Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pt 11 lut 2011, 10:31

Zaciekawiło mnie mocowanie kamery. :wink:
Prawda jest taka, że po prostu każdy drogą eksperymentów musi wyczuć możliwości parowe swojego ekspresu i odpowiednio dozując parę i kierunek dyszy próbować uzyskać zamierzony efekt. W przypadku dyszy w starej Gaggii (dysza z jedną małą dziurką) też prawie udawało mi się uzyskać mikropiankę, ale była ona zawsze oddzielona od prawie połowy lejącego się mleka, więc pod koniec wlewania dopiero wpadała do filiżanki gęsta piana. Brakowało po prostu mocy do wymieszania całości. Teraz efekty mam dość podobne, ale raczej spowodowane nadmierną mocą pary i w związku z tym krótszym czasem kręcenia mlekiem. Może też nieodpowiednim kubkiem, ale przecież fachowcy to i w kapeluszu mleko spieniali. :wink: Właśnie też nie jestem pewien, czy nie za szybko kończę, bo patrząc na zamieszczony tu link z Silvii spienianie tam wydało mi się wiecznością. Termometr pomógłby pewnie się zorientować w temperaturze (musiałby być bardzo szybki), ale kubek już mocno parzy. Przyznam się, że nie mam czasu ćwiczyć i szkoda mi trochę po prostu marnować mleko i wylewać nieudane efekty. Nie widzę jednak innej możliwości, jak metoda prób i błędów. Im więcej prób, tym mniej błędów. :D Podobnie jak z espresso.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pt 11 lut 2011, 11:42

Termometr pomógłby pewnie się zorientować w temperaturze (musiałby być bardzo szybki), ale kubek już mocno parzy.
To też może być przyczyną. Przegrzanie mleka powoduje destrukcje piany.
Przyznam się, że nie mam czasu ćwiczyć i szkoda mi trochę po prostu marnować mleko i wylewać nieudane efekty. Nie widzę jednak innej możliwości, jak metoda prób i błędów. Im więcej prób, tym mniej błędów. :D Podobnie jak z espresso.
Nie musisz marnować mleka. Pamiętasz o możliwości trenowania na wodzie z kroplą płynu do mycia naczyń?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pt 11 lut 2011, 11:58

Ale jak nie wiem na pewno, jak ten wir ma się kręcić właściwie, to płyn z wodą mi tu niewiele pomoże.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pt 11 lut 2011, 12:14

Jak? W nabraniu wprawy Ci nie pomoże? Płyn z wodą zachowuje się w kubku dokładnie tak samo jak mleko. Zależy tylko od tego jak go potraktujesz. Spróbuj - po skremowaniu takiej mieszanki, trudno odróżnić ją od spienionego mleka :)
Wiesz że rady czy wir ma się kręcić w lewo, prawo czy w górę są nieprzydatne :wink: Ważne aby w ogóle był, żeby mleko z powietrzem się mieszało.

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Postautor: profik » pt 11 lut 2011, 19:37

Piovit ma całkowita rację, ja z niewielkiego ale jakiegoś doświadczenia wiem, ze chodź byś miał mega bąble to wir w dzbanku wszystko ładnie wygładzi i powstaje wcześniej wspomniana mikro pianka.

Pomysł z wodą i płynem do naczyń, który zresztą podłapałem on piovta, jest genialny w swej prostocie, można trenować i trenować, a efekt końcowy jest identyczny do mleka. Nikt nie odróżni co jest co. :)

Wg mnie wszystko się sprowadza właśnie do jednego: do wirowania mleka.

... ale jednak to wszystko spienianie dyszą, a jak to zrobić dobrze automatem? Jutro postaram się zamieścić filmik ze spieniania tak mleka.
:D

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Postautor: Animator47 » ndz 13 lut 2011, 18:48

Czy da się spienić mleko bez posiadania ekspresu? :D
Pierwsze co mi wpadło na myśl to mikser :o

Oto moja """""""crema"""""" (tak, ilość cudzysłowów odpowiednia :twisted:):

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Postautor: cyrus » ndz 13 lut 2011, 21:13

A ta "crema" to z czego? :-)
Mikserem? :shock:
Można spieniać a) takim czymś na baterie [taki mikserek zakończony sprężynką], b) spieniaczem tłokowym, c) ekspresem ;-)
Ja używałem b) teraz używam c) - nic nie daje takich efektów jak c) :-)
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Postautor: Animator47 » ndz 13 lut 2011, 21:20

crema jest z mleka :D

Bugi66
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: ndz 28 lut 2010, 19:14

Opadająca mleczna pianka

Postautor: Bugi66 » czw 03 mar 2011, 11:51

Witam
Mam taki mały problem związany z ubijaniem pianki na cappuccino . Używam ekspresu Gaggia Clasik. Czasami udaje mi się spienić mleko na przepisowy jogurcik ale po wlaniu do szklaneczki pianka szybko siada prawie całkowicie i powstaje kawa z mlekiem. Gdzie tkwi błąd .Proszę o pomoc
Jeżeli post nie w tym miejscu to przepraszam.
Bugi

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Jogi » czw 03 mar 2011, 12:10

A dasz słowo harcerza, że przeczytałeś ten wątek od początku do końca? ;)
Bo wtedy parę niewiadomych Ci odpadnie.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Tamper
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 149
Rejestracja: pn 07 lut 2011, 9:28
Sprzęt: La Pavoni Professional, Graef CM 80
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re:

Postautor: Tamper » czw 03 mar 2011, 12:26

Ja tam to robię na czuja... Łapa na kubek, jak w jakieś 3-4 sek mnie zacznie jarać w łapę-wyłączam parę :D (...)
Też praktykuję ten sposób oceny i w mojej subiektywnej oczywiście ocenie jest to chyba najwłaściwszy kierunek

Sylvek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 66
Rejestracja: śr 12 sty 2011, 11:36
Sprzęt: DeLonghi Magnifica ESAM 3000B
Lokalizacja: Kielce

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Sylvek » czw 03 mar 2011, 15:21

Mi też się zdaje, że to najlepsza metoda. Zresztą nie widziałem żeby jakiś barista używał termometru :wink:
Witam
Czasami udaje mi się spienić mleko na przepisowy jogurcik ale po wlaniu do szklaneczki pianka szybko siada prawie całkowicie i powstaje kawa z mlekiem. Gdzie tkwi błąd .Proszę o pomoc
Bugi
A pewny jesteś, że ten twój jogurcik jest przepisowy? O ile podnosi Ci się poziom mleka po spienieniu i w jakim kubku spieniasz. Jak na moje oko za głęboko ładujesz dyszę i mleko nie jest prawidłowo spienione.
Poczytaj ten artykuł - jeśli jeszcze nie czytałeś.
http://www.caffeprego.pl/index.php?stro ... 3,ant.html

pozdr

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Jogi » czw 03 mar 2011, 15:27

Temperatura to tylko jeden z czynników. Jak widać na poprzednich 34 stronach tego wątku nie jest to taka prosta sprawa i wychodzi na to, że z tym mlekiem to jeszcze trudniej jak z prawidłowym espresso.
Nie ma tu innego wyjścia, jak metoda prób i błędów. Trzeba mieć podstawy teorii, czyli wiedzieć, że najpierw dostarczamy powietrze do mleka, a później wyrównujemy strukturę, ale dobranie odpowiednich proporcji zależy już od samego ekspresu, dyszy, mleka i jednak wprawy, powtarzalności działania.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: profik » sob 05 mar 2011, 14:33

Ja bym jeszcze dodał, że najtaniej używać wody i kilku kropel płynu do naczyń. (wg przepisu piovita) :D
W ten sposób można tanio, nawet bardzo tanio trenować spienianie, aż wyjdzie lśniąca kremista pianka. :)

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Spienianie mleka i latte art dla początkujących

Postautor: Animator47 » sob 05 mar 2011, 16:10

Mam pytanie: Czy taki spieniacz nadaje się do użytku? Można za jego pomocą uzyskać creme? Czy, jednak, jego zakup to wyrzucanie pieniędzy w błoto?


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości