Zastanawiałem się dość mocno — i wciąż brakuje mi dość jednoznacznej odpowiedzi — nad tym, jak postępować z kawą, która daje równomierny przebieg ekstrakcji, bez żadnych gwałtownych wypływów mogących świadczyć o channellingu, ale przy której szybko pojawia się blonding. Szybko, czyli dajmy na to po ok. 15 sekundach. Moją główną reakcją na takie sytuacje jest zmniejszenie grubości przemiału. Tyle że wówczas nader często dzieje się tak, że pompa zaczyna się męczyć, pojawia się kapanie, a efekt końcowy jest gorzki, wydaje się "przeekstrahowany". Ty, Wicie, piszesz o zmniejszeniu objętości — rozumiem zatem, że i sama ekstrakcja trwa krócej?Kawa „cierpi” na dość wcześnie pojawiający się blonding, więc trochę zredukowałem ilość wody na espresso – które zawsze wychodzi przyzwoicie, acz nigdy świetnie. [...]
Mam 58mm, więc coś tam kole 3/4mm luzu, ale o ile w Baby Twin miewałem problemy z kanałowaniem bocznym, o tyle teraz ich nie doświadczam.LJ: masz dobrze dopasowany tamper do sitka? bo u mnie mam około 1mm za luźny i w efekcie mam kanałowanie po ściankach.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość