Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Dydona
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: sob 20 paź 2012, 13:12
Sprzęt: Caffisimo Tchibo
młynek ręczny Tiamo
Lokalizacja: Olkusz

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Dydona » czw 08 lis 2012, 22:27

http://www.youtube.com/watch?v=A1-8M19c ... el&list=UL
myslę, że tu jest jakieś wyjaśnienie tej tajemnicy spieniania mleka. Fajnie omawia te odgłosy, które powinny towarzyszyć właściwemu spienianiu.
Tu podaję stronkę z fajnymi dodatkami dla baristów i takich jak ja domowych baristów - jedne tańsze drugie drozsze, zależy kogo na co stać
http://www.akcesoriabaristy.pl/pl/searc ... rl=dzbanek
No i chyba ten dzbanek będzie najlepszy na świecie najtaniej w necie http://www.akcesoriabaristy.pl/pl/p/MOT ... -mleka/317
No i jeszcze tu można dokupić termometr http://www.akcesoriabaristy.pl/pl/c/Termometry/75
Teraz to chyba nie ma szans by się nie dało malowac na kawie :smiech:
A i jeszcze taka fajna ściąga do spieniania mleka http://kofeinista.blogspot.com/2011/11/ ... ko_01.html te rysuneczki pokazują kolejne fazy zanurzania dyszy.

hrhg
Posty: 1
Rejestracja: ndz 04 kwie 2010, 15:27

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: hrhg » ndz 09 gru 2012, 17:24

Cześć,

chciałbym kupić na prezent zestaw do spieniania mleka. Osoba dla której przeznaczony byłby ewentualny prezent robi kawę przy użyciu Aeropressu. Mam kilka pytań i propozycji, proszę o radę.

Na pewno chciałbym kupić dzbanek do mleka, np taki(http://www.akcesoriabaristy.pl/pl/p/MOT ... o-mleka/29), żeby zachęcić do zagłębienia się w temat latte art.

Sam dzbanek to za mało, trzeba jeszcze podgrzać i spienić mleko. Czy taki dzbanek(np jak ten z linku) można postawić na gazie i podgrzać w nim mleko?

Mam w głowie 2 opcje, ale niewiem która była by lepsza.

1. Do dzbanka dokupić spieniacz takiego typu (http://www.handlowecentrum.pl/urzadzeni ... i-emf.html) i zakładając, że w dzbanku można podgrzać mleko, to by wystarczyło.

2. Kupić spieniać takiego typu (http://nomart.istore.pl/pl/spieniacz-do ... rtner=1984) i po podgrzaniu i spienianiu mleka przeleć do dzbanuszka.

Bliższa jest mi opcja 1, ale nie wiem czy takim spieniaczem można dobrze spienić mleko i czy jest różnica względem spieniacza z 2.

Co sądzicie, która opcja jest lepsza Waszym zdaniem? A może jeszcze coś innego? Dzbanek chciałbym kupić raczej na pewno, ze względu na możliwości latte art.

Pozdrawiam,
Wesołych Świąt

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Szelest » ndz 09 gru 2012, 19:05

Jeżeli ktoś jest świadomym smakoszem kaw z aeropresu, to nie staraj się ukarać go takimi dobrodziejstwami do mleka :)
Do latte art te wynalazki się nie bardzo nadają, a do sporządzenia mlecznej kawy wystarczy dobre mleko, podgrzane do odpowiedniej temperatury i dobrze zaparzona kawa :)

A na prezent zdecydowanie lepszym wyjściem będzie zakup kilku dobrze wypalonych singli o różnych smakach.
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

mała_czarna
Posty: 3
Rejestracja: ndz 16 gru 2012, 23:48
Sprzęt: nie mam

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: mała_czarna » ndz 16 gru 2012, 23:52

No właśnie... trzeba nabrać wprawy - jak do wszystkiego... ech, czas na kawkę ;)

Aron126p
Posty: 3
Rejestracja: pn 14 sty 2013, 18:01
Sprzęt: Philips Saeco Syntia HD8837/09
Kontaktowanie:

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Aron126p » pt 18 sty 2013, 10:32

A ja mam takie może nieco dziwne pytanie - spieniał ktoś może kiedyś mleko z jakimś dodatkiem np. z wrzuconymi suszonymi owocami czy to raczej nie da rady tak? :P

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: cyrus » pt 18 sty 2013, 11:38

A po co spieniać mleko z rodzynkami?
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Dziadek
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: śr 21 gru 2011, 16:08
Sprzęt: DeLonghi

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Dziadek » pt 18 sty 2013, 11:45

Można spróbować, ale lepiej spienić mleko i wrzucić potem rodzynki :)

Quin
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: sob 29 gru 2012, 21:06
Sprzęt: jeszcze nie mam

Ascaso Arc One - spienianie mleka

Postautor: Quin » ndz 17 lut 2013, 17:36

Witam wszystkich,
Od około miesiąca jestem posiadaczem Ascaso Arc One z młynkiem i2-mini. Ogólnie jestem zadowolony, jednak mam ogromnie problemy ze spienianiem mleka. W instrukcji poświęcono temu zagadnieniu 3 zdania. Piszą żeby zakryć boczny otworek w rurce do połowy mlekiem i pilnować tego przez cały proces. Dla mnie to jakaś kompletna kpina bo otworek ma 1mm średnicy i przy spienianiu nie mam absolutnie żadnych szans żeby go zobaczyć. A może ja nie na ten otwórz patrzę? O co tu chodzi?
A teraz najgorsze, byłem do tego stopnia zdesperowany, że zacząłem delikatnie kręcić tą szeroką rurką wkładaną do mleka. Gdzieś tu na forum ktoś pisał, że lepiej się spienia bez tego dodatku więc miałem nadzieję, że może da się to łatwo wykręcić. Niestety nic z tego, rurka pozostaje niewzruszona natomiast coś mi z jej środka wypadło.. :cry: jakaś malutka nakrętka z gwintem wewnątrz i małym otworkiem w środku. Teraz para już kompletnie nie ma mocy, a ja jestem całkiem podłamany.
Doradźcie mi proszę, co z tym zrobić, przede wszystkim jak zamocować tą nakrętkę tak by przy okazji nie popsuć jeszcze bardziej? Czy da się tą szeroką rurkę faktycznie wyjąć (nieinwazyjnie) i czy to naprawdę może pomóc? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc i z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: cyrus » ndz 17 lut 2013, 18:27

Na dyszę do spieniania powinna być wciśnięta rurka z otworkiem. Nie wiem, jak w nowych wersjach, ale w starych rurka ta była wciskana na dyszę, gdzie uszczelnieniem, a zarazem elementem mocującym były gumowe oringi. Dobrze jest to widoczne na >tym< zdjęciu (źródło).
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale całkiem możliwe, że ten otworek w rurce powinien być w połowie zanurzony w mleku, bo przez niego jest zasysane powietrze do spienienia.
Ja z tej rurki korzystałem może z dwa razy. Może i ma ona jakiś sens, ale mi lepiej się spienia bez niej.
W każdym razie — spieniania trzeba się nauczyć, nie wychodzi to od razu, ale nie jest to też wiedza tajemna. Trzeba ćwiczyć :kwiat:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Quin
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: sob 29 gru 2012, 21:06
Sprzęt: jeszcze nie mam

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Quin » ndz 17 lut 2013, 20:00

Dzięki za odpowiedź, faktycznie było tak jak mówisz cyrus - przy zastosowaniu większej siły rurkę dało się zdjąć, konstrukcja jest identyczna jak na zdjęciu. Wtedy też mogłem spokojnie wkręcić nakrętkę i trochę mi ulżyło :D Mleka dalej nie spieniłem, ale jutro zaopatrzę się w większe zapasy do testów... ;)

kastet
Posty: 1
Rejestracja: pn 27 maja 2013, 19:06
Sprzęt: Saeco Philips Intelia Cappuccino HD8753/19

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: kastet » pn 27 maja 2013, 19:09

Witam wszystkich !

Posiadam ekspres Saeco Philips Intelia Cappuccino HD8753/19 z funkcją automatycznego spieniania mleka, które przelewam no dzbanka jednak nie potrafię zrobić z mleka konsystencji kremu aby można było malować na kawie. Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Blondas » wt 28 maja 2013, 9:03

Z automatycznego spieniacza chyba nie uzyskasz takiej konsystencji. Musi być dobra dysza i odpowiednia technika. Już od jakiegoś czasu ćwiczę, nawet wychodzi chyba odpowiednia konsystencja, ale malowanie niestety nie.
Co do Ascaso, to w istocie rurka z dziurką z boku się nie sprawdziła, natomiast zastąpiłem ją tą drugą rurką z dziurką na końcu, która daje mocny strumień pary. Trzeba najpierw wykręcić nakrętkę (tę, która wypadła) i na jej miejsce wkręcić tę drugą nasadkę. Lepiej wg mnie wygląda niż goła dysza i dobrze się spienia.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
kuba em
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: wt 21 maja 2013, 16:06
Sprzęt: Ekspres

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: kuba em » pn 03 cze 2013, 12:32

kuba em

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Blondas » pn 03 cze 2013, 12:53

Może i z tego piana wyjdzie, ale nie o taką pianę chodzi, dobrze spienione mleko ma niewiele rzeczywistej piany albo wcale. Wlanie fajnie spienionego mleka do espresso nadaje całości fajną gładkość, jakby się piło aksamit.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
kardamonka
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: czw 07 lut 2013, 22:02
Sprzęt: kafetierka aluminiowa z bazarku
oraz tygielek

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: kardamonka » pn 15 lip 2013, 8:57

Hej! Mam pytanie do miłośników cappuccino, caffe latte i latte art.
Czy waszym zdaniem obecnie wzór na kawowej pianie obecnie jest konieczny i świadczy o jakości kawiarni i obsługi (dla mnie nie, ale pytam o Waszą opinię :) )
Czy czujecie się rozczarowani jak dostajecie kawę bez wzorku? I jakie są wasze ulubione wzory? Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości