Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » czw 14 gru 2006, 9:41

Tak nierównomiernie zmieloną kawę widziałem tylko raz - Zielona Lamborghini, czysta kaszana i kwas.
Mielenie na 1 w MDF jest troszkę chyba za miałkie jak na Mój gust.
Może po prostu woda się nie przecisnąć przez krążek.
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » czw 14 gru 2006, 12:13

moim zdaniem to się chyba pospieszyłeś z regulowaniem tego OPV. Ja nic nie rozkręcałem, nic nie regulowałem a kawa jest jak trzeba i to zmielona DUŻO drobniej niż ta którą sfotografowałeś.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » czw 14 gru 2006, 15:15

Dopeman - a może wrzuć fotę jak wygląda espresso na Classicu bez dotykania OPV? :idea:

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » czw 14 gru 2006, 16:24

Witam

Bez regulacji OPV to mamy zrzut wody do zbiornika przy około 13 barach, czyli z tego wychodzi, że jak woda się przeciska przez kawę to ma 13 barów, a nie 9 jak to tam kiedys ktoś ustalił.

Mogę sobie przykręcić z powrotem OPV, nie jest to jakimś wielkim wyzwaniem. Problem tylko w tym, że wówczas prawie nie ma zrzutu wody do zbiornika jak się pompa przytyka, a to chyba pompie dobrze nie robi, czy się mylę?

Ta kawa to jest kaszana:) z młynkiem nic nie robiłem, nówka prosto z fabryki była, ani razu nie otwierana.

Próbowałem z inną kawą świeżo paloną (już niezbyt świeża bo z 27.11) to na 4ce to woda leciała jak przez sitko. Może to kwestia tej kawy Saeco, że na 4ce trzeba robić.

Dzisiaj wrzucę fotkę jak wygląda ekstrakcja, jak się wogóle da coś sfotografować w kuchni, bo tam światło jest kiepskie.

Pozdrawiam,
dsc.

EDIT:

foty z ekstrakcji (mielenie na 4ce, próbowałem na 3ce, ale wyszło 50ml w 30s z blondingiem około 20s, no i kapało ostro), krążek praktycznie suchy, odpadł od PF nie zostawiając nic na sitku, tylko te stróżki jakieś grubaśne. Wydaje mi się, że akuratne by było ustawienie 3,5 na tym młynku, niech spłonie projektant krokowych ustawień mielenia:) o dziwo nic nie kapało, stróżki stabilne jak ręka snajpera:

początki wypływu:

Obrazek

kilka sekund później:

Obrazek

i końcówka z blondingiem i szalejącymi stróżkami:

Obrazek

Pozdrawiam,
dsc.

mustapha
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 139
Rejestracja: ndz 01 sty 2006, 20:09
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: mustapha » czw 14 gru 2006, 20:06

Powiadasz - suchy krążek ?
Ja wyjmuję PF zaraz po ekstrakcji, na powierzchni kawy znajduje się woda.
Krążek jest twardy, ubity łatwo odpada od sitka pozostawiajac minimalne sledy, ale nigdy nie jest suchy - wygląda mniej wiecej tak (sitko podwójne):

Obrazek

jaka moze być przyczyna wody stojącej w sitku ? Za mało kawy ?
Ostatnio zmieniony czw 14 gru 2006, 21:18 przez mustapha, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » czw 14 gru 2006, 20:11

Bardzo ładny ten krążek ;)

mustapha
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 139
Rejestracja: ndz 01 sty 2006, 20:09
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: mustapha » czw 14 gru 2006, 20:33

Bardzo ładny ten krążek ;)
Hm.. ?
Czy to aby nie jakaś aluzja ? :)

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » czw 14 gru 2006, 20:39

Nauczcie się, prosze Was, przygotowywac zdjecia do publikacji w sieci, nie wszyscy mają stałe łącza... dsc, daj mi na priva swojego maila, a wysle Ci te zdjecia mające po 20KB i tak samo wyglądające...
____________________

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » czw 14 gru 2006, 20:45

Czy to aby nie jakaś aluzja ? :)
Nie. Moim zdaniem jest taki jak powinien.

mustapha
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 139
Rejestracja: ndz 01 sty 2006, 20:09
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: mustapha » czw 14 gru 2006, 21:22

MariuszH: troche dramatyzujesz, pomiedzy 20kB, a 50kB chyba nia ma jakiejś dramatycznej różnicy, co ?

Czy to aby nie jakaś aluzja ? :)
Nie. Moim zdaniem jest taki jak powinien.
to OK :)
ale po ekstrakcji woda zostaje na krązku i choć nie kapie z PF, to jednak wygląda to nie-OK :)

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » czw 14 gru 2006, 21:26

Witam
MariuszH: troche dramatyzujesz, pomiedzy 20kB, a 50kB chyba nia ma jakiejś dramatycznej różnicy, co ?
Ha! ale wyszło, zmieniłem zdjęcia na serwerze:) wcześniej miały 150kB, żeby nie wyszło, że podmieniam i siedze cicho.

Pozdrawiam,
dsc.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » czw 14 gru 2006, 21:30

Może być. Dzięki :)
____________________

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » czw 14 gru 2006, 21:37

ale po ekstrakcji woda zostaje na krązku i choć nie kapie z PF, to jednak wygląda to nie-OK :)
A co w tym złego? Wolałbyś żeby była tam para? Gdyby woda miała zbyt wysoką temperaturę, to po otwarciu zaworu 3drożnego i odkręceniu PFa na pewno szybko by odparowała pozostawiając "piękny" suchy krążek :lol:
Ja tam wole wilgotne, zresztą nie tylko krążki :lol:

mustapha
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 139
Rejestracja: ndz 01 sty 2006, 20:09
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: mustapha » czw 14 gru 2006, 21:48

Ja tam wole wilgotne, zresztą nie tylko krążki :lol:
OMG, chyba robi się późno :oops:

:)

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » pt 15 gru 2006, 0:03

Ahhhh ..... wilgotne ...... marzenia każdego młodego ojca ...... ehhhh.....

muszę jeszcze poczekać .......
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość