Jaka woda?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
ulti
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: pt 10 lis 2006, 11:41

Postautor: ulti » wt 28 kwie 2009, 14:50

No raczej nie pozwoli na dłuższe uzytkowanie filtra claris ponieważ i tak po 2 miesiacach wg produzentra traci swoje właściwości pomimo przelaniu mniej niz 50l wody :(
W serwisie z kolei dowiedzialem się ze pomimo stosowaniu filtra claris to i tak raz na rok powinno się odkamienić, pomimo, ż eproducent informuje ze z odkamienienia jestesmy zwolnieni ...

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 28 kwie 2009, 15:00

Tak, jak napisał trochę wyżej zamek, zawsze jakaś warstewka się osadza i warto co jakiś czas odkamienić.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Sioux
Posty: 1
Rejestracja: śr 11 lis 2009, 10:08

Postautor: Sioux » śr 10 mar 2010, 9:08

Witam,

Czytam tego posta i wydaje się, że dominują dyskusję nad tym z jakiej wody kawa jest smaczniejsza.

Od około 3 miesięcy jestem posiadaczem ekspresu demoka M-781. W trosce o to, żeby osad z wody nie psuł ekspresu zacząłem używać wody demineralizowanej (zwykłej z supermarketu). Szczerze mówiąc nie czuję specjalnie różnicy w smaku w stosunku do zwykłej wody (tzn. przegotowana kranówka, bądź woda mineralna z plastikowej butelki), ale może to dlatego, że nie jestem super koneserem. Lubię po prostu mocne espresso.


Mnie najbardziej intersuje aspekt zdrowotny, jako że dla samego ekspresu woda demineralizowana (lub lub destylowna) powinna być optymalna - w końu nie powinna zostawiać żadnych osadów. Rozumiem, że woda demineralizowana nie jest najlepszym napojem, ale mówimy o dwóch espresso dziennie. W zasadzie nie powinno być kłopotu, chyba że w procesie produkcji do takiej wody dodaje się jakieś środki chemiczne (choćby w małych ilościach), które są mocno szkodliwe. Na samej butelce z wodą demineralizowaną nie jest nic napisane, że można, albo nie można tego pić.

Jakby ktoś miał większą wiedzę i /lub doświadczenie w temacie, to będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam,
Sioux
Sioux

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » śr 10 mar 2010, 13:02

demineralizowana może być nawet czystsza od destylowanej, powinny być w niej tylko atomy H i O, w destylowanej są już jakieś "zanieczyszczenia", tylko te dwie wody są kompletnie bez smaku. to "wtręty" mineralne nadają wodzie smak, ale co za dużo to niezdrowo.

http://www.wodadest.com.pl/o_wodzie.php
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 10 mar 2010, 14:06

Radzę jednak doczytać wątek na forum o wpływie twardości wody na smak kawy. Zwłaszcza ten post.
Woda demineralizowana nadaje się bardziej do odkamieniania ekspresu niż zaparzania kawy.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Postautor: Jeżyk » śr 17 mar 2010, 15:46

Witam. Ja używam dzbanka Brita z filtrem Maxtra od kiedy mam ekspres (5 lat). Nigdy nie lałem wody bezpośrednio z kranu. Tak samo leję wodę z tego filtra do czajnika, żelazka i parowara. Niedawno rozkręciłem bojler w ekspresie z ciekawości żeby zobaczyć jak tam w środku wygląda bo myślałem, że trzeba go będzie kuć majzlem. Nie ma nawet śladu kamienia. Wkłady wymieniam regularnie co miesiąc i jest OK. Koszt 1 wkładu to około 18-20 zł więc jest do przyjęcia. Pewnie gdyby poszukać dobrze to byłyby jeszcze tańsze. Dla dociekliwych TUTAJ coś o wodzie. Moim skromnym zdaniem woda zdemi nadaje się do picia jak pralka do mycia hipopotama.

Kałuszyński Albert
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 39
Rejestracja: pn 23 lis 2009, 17:58
Lokalizacja: Radzyń Podlaski

Postautor: Kałuszyński Albert » śr 17 mar 2010, 18:14

Metod demineralizacji jest dużo.
Metody polegające na eliminacji twardości i zmieniające jej PH rzeczywiście dają wodę nie nadającą się do picia.
Dobre filtry niestety nie są tanie.

Awatar użytkownika
Anda
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 33
Rejestracja: pt 11 gru 2009, 19:57

Postautor: Anda » pt 19 mar 2010, 20:46

Mam to szczescie, ze nie musze uzywac zadnych filtrow. Woda ma dH ok. 3. Nawet w sklepie sprzedawca powiedzial, zeby filtra do Jury nie zakladac. Kiedys kupilam Brite, ale zdecydowanie psula mi wode, wiec odstawilam na polke.

Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Postautor: Jeżyk » sob 20 mar 2010, 12:38

Fajnie, też bym tak chciał. Niestety w Krakowie woda twarda nomen omen jak kamień :( Skoro Brita psuła Ci wodę to nie wyobrażam sobie już smaku Twojej wody. Musi być super. A z ciekawości, gdzie jest taka wspaniała woda?

Awatar użytkownika
Anda
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 33
Rejestracja: pt 11 gru 2009, 19:57

Postautor: Anda » sob 20 mar 2010, 20:12

1036 km od Krakowa na polnoc ;-)
A Krakow uwielbiam :-)

Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Postautor: Jeżyk » sob 20 mar 2010, 22:51

Chyba tam kiedyś byłem :wink: a przynajmniej niezbyt daleko od tego miejsca. Byłem też trochę bardziej od Ciebie w prawo i do góry, miasteczko nazywa się Vaasa. Ludzie małomówni, powietrze mroźne, bajeczne ryby, fatalne piwo, oświetlone autostrady, wojsko jadące na manewry na rowerach, wszechobecne sauny, ech... pojechało by się tam znowu...

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Jaka woda?

Postautor: skarbimirek » śr 18 sty 2012, 11:12

Witam,
Czy woda ze studni byłaby lepszym rozwiązaniem niż przefiltrowana woda z kranu? Jakie ma właściwości woda z takiego źródła?
Jest w niej coś pozytywnego? czy raczej nie ma sensu podejmowania dyskusji na temat takiej wody w kontekście używania jej do parzenia kawy?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Jaka woda?

Postautor: Jogi » śr 18 sty 2012, 11:20

Studnia studni nierówna. W studni potrafią być nawet dość często bakterie coli, więc na pewno filtracja ma tu dużą przewagę. Domyślam się jednak, że piszesz o tzw. wodzie oligoceńskiej dostępnej tu i ówdzie właśnie z takich ujęć ogólnodostępnych. Woda ta ma najczęściej zbyt dużą twardość jak dla ekspresów, ale np. do moki powinna być lepsza w smaku niż przeciętna kranówa. O wpływie twardości wody na smak kawy jest dyskusja w jednym z wątków na forum. Dotyczy ona jednak też głównie ekspresów.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Jaka woda?

Postautor: skarbimirek » śr 18 sty 2012, 16:53

Jogi źle się domyślasz, chodzi mi o studnię która znajduję się na moim podwórku :D . chciałbym ją przetestować w kawiarce, myślę że warto. Wydaję mi się że największym minusem wody z tego źródła jest jej twardość, dlatego w ekspresie ( tak jak napisałeś) raczej by się nie sprawdziła

grzesiek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 328
Rejestracja: pt 05 sty 2007, 18:34

Re: Jaka woda?

Postautor: grzesiek » śr 18 sty 2012, 21:05

Drodzy Forumowicze
Mam wodę miejską, z wodociągu. Przyznam, niezła, na tle warszawskiej cudowna. Choć ostatnio zaczęli ją mocniej chlorować - niestety. Poza tym woda zostawia sporo kamienia, ale nie typowego wapiennego tylko żelazawego. Tak sobie myślę, że w kuchni wodę zimna pobiera się w 90% do gotowania/picia i może by jakieś filtry założyć. Takie by ją trochę zmiękczyć i odchlorzyć. Z drugim zadanie pewnie poradzi sobie filtr węglowy ale co ze zmiękczeniem (pozbyciem się tego rudego kamienia)? Chciałbym przy tym zachować dotychczasowe parametry typu wielkość przepływu i ciśnienie, czy to możliwe? Jakie są to koszty?
Nescafe — światowy lider produkcji słoików na tartą bułkę.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość