Dziękuję wszystkim za porady.
Rzeczywiście - znaczenie ma ilość pary wpuszczana do mleka (lekki podmuch - źle, średni - 15 sek spienienia, OK) i tego się trzymam.
Chociaż spieniam to samo mleko (mlekowita 2%) ciężko uzyskać powtarzalność

raz jest idealny jogurt który "rozpływa" się pod crema aż miło patrzeć a raz duże bąble i sztywną piana.
Zauważalnie lepiej spienia się w dzbanku 0,4 L
Jak już nieraz pisaliście - trening czyni mistrza.
Jedyne co mogę potwierdzić - DREAM spienia rewelacyjnie! o ile zastosujemy się do zasad podanych przez Janusza na filmie.
Pozwolę sobie napisać poradę dla początkujących: im szybciej po otworzeniu pary uzyskujemy "wir" w dzbanku (odpowiednio pochylając dzbanek) tym lepszy efekt końcowy i lepsza kontrola nad spienianiem.
My Ascaso DREAM came true... + i-2 mini