Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Wyspiarz » ndz 04 lis 2012, 22:07

No to czekamy na malunki :)

pzdr. Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

Awatar użytkownika
Robssson
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: ndz 07 paź 2012, 14:49
Sprzęt: Rocket Appartamento, Fiorenzato f4 e nano

Spuszczenie pary

Postautor: Robssson » pn 05 lis 2012, 15:47

Czy należy spuścić parę z dyszy spieniającej mleko po zakończeniu parzenia? Mój ekspres to Isomac tea. Przepraszam za może banalne pytanie ale dopiero zaczynam swoją przygodę z kawą.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: cyrus » pn 05 lis 2012, 19:35

Generalnie po spienianiu, ze względów higienicznych, zaleca się, aby wytrzeć upapraną od mleka dyszę. Można także spuścić trochę pary, aby usunąć resztki mleka z wnętrza dyszy.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Metiu » pn 05 lis 2012, 21:20

Zdecydowanie TRZEBA wytrzeć (najlepiej mokrą szmatką/gąbką) dyszę i przedmuchać parą. Czasem wydaje się, że dysza jest czysta, ale w Isomacu (ale tez innych ekspresach) na ściankach dziurek osadzają się z czasem pozostałości mleka (nawet po codziennym rytualnym czyszczeniu jakie opisałem wcześniej). Sprawia to, że zmienia się kąt pod jakim nawiercone są dziurki, a efektem jest mniejsza efektywność spieniania. Oprócz tradycyjnego czyszczenia po spienianiu, od czasu do czasu należy odkręcić końcówkę i wyczyścić ją igłą. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
Robssson
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: ndz 07 paź 2012, 14:49
Sprzęt: Rocket Appartamento, Fiorenzato f4 e nano

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Robssson » wt 06 lis 2012, 11:01

Jeżeli chodzi o względy higieniczne to jak najbardziej, chodziło mi bardziej o to czy spuszczać całą parę do zera. Gdy miałem zwykły delongi to w instrukcji było napisane by spuszczać całą parę, chodziło o jakieś uszczelki które się uszkadzały po jakimś czasie.

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Metiu » wt 06 lis 2012, 14:22

Isomacu praktycznie nie da się spuścić pary do zera. Tzn. może i dałoby się ale spowodowałoby to opróżnienie bojlera i trzeba było by dłuuuugo dmuchać. :) Zatem jak mówiłem, należy tylko wytrzeć dyszę i spuścić odrobinę pary.
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
Robssson
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: ndz 07 paź 2012, 14:49
Sprzęt: Rocket Appartamento, Fiorenzato f4 e nano

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Robssson » wt 06 lis 2012, 19:06

Gdy wyłączam ekspres to spuszczanie całej pary trwa około 1-2 min, ale nie ważne :) jak nie trzeba to nie trzeba.... nie ma tematu .... :)

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Joanna T. » śr 07 lis 2012, 8:09

Ale jak: spuszczać całą parę?! Co to znaczy?
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: StaSZek » śr 07 lis 2012, 8:39

Znaczy to tyle, że wyłącza ekspres, naciska wajche / przekręca kurek odpowiedzialny za pare i spuszcza przez dysze całą pare. Między innymi w RS (jednobojlerowiec, nie hx, brak funkcji autorefill) należy coś takiego zrobić po spienieniu mleka, służy to uzupełnieniu wody w bojlerze [do tego trzeba jeszcze jeden przycisk nacisnąć).

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Joanna T. » śr 07 lis 2012, 23:12

A, spoko.
Myślałam, że gadamy o bardziej zaawansowanych sprzętach i się przejęłam ;-)
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: jtk » czw 08 lis 2012, 0:01

spuszcza przez dysze całą pare.
Ale po co? Nie trzeba przecież spuszczać pary, żeby uzupełnić wodę w bojlerze. W maszynie z pojedynczym bojlerem wystarczy po zakończeniu spieniania odkręcić zawór pary i nacisnąć przycisk gorącej wody, poczekać aż z dyszy zacznie wypływać woda, zakręcić zawór i gotowe - bojler napełniony.

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: StaSZek » czw 08 lis 2012, 5:25

A co wylatuje z dyszy zanim zacznie lecieć woda? :roll:

Jak nie robie kolejnej kawy, to zazwyczaj wyłączam ekspres, lekko otwieram zawór pary i zwyczajnie odchodze, po chwili uzupełniam wode i przepłukuje grupe. Tak jest spokojniej, mniej pryskania. Skutek jest ten sam: spuszczenie całej pary i zastąpienie jej wodą.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: jtk » czw 08 lis 2012, 14:35

Wylatuje para - to oczywiste.
Z tego co napisałeś wynika, że aby po spienieniu mleka napełnić bojler wodą, należy wyłączyć ekspres, odkręcić zawór pary i poczekać aż para samoistnie wydostanie się z bojlera przez dyszę, co nie jest prawdą.
- wyłącza ekspres, naciska wajche / przekręca kurek odpowiedzialny za pare i spuszcza przez dysze całą pare
- należy coś takiego zrobić po spienieniu mleka, służy to uzupełnieniu wody w bojlerze

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: StaSZek » czw 08 lis 2012, 17:50

No tak, nie napisałem, że wyłączenie ekspresu jest zabiegiem opcjonalnym. A pare trzeba spuścić (albo wypchnąć wodą).

Mniejsza ;) wszyscy wiedzą o co chodzi, napijmy się espresso :)

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: jtk » czw 08 lis 2012, 19:51

A co jak ktoś nie wie i będzie czekał(a), aż cała para z bojlera uleci? Melko mu/jej się rozwarstwi albo kawa wystygnie i będzie po ptokach ;)


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość