Dream i spienianie mleka

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » wt 24 sie 2010, 16:52

Po zastosowaniu się do rad Janusza i nabyciu pewnej dozy doświadczenia i zręczności , stwierdzam, iż Dream spienia dobrze. :lol:
Para potrafi być tak silna,że z napełnionego poniżej połowy dzbanka 0,4l siła odśrodkowa już po chwili wręcz wylewa mleko na zewnątrz.

Awatar użytkownika
jdobiala
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: śr 30 cze 2010, 16:50
Lokalizacja: Leszno

Postautor: jdobiala » wt 24 sie 2010, 16:58

Jakiej końcówki używasz ? Mi jak narazie najlepiej wychodzi przy zostawieniu samej "małej śrubki" (namiastka microfoam).
Ascaso Dream Love Red + i-mini Black Alu

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » wt 24 sie 2010, 17:04

Żadnej nie używam.
Zdjąłem co się dało

Awatar użytkownika
szymontb
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 45
Rejestracja: ndz 18 lis 2007, 18:32
Lokalizacja: Kraków

Postautor: szymontb » ndz 12 gru 2010, 19:25

Po przesiadce na Dreama, po 2 dniach spieniania mam pytanie do użytkowników - czy postępując zgodnie z filmem Janusza ma znaczenie jakie mleko spieniam?
Obecnie w lodówce stoi 0,5% i nie jestem do końca zadowolony z efektu - nie jest to jogurt. Oczywiście po wielu próbach wychodzi coś podobnego, ale jest to o wiele trudniejsze niż w moim poprzednim deLonghi.
Jakie, w przypadku dreama, ma znaczenie % mleka?
Dodam że spieniam oczywiście bez "tuby" na końcu jedynie z 6-kątną nakrętką (dokładnie jak na filmie).
Proszę o opinie...
My Ascaso DREAM came true... + i-2 mini

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » ndz 12 gru 2010, 19:43

Według mnie mleko ma olbrzymie znaczenie. Zalecam co najmniej 3,2%. Można też używać specjalne mleko dla baristów dostępne m.in. w Makro.
Oprócz zawartości tłuszczu znaczenie ma jeszcze zawartość białka i temperatura (najlepiej wyjęte z lodówki - ok. 5 st. C).
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 12 gru 2010, 20:27

Przecież to nie jest mleko lecz biała woda...

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » ndz 12 gru 2010, 21:04

Używam 3.2%.
Byle nie UHT.
Dwa dni to niewiele jak na naukę spieniania.
Mnie do dzisiaj wychodzi to różnie.

Awatar użytkownika
szymontb
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 45
Rejestracja: ndz 18 lis 2007, 18:32
Lokalizacja: Kraków

Postautor: szymontb » pn 13 gru 2010, 18:06

Mlekowita 2% temp 5 st C - spienia rewelacyjnie.
Nie sądziłem, że ma to AŻ takie znaczenie.
W poprzednim ekspresie nakładka spieniała wszystko jak leci (oczywiście nie na jogurt tylko na pianę) - stąd mój post poprzedni.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie - cały proces spieniania trwa zadziwiająco szybko (dzbanek 0,4) - wystarczy 4-5 sekund i mleko już gorące i trzeba przerwać żeby nie zagotować. Termometr zanurzony w mleku nie nadąża ze wskazaniem.
Odnoszę wrażenie że w ogóle nad tym nie panuje. Bo nie ma na to czasu...
My Ascaso DREAM came true... + i-2 mini

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Postautor: profik » pn 13 gru 2010, 18:18

Kwestia wprawy. Ale wydaje mi się, że 4 sec to trochę za szybko. Oczywiście jeśli jesteś wprawiony to spobię poradzisz ale jeśli nie to proponuje zwiekszyć dzbanek do 0,6. powinno wydłużyć czas spieniania.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » pn 13 gru 2010, 18:25

Za duża średnica otworu(ów) dyszy.

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Postautor: profik » pn 13 gru 2010, 19:00

Za duża średnica otworu(ów) dyszy.
Tez możliwe, ale osobiście wolę miec większe niza za małe :)

Jeśli masz duże cisnienie i szybko się spienia to automatycznie większy dzbanek=więcej mleka czyli dłuższe spienianie.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » pn 13 gru 2010, 19:10

W domu dzbanek 0,4l w 4-5sek. przy takich parametrach pianki latte art nie uzyskasz.

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » pn 13 gru 2010, 22:42

A może po prostu zbyt mocno otwierasz zawór pary :?: Po zanurzaniu końcówki dyszy w mleku i pierwszym uderzeniu pary zmniejsz strumień pary przykręcając nieco zawór. I prowadź dyszę przy ściance dzbanka ale pod powierzchnią mleka. Dopiero na końcu spieniania zanurz głębiej i zagrzej. Dłoń trzymaj na powierzchni dzbanka wyczuwając jego temperaturę. Jak zacznie parzyć przerwij spienianie.
I daj znać jak Ci wyszło. 8)
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Awatar użytkownika
szymontb
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 45
Rejestracja: ndz 18 lis 2007, 18:32
Lokalizacja: Kraków

Postautor: szymontb » wt 14 gru 2010, 21:58

Dziękuję wszystkim za porady.
Rzeczywiście - znaczenie ma ilość pary wpuszczana do mleka (lekki podmuch - źle, średni - 15 sek spienienia, OK) i tego się trzymam.
Chociaż spieniam to samo mleko (mlekowita 2%) ciężko uzyskać powtarzalność :) raz jest idealny jogurt który "rozpływa" się pod crema aż miło patrzeć a raz duże bąble i sztywną piana.
Zauważalnie lepiej spienia się w dzbanku 0,4 L
Jak już nieraz pisaliście - trening czyni mistrza.
Jedyne co mogę potwierdzić - DREAM spienia rewelacyjnie! o ile zastosujemy się do zasad podanych przez Janusza na filmie.

Pozwolę sobie napisać poradę dla początkujących: im szybciej po otworzeniu pary uzyskujemy "wir" w dzbanku (odpowiednio pochylając dzbanek) tym lepszy efekt końcowy i lepsza kontrola nad spienianiem.
My Ascaso DREAM came true... + i-2 mini

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » wt 14 gru 2010, 22:15

I tak trzymać :D
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości