Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza
- Long Johnny
- ojciec chrzestny
- Posty: 2234
- Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
- Lokalizacja: Wrocław
- jan_bar
- kawa w żyłach
- Posty: 376
- Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
- Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
- Lokalizacja: Warszawa
Re: re
[quote="Long Johnny I nie zrobiłem czegoś, co zawsze robię, a mianowicie nie osuszyłem sitka ręcznikiem przed namieleniem kolejnej porcji kawy. Zacząłem mleć do takiego mocno mokrego i pierwszy gram rozłożył mi się trochę krzywo na "dziurkach". {... )Popróbuję jeszcze na świeżej kawie — może to jest "myk" na kawy, z którymi ciężko utrafić w odpowiednie mielenie?[/quote]
Tak pracują w kawiarniach, nie zauważyłem, aby używali papierowego ręcznika. Dobrze że chociaż krążek usuwają z PF.
Może jakiś barista by się wypowiedział, czy lepiej na sucho, czy lepiej na mokro?
Tak pracują w kawiarniach, nie zauważyłem, aby używali papierowego ręcznika. Dobrze że chociaż krążek usuwają z PF.

קפה
- Joanna T.
- kawa w żyłach
- Posty: 924
- Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
- Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
- Long Johnny
- ojciec chrzestny
- Posty: 2234
- Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
- Lokalizacja: Wrocław
W temacie przebiegu ekstrakcji kilka słów komentarza podsumowujących parutygodniowe doświadczenia. Niniejszym śmiem twierdzić, że kształt sitka ma bardzo duży wpływ na przebieg ekstrakcji. Liczne próby pozwalają mi na postawienie tezy, że sitka o cylindrycznym kształcie sprawdzają się lepiej. W przypadku sitka podwójnego różnica jest umiarkowana. W przypadku pojedynczego* — wręcz dramatyczna.

Zdjęcie 1. Sitka pojedyncze
Na pierwszym zdjęciu pokazane jest porównanie dwóch sitek pojedynczych. Po lewej — klasyczne sitko Faema, dystrybuowane również z ekspresem Isomac Tea. Po prawej* — cylindryczne sitko La Marzocco. O ile to pierwsze doprowadziło do sytuacji, że niemal przestałem parzyć pojedyncze espresso, bo ok. 30% ekstrakcji kończyło się "przedwczesnym wytryskiem" (na Gaggii Baby Twin było jeszcze gorzej — wygląda na to, że preinfuzja w Isomac Tea robi swoje), o tyle to drugie przywróciło mi wiarę i chęci. W tym przypadku owszem, zdarzają się sink shots, ale przy względnie świeżej kawie i równym jej rozłożeniu zdecydowana większość espressi udaje się bezbłędnie. Sitko cylindryczne ma ponadto więcej "dziurków" i potrzebne jest minimalnie drobniejsze mielenie — IMHO również dodatnio wpływa to na smak naparu.

Zdjęcie 2. Sitka podwójne
Na drugiej fotce analogiczne zestawienie sitek podwójnych. Również w tym przypadku sitko cylindryczne (po prawej) sprawdza się lepiej. O ile już na "defaultowym" sitku (po lewej) przy starannej dystrybucji praktycznie 100% ekstrakcji jest udanych, o tyle cylindryczne pozwoliło mi praktycznie zapomnieć o tym, co to jest kanałowanie. Po raz kolejny większa liczba otworków w dnie przekłada się na konieczność drobniejszego mielenia kawy.
Uwaga dotycząca grupy E61 — zasadniczo "lubi" ona overdosing, włącznie z kawą dotykającą prysznica. Wydaje mi się, że kształt sitka ma jednak większe znaczenie w kontekście kanałowania niż odległość od prysznica. Obydwa sitka cylindryczne są głębsze od swoich "wyoblonostożkowych" starszych braci, co powoduje, że przy takim samym zasypie i sile ubicia powierzchnia krążka kawowego jest niżej, ergo — większa jest przestrzeń dzieląca ją od prysznica.
Nie można również oczywiście wykluczyć możliwości, że to większa liczba otworków w dnach cylindrycznych sitek jest ważniejszą zmienną różnicującą niż sam kształt ścianek. To jednak będzie dużo trudniej zweryfikować, bo nie natknąłem się do tej pory na sitka o tym samym kształcie, a różnej liczbie otworków.
*Poprawione — również dzięki Tobie, Felini. Dziękuję!

Zdjęcie 1. Sitka pojedyncze
Na pierwszym zdjęciu pokazane jest porównanie dwóch sitek pojedynczych. Po lewej — klasyczne sitko Faema, dystrybuowane również z ekspresem Isomac Tea. Po prawej* — cylindryczne sitko La Marzocco. O ile to pierwsze doprowadziło do sytuacji, że niemal przestałem parzyć pojedyncze espresso, bo ok. 30% ekstrakcji kończyło się "przedwczesnym wytryskiem" (na Gaggii Baby Twin było jeszcze gorzej — wygląda na to, że preinfuzja w Isomac Tea robi swoje), o tyle to drugie przywróciło mi wiarę i chęci. W tym przypadku owszem, zdarzają się sink shots, ale przy względnie świeżej kawie i równym jej rozłożeniu zdecydowana większość espressi udaje się bezbłędnie. Sitko cylindryczne ma ponadto więcej "dziurków" i potrzebne jest minimalnie drobniejsze mielenie — IMHO również dodatnio wpływa to na smak naparu.

Zdjęcie 2. Sitka podwójne
Na drugiej fotce analogiczne zestawienie sitek podwójnych. Również w tym przypadku sitko cylindryczne (po prawej) sprawdza się lepiej. O ile już na "defaultowym" sitku (po lewej) przy starannej dystrybucji praktycznie 100% ekstrakcji jest udanych, o tyle cylindryczne pozwoliło mi praktycznie zapomnieć o tym, co to jest kanałowanie. Po raz kolejny większa liczba otworków w dnie przekłada się na konieczność drobniejszego mielenia kawy.
Uwaga dotycząca grupy E61 — zasadniczo "lubi" ona overdosing, włącznie z kawą dotykającą prysznica. Wydaje mi się, że kształt sitka ma jednak większe znaczenie w kontekście kanałowania niż odległość od prysznica. Obydwa sitka cylindryczne są głębsze od swoich "wyoblonostożkowych" starszych braci, co powoduje, że przy takim samym zasypie i sile ubicia powierzchnia krążka kawowego jest niżej, ergo — większa jest przestrzeń dzieląca ją od prysznica.
Nie można również oczywiście wykluczyć możliwości, że to większa liczba otworków w dnach cylindrycznych sitek jest ważniejszą zmienną różnicującą niż sam kształt ścianek. To jednak będzie dużo trudniej zweryfikować, bo nie natknąłem się do tej pory na sitka o tym samym kształcie, a różnej liczbie otworków.
*Poprawione — również dzięki Tobie, Felini. Dziękuję!
Ostatnio zmieniony ndz 26 sie 2007, 20:47 przez Long Johnny, łącznie zmieniany 1 raz.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem
.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.
.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.
Mam podobne doświadczenia. Ostatnio, poszukując ujmującego smaku espresso (który utkwił mi w pamięci), korzystając z doświadczeń i wskazówek znawcy owej mieszanki, zmieniłem dozę kawy na 15g. Wymagało to również zmiany techniki dystrybucji kawy w sitku. Efekty były jeszcze gorsze od tych, jakie uzyskiwałem dozując standardowo 18g.Uwaga dotycząca grupy E61 — zasadniczo "lubi" ona overdosing, włącznie z kawą dotykającą prysznica.
Specyfika grupy E61 czy raczej umiejętności?

Ostatnio zmieniony pn 27 sie 2007, 18:50 przez Mac'Qudy, łącznie zmieniany 1 raz.

re
Witam,
Pozdrawiam,
dsc.
Nie wiem czy umiejętności mają tutaj większe znaczenie. Bardziej chyba chodzi o wymywanie kawy w przypadku zbyt dużego odstępu od prysznica. W przypadku, gdy opór jest większy woda podmywa kawę i może dojść do kanałowania bocznego. Jeśli krążek ściśle wypełni objętość sitka i zblokuje się na prysznicu prawdopodobieństwo podmycia jest moim zdaniem mniejsze.Specyfika grupy E61 czy raczej umiejętności?
Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne
Re: re
Dokładnie takie zjawisko miałem u siebie — 15g doza niezależnie od siły ubicia....bardziej chyba chodzi o wymywanie kawy w przypadku zbyt dużego odstępu od prysznica. W przypadku, gdy opór jest większy woda podmywa kawę i może dojść do kanałowania bocznego.
Nawiązując jeszcze do porównania przez LJ kształtów sitek. Rzeczywiście pojedyncze sitko w Andreji (FAEMA?) skutecznie zniechęca do singli. Zdecydowanie lepiej to wygląda na pojedynczym sitku LaMy użyczonym mi przez Antonia.
Nic jednak nie zastąpi sitka podwójnego


-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
A w podwójnym filtrze laMa, w jego cylindrycznej części mieści się idealnie 14-15-max. 16g (i więcej raczej nie...). W filtrze FAEMA zmieści się więcej i może rzeczywiście potrzeba więcej kawy?. Grupy E61 są jednak inne, inne jest położenie górnego prysznica grupy w stosunku do filtru i powierzchni kawy w nim zawartej? Wydaje mi się też, że pod znakiem E61 kryją się urządzenia o różnej charakterystyce i własnościach. QuickMill E61 nie jest taki sam jak Elektra E61 itd.
Może tak wraz z sitkami zaczniemy powoli wymieniać pozostałe komponenty?
Mac'Qudy: gdybym mógł z sitkiem laMa dołączyć GS3, to w zasadzie miałbyś teraz najlepsze espresso w Polsce?...
A może kiedyś się umówimy gdzieś nad Twoją maszyną?
Może tak wraz z sitkami zaczniemy powoli wymieniać pozostałe komponenty?

Mac'Qudy: gdybym mógł z sitkiem laMa dołączyć GS3, to w zasadzie miałbyś teraz najlepsze espresso w Polsce?...

Gdybym więc tak wymienił w portafilrze sitko na podwójne laMa, była by szansa na polepszenie jakości ekstrakcji uzyskiwanej z 15g kawy... hmm? Czy ktoś jeszcze poza LJ dokonał wspomnianej podmianki? Jaka jest tedy różnica w gramaturze dozowanej kawy?
Swojego czasu, Andy76 pożyczał ode mnie podwójne sitko podejrzewając, iż przy jego zastosowaniu w swojej Volante (z tego co pamiętam kosze w Volante i Andreji nieznacznie różnią się od siebie) przybliży nieco płaszczyznę kawy do prysznica — nie pamiętam jednak co z tego wyszło (wypłynęło
).
Antonio: Na GS3 przyjdzie jeszcze pora
. Póki co, parzę najlepsze espresso na podwórku
. Do Szczecina zapraszam Cię serdecznie — pompa wibracyjna z E61 to nie lada wyzwanie
A i ja również mogę ulec Pokusie i wybrać się z Andreją na spacer brzegiem morza ... 
Swojego czasu, Andy76 pożyczał ode mnie podwójne sitko podejrzewając, iż przy jego zastosowaniu w swojej Volante (z tego co pamiętam kosze w Volante i Andreji nieznacznie różnią się od siebie) przybliży nieco płaszczyznę kawy do prysznica — nie pamiętam jednak co z tego wyszło (wypłynęło

Antonio: Na GS3 przyjdzie jeszcze pora





- zamek
- Consigliere
- Posty: 1823
- Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
- Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać - Lokalizacja: Wawa
LJ: skąd masz to sitko podwójne, które wydaje się być potrójne?
Ilość otworków nie ma takiego znaczenia jak kształt, na który byłeś łaskaw
zwrócić uwagę - w książce Illy'ego jest wskazanie by współczynnik wysokości do szerokości kawociastka był zbliżony do 0.2. Same otworki nie "uczestniczą" w ekstrakcji w takim stopniu jaki przyjęło się powszechnie uważać.
Sitko pojedyncze LM zajmuje główne miejsce na moim kawowym ołtarzyku
- oprócz zalet, które już opisano dodałbym łatwość dozowania - tam po prostu nie zmieści się więcej niż 7-8g kawy - ciekawy jestem czy zauważyliście jak bardzo zwiększa się objętość kawociastka po ekstrakcji? Jak dało by się to odnieść do 18-gramowego updosingu?
Antonio: chyba mamy różne tampery Torra
bo ja mam problemy z dopasowaniem do podwójnego sitka LM - mój tamper zawiesza się na zwężeniu powyżej cylindrycznej cześci 


Sitko pojedyncze LM zajmuje główne miejsce na moim kawowym ołtarzyku

Antonio: chyba mamy różne tampery Torra


Porównywałem precyzję wykonania dziurek w sitkach typu Faema/Gaggia i LM. Te pierwsze, odniosłem wrażenie, że nie zawsze są takiej samej wielkości i kształtu (a może miałem tylko felerne egzemplarze?). Zastanawiam się, czy może to być przyczyną niejednolitego wypływu kawy z sitka.
Sitka LM mają dziurki idealne.
A jakie są dziurki w Waszych sitkach?
Sitka LM mają dziurki idealne.
A jakie są dziurki w Waszych sitkach?
- Long Johnny
- ojciec chrzestny
- Posty: 2234
- Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
- Lokalizacja: Wrocław
Na ibeju żech wytargoł razem z gołym portafiltrem. Ono tak naprawdę jest trochę ni w d... ni w oko, takie "2,5 raza" — wchodzi doń maksymalnie 19 gramów. Ale fakt, jest przydługawe — do NPF wchodzi, do zwykłej kolby nie.LJ: skąd masz to sitko podwójne, które wydaje się być potrójne?![]()
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem
.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.
.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość