Spienianie mleka - po czym poznać, że czas uzupełnić bojler?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
undeniable
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: ndz 12 sty 2014, 2:09
Sprzęt: La Pavoni Domus Bar

Spienianie mleka - po czym poznać, że czas uzupełnić bojler?

Postautor: undeniable » śr 14 maja 2014, 0:00

Mam ekspres z ręcznym uzupełnianiem 300 ml bojlera. Podczas spieniania mleka w pewnym momencie wody w bojlerze jest za mało, przez co grzałka zaczyna pracować na sucho i może się spalić. Tutaj rodzi się pytanie: po czym poznać ten moment? Orientujecie się ile cykli podgrzewania wody można wykonać zanim wymagane jest uzupełnienie?

serotonina
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pt 02 maja 2014, 20:23
Sprzęt: V60, aeroporess, chemex

Re: Spienianie mleka - po czym poznać, że czas uzupełnić boj

Postautor: serotonina » śr 14 maja 2014, 9:24

Moze po tym, że moc pary jest osłabiona.

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Spienianie mleka - po czym poznać, że czas uzupełnić boj

Postautor: Oskar1 » śr 14 maja 2014, 10:23

Ja poznaje po tym że się kończy para bo już nie ma się co gotować.
Poza tym ile spieniasz mleka na raz? Ja spieniam po jednej porcji 100ml mleka na jedno latte (mam 180ml bojlerek) i jeszcze mi nigdy pary nie zabrakło.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Spienianie mleka - po czym poznać, że czas uzupełnić boj

Postautor: RAF77 » śr 14 maja 2014, 10:26

Należy uzupełnić po każdej porcji.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

serotonina
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pt 02 maja 2014, 20:23
Sprzęt: V60, aeroporess, chemex

Re: Spienianie mleka - po czym poznać, że czas uzupełnić boj

Postautor: serotonina » śr 14 maja 2014, 11:19

Najrozsadniej bedzie uzupełniać pare po każdym spienianiu. Ja w sumie widzialem gdzies w internecie spieniacz do mleka od Hario. Wiec to moze byc tez fajna opcja.

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Spienianie mleka - po czym poznać, że czas uzupełnić boj

Postautor: ded » ndz 25 maja 2014, 20:16

Z moich doświadczeń z małym bojlerem, to para słabła nie przez to, że było mało wody a dlatego, że termostat za późno uruchamiał grzałkę. Jeśli ekspres nie ma stosownego zabezpieczenia, to po spienieniu mleka na 2 latte dolałbym trochę wody do bojlera. Zwykle kolejność to ekstrakcja, spienianie, kolejna ekstrakcja itd więc nie trzeba specjalnie sobie tym głowy zaprzątać.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość