ale że tematy dot. spieniania pojawiały się w tym dziale, więc...
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » czw 07 gru 2006, 14:29

U mnie spienianie mleka w Dreamie trwało kilka sekund i juz musialem podnosic dzbanek do grzania. Nie wiem jak innym uzytkownikom tego ekspresu, ale mi nigdy nie udalo się wprowadzic mleka w wir, tak jak np bez zadnych problemow udaje się to w Brasilli, ale tam są cztery malutkie dysze dające moc wulkanu. Byc moze w Dreamie ma to zwiazek z tą patentową koncowką i tą małą dziurką. Bardzo łatwo jest ubic w nim piane za sztywną, uzyskanie mikrocóśtam nie jest latwe, choc czasem moze się udac, ale trzeba bardzo dokladnie przypilnowac momentu, w ktorym musimy zanurzyc głębiej dysze, gdy mleka jest 2x wiecej juz moze byc za pozno. Potem trza troche powalic dzbankiem i pokrecic... Wtedy nawet czasem udaje się cos narysowac :D
____________________

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » sob 09 gru 2006, 10:53

Sprobuj Buki kiedyś pozbyc się tej smiesznej dziurki. Zaklej ją czymś, albo poczekaj aż przyklejone mleko samo ją zatka :D
Wlasnie przed chwilą tego sprobowalem. Spienianie przebiega nieco inaczej, nie tak głośno, szybko i energicznie, ale koncowy efekt jest znacznie lepszy.

Obrazek
____________________

Andy

Postautor: Andy » sob 09 gru 2006, 12:52

Buki, Dream woli mniejszy dzbanek. Duże lepsze efekty miałem w 0.35l.
A co do samego spieniania, to nie było żadnego problemu. Ta dziurka ma być na granicy mleka i powietrza. Aha - ta dziurka jest położona niesymetrycznie - wetkinj ją tak, żeby krótksza część był powyżej otworu. Myślę, że ten patent działa na takiej zasadzie, że utrzymanie otworu na granicy mleka i powietrza odpowiada lekkiemu zanurzeniu dyszy w środku - czyli standardowej pozycji przy spienianiu. A najlepiej pozbądź się tej rurki i spieniaj samą dyszą :D . Spróbuj w mniejszym kubku. W mniejszj objętości łatwiej wytworzyć wir przy ograniczonej ilości pary.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » sob 09 gru 2006, 20:40

Tak, tak, zdecydowanie mniejszy dzbanek.
Ale sluchajcie, wykonałem dzisiaj w sumie trzy proby spieniania mleka z zatkanym bocznym otworkiem. Rewelacja! :D Moze na poczatku spieniania nic na to nie wskazuje - jest cichutko, niewiele się dzieje, ale po chwili zauwazamy, ze mleko spokojnie "rosnie", tworzy się piękna "smietanka", "jogurcik", czy jak kto tam chce. Zero jakichkolwiek (!) pecherzykow powietrza, kremiste, pieknie spienione mleczko! :D
Andy, nie masz teraz mozliwosci sprobowania, szkoda (a moze probowales, jak miales Dreama?), ale Buki, sprobuj koniecznie. Tyle ze mniejszy dzbanek jednak...
____________________

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » sob 09 gru 2006, 20:54

A czym zatkałeś?

A co do dzbanka - kurka, to ja po roku w końcu zdecydowałem się na wydanie fury pieniędzy na porządny dzbanek 0,6l, o którym wszyscy mówili, ze jest najporęczniejszy/najfunkcjonalniejszy/ i w ogóle super, to się okazuje, że akurat przy dreamie najlepiej mieć 0,3l :glupek:
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » sob 09 gru 2006, 21:04

Przypadek. Mialem troche waznych zajęć i nie zawracalem sobie glowy koncówką, w ktorej otwor po dwoch dniach sam się zatkal... :D
A dzban... sluchaj, moze ten Twoj bedzie lepiej dzialal z Brasilią, od tego, ktory kupilem kiedys do Dreama... :D tyle, ze ten moj jest juz jednak troche uzywany...
____________________

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » sob 09 gru 2006, 21:10

Proponujesz małe change? :D
To omówimy na privie :)
Jednak najpierw przetestuję ten 0,6, może uda mi się spienić prawidłowo. Tylko kto ma pomysł czym nieszkodliwym dla żywności zatkać otwór?
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » sob 09 gru 2006, 21:23

Powalcz najpierw z tym dzbanem. Mi zajelo kilka tygodni dojscie do mniej wiecej akceptowalnych wynikow... :D
Czym zatkać? Zapałką, wykałaczką... tylko nie tak, zeby kawal drewna zasłonił Ci otwor wewnątrz rurki. Wystarczy ciasno wcisnąc na 2, 3 mm. Przed chwilą sprobowalem, dziala :D
____________________

Andy

Postautor: Andy » sob 09 gru 2006, 22:23

Buki, jak kupowałem Dreama u Janusza to zapotrzebowałem też dzbanek 0.6L. Janusz dziwił się, że chcę 0.6L, ale jak to mówią nasz klient nasz pan. Szybko mi wyszło, że przesadziłem. Kupiłem w Aromie dzbanek 0.35L i zrobiło się dobrze. Jak kupiłem Bricolettę, to wyszło że 0.35L to dla oryginalnej dyszy za mała objętość. Lepiej wychodzi w 0.6L. Pisałem o tym w swoim czasie. Pod wpływem opisu Malachi'ego na Home-Barista, ściągnąłem z USA opisywaną u niego dyszę i... bomba. W 0.35L cudo, pieni się jak trzeba (cappucino robię głównie dla żony i połowa objętości dzbanka wystarcza ( po spienieniu nawet cały) na cappucino z dolewką). Jednocześnie spieniam w 0.6L mleko dla dzieci na kakao i tu też nie ma problemu. Trwa to jedynie trochę dłużej. A co różni te dysze? Ta dodatkowa ma otwory(też dwa ja oryginał) bliżej siebie i o mniejszej średnicy. W czsie spieniania cała objętość mleka dosłownie się gotuje(chodzi o wir a nie temperaturę).

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » sob 09 gru 2006, 22:38

Andy...czyli potwierdzasz, że do Dreama najlepszy jest 0,3l?
A ta nowa dysza - to polecasz do bricoletty? (przy okazji - ile taka dysza kosztuje?)
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Andy

Postautor: Andy » sob 09 gru 2006, 23:06

Tej końcówki nie zamontujesz w Dreamie - ma gwint pasujący do Bricoletty (no chyba że już masz Bricolettę 8) , to inna rozmowa - musimy pogadać). APG pisał jakiś czas temu, że sama rurka wystarczy - zgadzam się z nim. Pokombinuj ze zwykłym kubkiem i zobaczysz różnicę

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » pn 11 gru 2006, 18:40

Buki, świetnie spienia się samą dyszą, bez tej smiesznej rurki. Z tym patentem spienia się rzeczywiscie łatwiej i szybciej, ale mikropiany bez widocznych pecherzykow powietrza z tego czegos nie udalo mi się nigdy uzyskac, a samą dyszą jak najbardziej. Sęk w tym, ze na to masz na pewno za duzy dzban, nie siegniesz krotką dyszą do mleka. Musialbys wypelnic go do polowy albo wiecej, a to moze okazac się dla dreama zbyt wiele... Jesli nie zamierzasz w najblizszym czasie zmienic ekspresu, przychylam się jak najbardziej do opinii Andyego o zmianie dzbanka.
____________________

szymont
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pn 23 paź 2006, 9:41
Sprzęt: Ascaso Steel Duo
Lokalizacja: Poznań

Postautor: szymont » wt 12 gru 2006, 14:27

Andy...czyli potwierdzasz, że do Dreama najlepszy jest 0,3l?
Też kupiłem 0.35l do Dream'a bo każde inne większe naczynie jakie próbowałem było po prostu za duże i dysza nie sięgała mleka.

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » śr 30 cze 2010, 11:11

Odnieść się chciałem do tematu spieniania mleka w ekspresach DREAM po zmianach - czyli model DREAM up z solenoidem i zaworem OPV. Pewnie Ci szczęśliwcy co już go mają stwierdzili zbyt dużą ilość wody wydobywającą się z dyszy przy spienianiu mleka.
Nie ma tu żadnej usterki. Po wprowadzonych przez ASCASO zmianach konstrukcyjnych polegających na wyposażeniu ekspresu DREAMup w zawór trójdrożny oraz zawór OPV inaczej nieco należy po prostu postępować przy spienianiu mleka. Nie byliśmy o tym wcześniej poinformowani i stąd brak również mojej informacji w tym temacie. Podaję więc króciutką instrukcję obsługi modelu DREAM up przy przystępowaniu do spieniania mleka. Aby wszyscy byli zadowoleni z jego posiadania. 8)
Przed włączeniem przycisku pary należy najpierw odręcić zawór pary i spuścić wodę nagromadzoną w przewodzie idącym od krzyżaka do którego mocowane są zawór trójdrożny i zawór OPV. Przy tak małym bojlerze i konstrukcji z krzyżakiem ta woda zawsze w tym przewodzie będzie się zbierała i trzeba ją spuścić. Będzie jej około 40 ml. Następnie należy włączyć przycisk pary, odczekać aż zgaśnie kontrolka i następnie odkręcić zawór pary aby jeszcze spuścić kondensat pary wodnej. Ponowne odkręcenie zaworu pary daje już wyrzut pary bez skroplin i możliwość uzyskania bardzo dobrego efektu spieniania. Nakręciliśmy na naszym serwisie film ilustrujący cały proces spieniania mleka na ekspresie DREAM up. Link do niego załączam poniżej. Przy tej konstrukcji bojlera normalny jest też wypływ wody z grupy podczas przepuszczania wody dyszą pary. Aby nie było widać tego efektu do ekspresów DREAMup dodawane są gumowe zaślepki portafiltra. Umożliwiają one także czyszczenie proszkiem przy użyciu zaślepki filtra. Jeśli pojawi się w ASCASO nowe rozwiązanie nie omieszkam o tym Forumowiczów poinformować. Tymczasem w ten sposób postępując można oprócz wspaniałego espresso uzyskać równie wspaniałe cappuccino z jogurcikiem a nie ubitą pianą z bąblami. I tym, którzy mają z tym jogurcikiem problem także ten filmik dedykuję. Pragnę jednocześnie zwrócić uwagę, że spienianie było bez żadnej nasadki, z założoną jedynie sześciokątną nakrętką na końcówkę dyszy. A użyty został dzbanek z ASCASO o pojemności 0,4 litra.
A tu możecie obejrzeć film demonstrujący krok po kroku wszystkie czynności:
http://www.youtube.com/watch?v=oPRLsCbhWEI
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości