Szybki blonding, krótkie strzały, kapanie — diagnoza

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 30 sie 2007, 22:08

Zamku, nie mam chyba innego tampera. Mój także opiera się na górnej części cylindra i nie można go opuścić na dno filtru. Gdyby tak było, trudno byłoby sobie poradzić z tym, co pozostałoby przy ściankach. Z moim tamperem i z każdym o średnicy 58mm można poprzestać na 14-15g. Torr jest nieco lepszy dlatego, że jest wypukły.

mk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: śr 29 sie 2007, 20:48
Sprzęt: Ascaso ARC + I-mini
Lokalizacja: Opole / Dobrzeń Wlk.

Postautor: mk » ndz 25 lis 2007, 20:39

a gdzie można kupić takie pojedyncze cylindryczne sitko La Marzocco, te które LJ pokazał na zdjęciu ?

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » ndz 25 lis 2007, 20:49

Na przykład w tym miejscu.

Pozdrowienia
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

mk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: śr 29 sie 2007, 20:48
Sprzęt: Ascaso ARC + I-mini
Lokalizacja: Opole / Dobrzeń Wlk.

Postautor: mk » ndz 25 lis 2007, 20:59

Dzięki za szybką odpowiedź.
A jest jakieś miejsce w Polsce gdzie można coś takiego zakupić ?
Bo ściąganie tej jednej rzeczy z Niemiec to troszeczkę nie kalkuluje mi się, chyba że ktoś będzie się tam zaopatrywać to chętnie się podłączę do zakupów i oczywiście do kosztów przesyłki.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » ndz 25 lis 2007, 21:23

mk: a będzie pasować do ascaso?

mk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: śr 29 sie 2007, 20:48
Sprzęt: Ascaso ARC + I-mini
Lokalizacja: Opole / Dobrzeń Wlk.

Postautor: mk » ndz 25 lis 2007, 22:02

a nie wiem, jeszcze nie sprawdzałem :)
Mam nadzieje że będzie :)

LJ: jeśli posiadasz takie sitko to mógłbyś podać jego wymiary ?

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » ndz 22 lis 2009, 18:50

No właśnie ... staram się opanować aktualnie bardzo świeże ziarenka i po kilku sekundach ładnej ekstrakcji w formie schodzących się do siebie strurzek kawy nagle pojawia się mocny potok .....
Co waszym zdaniem robię źle ??? Przy kawach typu Izzo Silver i Gold nie miałem tych problemów, teraz skończyłem 1 kg Romy i na koniec było już całkiem dobrze, aktualnie dziś odkryta marfisa niemal nie dawała mi się opanować ...... Młym skręcony już niemal maksymalnie, ubicie dużo mocniejsze niż przy romie ....

Jakieś rady ? sugestie ? Nie mam zbyt dużego doświadczenia wiec wszelkie opinie mile widziane.
Kanałowanie? Może spróbuj poprawić dystrybucję.
hmmm ... właśnie to mnie dziwi, postępuję tak samo jak z poprzednimi kawami .. może te coraz lepsze są coraz bardziej podatne na kanałowanie ?
Marfisa świeżutka jak piszesz. Też ją mam z tej dostawy. Młyn musiałem rozkręcić kilka obrotów śruby, w porównaniu do poprzedniej mieszanki. Może spróbuj grubiej mielić i tamperem tylko wygładzić.sl
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
Darek Szubiński
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: śr 07 paź 2009, 14:08
Lokalizacja: Garwolin
Kontaktowanie:

Postautor: Darek Szubiński » ndz 22 lis 2009, 19:26

Zastanawiam się też, czy to oby nie nadmiar cremy wybucha niemal z wylewek ... po jakimś czasie ilość kawy - naparu zmniejsza się do przepisowych ml.
Rancillo Silvia + PID, Macap M4

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 22 lis 2009, 19:33

Takie bywają uroki robusty. Niektórzy to kochają.

Awatar użytkownika
Darek Szubiński
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: śr 07 paź 2009, 14:08
Lokalizacja: Garwolin
Kontaktowanie:

Postautor: Darek Szubiński » pn 23 lis 2009, 7:03

Wszystko co do tej pory sypałem to 100 % arabiki ;) Tak się tylko zastanawiam, przyszło mi do głowy dokładnie oczyścić młynek przed zesypaniem nowej kawy - może to jest powód ? ;) hmmm sam już nie wiem - dziś kolejne próby opanowania tej kawy i mam nadzieję zakończą się powodzeniem ..
Rancillo Silvia + PID, Macap M4

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: >Petrus< » pn 23 lis 2009, 8:28

Darku - dystrybucja (równe rozłożenie kawy) + równe dociśnięcie tamperem (ja mam wypukły, więc jest trochę łatwiej).... i kłopotów z kanałowaniem nie ma - nawet/tym bardziej z Marfisą. No i fakt - jest świeża, więc CO2 może szaleć w cremie.
--------------------------------------------------

Swoją drogą: piękny wątek..... fajnie poczytać o historycznych kłopotach dsc z blondingiem na Classic'u i MDF'ie..... :D .

Awatar użytkownika
Darek Szubiński
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: śr 07 paź 2009, 14:08
Lokalizacja: Garwolin
Kontaktowanie:

Postautor: Darek Szubiński » pn 23 lis 2009, 9:07

No to zrobiłem tak jak zwykle ... ekstrakcja od połowy jak by delikatnie z wulkanu ... odczekałem jakiś czas .. zmierzyłem ilość naparu w kawie ... idealnie 25/25 ... czyli ilość cremy po prostu niesamowicie zwiększała ilość wizualną naparu ... po 3-5 minutach wszystko jest już jak być powinno w filiżance ...
Kanałowania właśnie nie miałem choć pierwsze strzały przy szukaniu ustawień młynka tylko wydawały się chyba nieprawidłowe - były jak najbardziej na odpowiednim poziomie.
Ta crema z marfisy jak by .. hmmm w pewnym momencie nie mieściła się w wylewce a mam tę na dwie strki więc problemem jest to wulkaniczne zachowanie w pewnych momentach bo wygląda jak by następowało kanałowanie ....
Rancillo Silvia + PID, Macap M4

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 23 lis 2009, 9:15

Kanałowanie raczej wiąże się z bladym strumieniem...

Awatar użytkownika
Darek Szubiński
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: śr 07 paź 2009, 14:08
Lokalizacja: Garwolin
Kontaktowanie:

Postautor: Darek Szubiński » pn 23 lis 2009, 9:20

tego nie obserwuję ... więc chyba najlepszym sposobem będzie po prostu wylewka do pojedynczej kawy i do podwójnej ;) .. no dobrze - idę na kawę i to najlepsze z rozwiązań wszelakich problemów ;)
Rancillo Silvia + PID, Macap M4

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pn 23 lis 2009, 9:48

Mam wprawdzie inną wylewkę (są dwa otwory w PFie) i nie jest otwarta na boki.
Ta crema z marfisy jak by .. hmmm w pewnym momencie nie mieściła się w wylewce a mam tę na dwie strórzki więc problemem jest to wulkaniczne zachowanie
- to mogę potwierdzić takie samo zachowanie cremy podczas ekstrakcji.
U mnie tworzą się jakby "bąble" z cremy, które ciężko skapują, ale potem jest wszystko ok. Bladego strumienia brak, zresztą oglądam potem ciacho i jest zbite. Tak myślę, że po prostu pijemy świeżo paloną kawę.sl
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość