odezwał się we mnie socjolog-amator

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

odezwał się we mnie socjolog-amator

Postautor: Wit » czw 21 gru 2006, 23:34

i mam do Was pytanie: moglibyście napisać poniżej, jaki rodzaj kawy jest dla Was No 1? Chodzi mi o podział wg 2 kryteriów: espresso/cappuccino i 100% arabica/arabica+robusta, bo wydaje mi się, że po tych dwóch liniach najcześciej biegnie podział. Wiedząc to można by lepiej zrozumieć, dlaczego ktoś o kawie pisze tak a nie inaczej. A gdyby jeszcze udało Wam się wyjaśnić, dlaczego wolicie jeden rodzaj kawy od drugiego, to już w ogóle byłoby arcy-ciekawie.
Zaczynam od siebie: mieszanka z robustą w granicach 30%, to wszystko w cappuccino. Robusta, bo czyste arabiki (te, które znam i oczywiście z wyjątkami) wydają mi się zbyt słodkie. A cappuccino, bo równoważy wyraźny smak z kremowością. No i element pychy, jak już wyjdzie ta ładna rozetka :oops: :)
Aha, nie wiem, czy jestem w dobrej lokalizacji, więc w razie czego proszę przenieść wątek tam, gdzie się należy.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » pt 22 gru 2006, 8:29

Espresso i cappuccino - jak najbardziej to i to. Rano i w dzień - espresso, wieczorkiem - delikatniejsze cappuccino, chociaż gdy wiem, ze czeka mnie dluzsza robota - espresso jak najbardziej też :)
Sprawą drugorzędną jest to, czy to sama arabika czy robusta. W obu - o ile to dobre kawy, można zaleźć coś ciekawego. Tak więc kupując kawę nie to jest decydującym czynnikiem. Gdy zdarzy się tak, że dłuższy czas piję arabikę, tesknię za taką z robustą i odwrotnie. A wyleczyłem się juz z kilku otwartych paczek, bo to do niczego dobrego nie prowadzi - szkoda kawy na ustawianie za kazdym razem mlynka, przypominanie sobie, jak to się z tą kawą robiło itd. Najchętniej pijam na zmianę, raz taką, raz taką :)
____________________

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 25 sty 2007, 0:46

Jeśli cappuccino, to zgodnie z włoskim rytuałem, najlepiej rano. Mieszanki z dodatkiem robusty wyraźniej się z mlekiem łączą, ale wolę 100% arabiki, ewentualnie 10-20% robusty.

Różnice bywają dramatyczne. espresso uzyskane z mieszanki 70/30 wygląda fantastycznie --- cudowne bordowe refleksy i pasma na cremie. Ale szybko to wszystko się ulatnia... Espresso przygotowane z mieszanki 100/0 ma cremę delikatną, jaśniejszą. Pociąga mnie owa słodycz ;-)

Jeśli mleko, to w niewielkich ilościach. Ideałem jest równowaga 1/1/1 espresso, mleka i pianki. Tak przyrządza się cappuccino w Trieście. W małej filiżance do espresso. Pół na pół espresso z mlekiem jest super...
A.

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » czw 25 sty 2007, 1:47

Nie ma (dla mnie) No 1. I to jest piękne. Teoretycznie 80/20. Ale równie dobrze 100% i 50/50.
I oczywiście pure origin dla odświeżenia doznań nie do zapomnienia :!: .
"All those moments will be lost in time...like tears, in rain"

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » czw 25 sty 2007, 6:46

espresso i arabika + robusta (20-30%)

Awatar użytkownika
mparkas
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pn 11 gru 2006, 9:10
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postautor: mparkas » czw 25 sty 2007, 7:32

Espresso przygotowane z mieszanki 100/0 ma cremę delikatną, jaśniejszą. Pociąga mnie owa słodycz ;-)
Ideałem jest równowaga 1/1/1 espresso, mleka i pianki. Tak przyrządza się cappuccino w Trieście. W małej filiżance do espresso. Pół na pół espresso z mlekiem jest super...
A.
Dla mnie to co napisał "antonio" jest tym co misie lubią najbardziej :D
ta słodycz ten smak :!:
<Jura ENA5>+<w filiżance MANUEL SUBLIME>

Awatar użytkownika
Sebastian_T
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 30 lis 2006, 23:47
Sprzęt: Saeco Incanto DeLuxe
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Sebastian_T » czw 25 sty 2007, 8:53

Rano cappuccino, koło 11 espresso, koło 14 "średnia kawa" (takie podwójne espresso - i to rzeczywiście podwójne, po prostu do 1 większej filiżanki robię sobie 2x - no tak się przyzwyczaiłem ;-) ).
Jak robota czeka i wiem, że nocka potrzebna (jestem tłumaczem i często klient sobie przypomina, że szef jutro jedzie gdzieś tam i potrzebują np. prezentację 30 stron na następny dzień...), to potem lecę na tej średniej tak jeszcze ze 2-3 razy (zazwyczaj koło godz. 18, 21, 1 - i daję radę do 4-5 rano wytrzymać w stanie zdatnym do roboty). Jednak normalnie staram się do 3 kaw dziennie, nie więcej ;-)

Chyba jednak 100% arabica...

Awatar użytkownika
buktor
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 41
Rejestracja: czw 30 lis 2006, 19:06
Lokalizacja: Kalisz

Postautor: buktor » czw 25 sty 2007, 9:29

Ja tylko espresso (6-8 dziennie - czy to dużo????), żona - tylko cappuccino.
Z technik (a co, też mam ulubione czynności :) ) najbardziej pasjonuje mnie spienianie mleka i doskonalenie ekstrakcji z pojedynczego sitka.
Kawa: póki co - raczej arabika 100%, w mieszanki, tak na poważnie jeszcze "nie zaglądałem"
pozdrawiam Wiktor
____________________________
DomusBar :: teraz Manuel Sublime :: potem SUPER MISCELA (Izzo Silver) i ARABICA GOLD (Izzo Black) od Janusza

Negocjator

Postautor: Negocjator » wt 30 sty 2007, 9:13

Mam ekspres od tygodnia. Piję 100% arabicę Lavazza.
Smakuje świetnie choć, jak się skończy puszka, kupię
mieszankę z robustą.

Awatar użytkownika
Ireneusz Woszczek
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: pt 26 sty 2007, 13:31
Kontaktowanie:

Postautor: Ireneusz Woszczek » wt 06 lut 2007, 13:04

Ja preferuję tylko mieszanki arabic. Zdecydowanie mocne. Wiele eksperymentowałem z domieszkami robusty i jednak nie jest to dla mnie. Ile by jej nie było zawsze ją czuć. Co nie znaczy że jest to złe. Niektórzy tak wolą. Skład dobierałem pod kątem mocy i smaku dla kogoś (jak ja) kto nie używa cukru i innych dodatków.

Tak więc moim zdaniem najlepsza jest moja mieszanka arabic. Oczywiście dla mnie bo dla kogoś innego niekoniecznie tak musi być.
Na temat cappuccino się nie wypowiadam bo nie pijam.
Pozdrawiam
Irek

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » wt 06 lut 2007, 20:38

Oprócz czystej robusty pijam różne mieszanki, następna w kolejce po 100 - 50/50 :D
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości