Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
enzo83
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 37
Rejestracja: śr 25 lis 2009, 22:21

Postautor: enzo83 » ndz 13 gru 2009, 19:34

Jak duża jest różnica między sitkiem kanałowym a cylindrycznym?

tomekb3
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: ndz 11 lis 2012, 22:04
Sprzęt: DeLonghi EC 820.B
zaparzacz espresso

Blednięcie naparu espresso

Postautor: tomekb3 » śr 24 lip 2013, 11:54

Witam serdecznie, mam problem z zaparzeniem espresso, napar bardzo szybko blednie.
Na obecną chwilę kupuje lavazza clasic mieloną gdyż nie mam jeszcze młynka (rocky lub vario w niedalekiej przyszłości).
Nie wiem juz czy za slabo stępluje kawę, czy jest jej za mało, czy poprostu ta kawa nie nadaje się do espresso.
Proszę doradźcie, dodam że często mam błoto w kawie.

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Blednięcie naparu espresso

Postautor: Blondas » śr 24 lip 2013, 12:10

Napisz jak szybko się to dzieje i ile czasu potrzebujesz na zrobienie 25 ml espresso lub 50 ml doppio (dając oczywiście odpowiednią ilość kawy). O ile pamiętam doświadczenia z którąś z Lavazzy, to woda przelatywała przez nią szybko, czyli była zbyt grubo mielona; najpewniej to jest przyczyną. Niestety jasnowidztwo trudno uprawiać i słabe/nierówne tamperowanie lub mała ilość również mogą być. Poeksperymentuj, czyli daj więcej kawy (spróbuj zważyć) i mocniej ubij. Zobaczysz jaki będzie miało to wpływ.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Blednięcie naparu espresso

Postautor: cyrus » śr 24 lip 2013, 12:22

1. Kawa mielona nie nadaje się do przyrządzania espresso.
2. Jakość Lavazzy pozostawia bardzo dużo do życzenia.
3. Jest zmielona za grubo.
4. Nawet jak mocno ubijesz kawę, to może dojść do kanałowania (ale chyba nie przy tak grubo mielonej kawie). Ale o kanałowaniu poczytać możesz ;)
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Blednięcie naparu espresso

Postautor: ded » ndz 28 lip 2013, 5:04

Ja po kupnie pierwszego ekspresu też próbowałem z Lavazza - bez pozytywnych efektów. Kup młynek i świeżą kawę.

tomekb3
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: ndz 11 lis 2012, 22:04
Sprzęt: DeLonghi EC 820.B
zaparzacz espresso

Re: Blednięcie naparu espresso

Postautor: tomekb3 » sob 14 wrz 2013, 0:30

Na zakup młynka będę musiał jeszcze trochę poczekać. Chociaż już sobie upatrzyłem Rockiego lub Ascaso.
Wracając do blednięcia naparu. Dopiero po jakims czasie zorientowalem się ze filiżanki mają 50ml a nie 25ml ja wcześniej myślałem. Przez to cały czas robiłem 50ml espresso na małym sitku.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Odp: Blednięcie naparu espresso

Postautor: RAF77 » sob 14 wrz 2013, 11:11

To wydajnie.
Duża oszczędność na kawie:-)
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

adamek35
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: wt 07 sty 2014, 18:10
Sprzęt: Rancilo Silvia

Re: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza

Postautor: adamek35 » śr 08 sty 2014, 15:57

Czy jest ktoś kto używa sitka pojedyńczego sitka FAEMA 7gr?
Próbuję dociec ile sypać do niego kawy. Wziąłem wage, nasypałem 8gr i jeśli robię espresso to w stiku robi się błotko. Mam młynek VARIO i ustawiłem najdrobniejsze mielenie jakie się da.

Do tego sitka trzeba więcej sypać czy co? Do którego miejsca?

Dodam, że wychodzi zbyt duża ilość naparu. Po 15 sek jest już z 40ml.

Pytanie czy sypać 10g? W takim razie po co na sitku jest to 7? :D

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoz

Postautor: antonio » śr 08 sty 2014, 16:30

Tak, do takich sitek więcej kawy się aplikuje... Ale dużo zależy od stopnia palenia.

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Odp: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoz

Postautor: mmorka » czw 09 sty 2014, 0:20

Sypiesz aż po ekstrakcji zobaczysz odbicie ringu z prysznica na ciastku - wtedy odejmujesz ok 0.1 -0.2 grama i masz dobrą dozę (tak aby to odbicie się nie pojawiało). Wagę użytej kawy pomnóż razy dwa i masz optymalną wagę naparu - ją osiągamy ustawiając młynek.

adamek35
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: wt 07 sty 2014, 18:10
Sprzęt: Rancilo Silvia

Re: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza

Postautor: adamek35 » czw 09 sty 2014, 1:17

Jutro będę testował na podwójnym sitku, zobacze ile tam sypię. Dziś robiłem jeszcze raz na pojedyńczym sitku i wsypałem 11gr, a i tak było za mało, bo za szybko i za dużo nalało się kawy. Oczywiście była najdrobniej jak się da zmielona. (Młynek VARIO, ustawione na 1 i A)
Jeśli do podwójnego wejdzie mi jakies 15-16g, to już lepiej chyba robić podwójne. Prawie na jedno wychodzi.

albinos
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: czw 01 mar 2012, 21:29
Sprzęt: Rocket Cellini Evo+Fio64 Evo i kawiarka

Re: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza

Postautor: albinos » czw 09 sty 2014, 13:08

a z podwójnego sitka wychodzi poprawnie? Bo jeśli nie to kawa z grobowca faraona :dymek:

adamek35
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: wt 07 sty 2014, 18:10
Sprzęt: Rancilo Silvia

Re: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza

Postautor: adamek35 » czw 09 sty 2014, 14:05

Od Antonia. Hmm kupiona rok temu, ale nie była otwierana. Z podwójnego nie było idealnie dziś, ale dużo lepiej.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza

Postautor: antonio » czw 09 sty 2014, 14:29

To trzeba drobniej... Młynek musi mieć jakąś dodatkową regulację. Wprawdzie nie znam się na domowym Vario, ale coś słyszałem o takowej regulacji. Generalnie z pojedynczym sitkiem jest kłopot, gdy zaparzamy jakieś jasno palone ziarna. W przypadku mocniej, konkretniej palonych mieszanek do espresso, to powinno działać jak w przypadku podwójnego sitka. Żeby efekty były porównywalne w pojedynczym i podwójnym sitku, do tego pierwszego musimy dać relatywnie więcej kawy i zaparzyć ją w wyższej temperaturze.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość