Odmiany kawy - single

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Odmiany kawy - single

Postautor: Crom » pt 22 lut 2013, 14:39

Chciałbym poprosić forumowiczów o jakieś zestawienie albo linki do stron, które wymieniają najpopularniejsze gatunki kawy z danych regionów świata jakie są stosowane do sporządzania mieszanek dostępnych w handlu, z w miarę obszernym opisem smaku uzyskanego z takich singli.

Ostatnio zasmakowałem w kawach typu single i chciałbym przy kolejnych zakupach mieć orientację czego mniej więcej szukać, a czego unikać. W sklepach internetowych są oczywiście jakieś ogólne opisy ale zwykle jednym zdaniem i dotyczą tylko kilku gatunków.
Ostatnio zmieniony pt 22 lut 2013, 23:35 przez Crom, łącznie zmieniany 1 raz.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gatunki kawy - single

Postautor: antonio » pt 22 lut 2013, 14:45

Niczego nie unikać, wszystkiego próbować...

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Gatunki kawy - single

Postautor: Crom » pt 22 lut 2013, 14:53

Tak czy owak zestawienie 20-30 najpopularniejszych gatunków z omówieniem ich smaku byłoby bardzo pomocne.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Gatunki kawy - single

Postautor: ignacy » pt 22 lut 2013, 17:25

Tego nie da się opisać na takiej zasadzie jakbyś sobie życzył. Na smak kawy będą miały wpływ takie czynniki jak metoda obróbki, gatunek, region, jakość ziemi, pogoda (w tym obfitość opadów), wysokość uprawy, metoda selekcji ziaren i dziesiątki innych czynników :roll: Tego opisać się po prostu nie da. Co do zasady kawy z określonych regionów mają swoją charakterystykę, ale bywa to bardzo zwodnicze. Kiepskiej jakości na ogół unikniesz, jeżeli będziesz kupował ziarna speciality i cup of excellence, ale to nie daje gwarancji, że będą odpowiadały Twojemu profilowi smakowemu - poza tym pozostaje kwestia kiedy te ziarna były zebrane, kto i jak to wypalił i wiele innych.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Gatunki kawy - single

Postautor: Crom » pt 22 lut 2013, 18:09

Co do zasady kawy z określonych regionów mają swoją charakterystykę,
No właśnie, i dokładnie o to mi chodzi. Czytając np. opis Guatemala Antigua, Brazil Santos czy Etiopia Sidamo na różnych portalach podaje się mniej więcej to samo.

Trochę gatunków opisano tu: http://www.siodmeniebocafe.pl/pl/c/Arab ... ralne/22/2, ale może ktoś ma lepsze źródła od moich.

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Gatunki kawy - single

Postautor: loock » pt 22 lut 2013, 22:02

Bajki....jedyne czego możesz być pewien to: http://www.siodmeniebocafe.pl/pl/p/Tiramisu/175

Awatar użytkownika
cinek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 720
Rejestracja: ndz 05 paź 2008, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gatunki kawy - single

Postautor: cinek » pt 22 lut 2013, 22:28

Przypominam kolegom, że gatunki to arabika i robusta, a te wszystkie bourbony, caturry itp. to odmiany. A wracając do meritum to generalnie zgadzam się z Ignacym, dodałbym jeszcze, że bardzo istotnym parametrem jest sposób obróbki, a więc myta czy niemyta.

Edit: chyba jednak niewiele dodałem do tego co napisał Ignacy :)
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.

Awatar użytkownika
RafauCaffeine
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 31 mar 2009, 14:54
Sprzęt: Żodyn
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Odmiany kawy - single

Postautor: RafauCaffeine » sob 23 lut 2013, 0:39

Ja dodałbym dwa słowa do tego wszystkiego. Albowiem..
98% składu kawy to woda, więc jest to też kwestia wody jaką zaparzysz kawę oraz tego w jaki sposób ją zaparzysz :-)

Podsumowując. Mając na uwadze całe miliard czynników wpływających na filiżankę kawy, którą pijemy .. nie da się tego tego w żaden sposób zgeneralizować.
Palarnie podają opisy sensoryczne singli na podstawie własnych testów, które prowadzą na kawie wypalonej przez samych siebie, a samo palenie... miliard możliwości wypalenia jednego ziarna :)

Edit. Czytam właśnie opisy kaw ze strony, którą zamieściłeś. I jeżeli chodzi o bajki to absolutnie popieram Locka :)
chociażby to:
" Kenia AA Superstar jest doskonałą kawą o jakości potwierdzonej przez Kenijską Komisję ds. Kawy, stąd podwójne litery "AA" w nazwie kawy oznaczające najwyższą jakość."

AA w nazwie kaw to rozmiar ziaren, a nie wyznacznik super wysokiej jakości ziarenek :-)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mistrz Polski w paleniu kawy 2018
Head Roaster Java Coffee Company

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odmiany kawy - single

Postautor: antonio » sob 23 lut 2013, 8:30

Metody obróbki czyli wydobycia ziaren z owocni nie kończą się już na: "myta" i "niemyta" :). Jeśli już kawa jest myta, to może być różnie myta i różnymi bakteriami potraktowana; jeśli jest już niemyta, to różnie bywa suszona... To jest dopiero kosmos ;). Nic stałego. Od paru lat kupujemy tę samą mytą arabikę z tego samego źródła... Pi razy drzwi, kolejne partie mają wspólne cechy, ale w gruncie rzeczy są to coraz to inne kawy :).

Awatar użytkownika
cinek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 720
Rejestracja: ndz 05 paź 2008, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Odmiany kawy - single

Postautor: cinek » ndz 24 lut 2013, 20:22

No ale chyba zgodzisz się, że generalnie niemyte ziarna dają mocniejsze body i mają bardziej wyczuwalne aromaty owocowe?
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odmiany kawy - single

Postautor: antonio » ndz 24 lut 2013, 22:45

Aromaty owocowe bardzo są intensywne w mytych arabikach. W niemytych zależnie od pochodzenia: Brazylie dużo mniej ich mają niż Etiopie...

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Odmiany kawy - single

Postautor: Crom » pn 25 lut 2013, 22:17

No cóż, forumowicze nie pomogli, ale znalazłem o co mi chodziło, nie trzeba było wcale daleko szukać.
CaffePrego podaje taki katalog opisujący ogólnie rodzaje kaw z charakterystyką smaku: http://www.caffeprego.pl/?strona,menu,p ... 7,ant.html

Dydona
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: sob 20 paź 2012, 13:12
Sprzęt: Caffisimo Tchibo
młynek ręczny Tiamo
Lokalizacja: Olkusz

Re: Odmiany kawy - single

Postautor: Dydona » sob 09 mar 2013, 13:13

http://www.siodmeniebocafe.pl/pl/c/Arab ... ralne/22/2
No ta stronka jest rzeczywiscie ciekawa i do tego mozna kupić nawet po 50g kawy a to dobre bo można sobie zrobic mieszanki.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość