Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Misio1973
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: wt 18 wrz 2012, 15:17
Sprzęt: Jura z7

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: Misio1973 » ndz 27 lip 2014, 22:10

Czy to npf czy dwie wylewki czy trzy bo i takie są nie ma to żadnego znaczenia bo jest to tylko obudowa do sitka. Ja używam npf bo jak mam ochotę to mogę sobie popatrzeć czy ładnie cieknie

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: daniels1 » wt 29 lip 2014, 13:03

Spotkałem się z opiniami, że z NPF kawa wychodzi właśnie bardziej oleista. Mielenie było takie samo, dat palenia nie znam. Czyli różnicę powoduje sama kawa?
Mielenie taie samo ale skoro dwie różne kawy to każda z nich po zmieleniu miała inną ziarnistość więc to zmielenie dla którejś mogło być nie odpowiednie. Napaewno rodzaj sitka i rodzaj kawy miało znaczenie.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: jan_bar » wt 12 sie 2014, 1:06

single origin, 50/23, NPF. Espresso 2 miało zupełnie do tej pory nieznaną dla mnie konsystencję, mianowicie oleistą wręcz, gęstą, bardzo esencjonalną, o niezwykłym aromacie i gęstej cremie.
SO zapewne była świeża, palona City ++ lub FullCity, czyli "dość ciemno" - własnie pod ciśnienie. Wszystko było prawidłowo, tak być powinno.
Codziennie stykam się z tym problemem. :)

Panuje opinia, że to młynek robi espresso, ekspres mniej istotny. Tak, ale do spółki z jakością ziarna.
קפה

Kasper.K
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 12:04
Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: Kasper.K » czw 25 wrz 2014, 14:56

Pytanie o "gęstość" powraca. Zaopatrzyłem się w sitko 20g, porządny młynek i próbowałem dojść do wymarzonej gęstości naparu, niestety bezskutecznie. Kawa jest niezmiennie świeża, od Antonia. Czy Gaggia Classic jest w stanie stworzyć upragnioną przeze mnie gęstość? Czy to kwestia innej kawy, która dawałaby gęstszy napar czy może zdolność maszyny?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: antonio » czw 25 wrz 2014, 15:13

Fotografia, jakiś film pomogłyby nam ocenić proces zaparzania.

Kasper.K
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 12:04
Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: Kasper.K » pt 26 wrz 2014, 10:39

Jaki konkretnie parametr przedstawić?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: antonio » pt 26 wrz 2014, 11:20

Żaden parametr. Wystarczy zrobić przejrzystą fotografię filiżanki z zaparzonym espresso. Najlepiej jednak pokazać cały proces zaparzania, np. tak jak tu:
http://youtu.be/JvyS3YGV_Ck

Genialnym testem na to, że kawa zaparzyła się poprawnie i równomiernie jest końcówka tego filmu :).

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: daniels1 » pt 26 wrz 2014, 15:29

Jeszcze lepiej jak kolega znajdzie na youtube filmik z procesem parzenia na Gagii Classic, parzenie na Rockecie jednak jest inne niż na takiej gagii, swoją drogą bardzo fajna ekstrakcja.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: antonio » pt 26 wrz 2014, 15:45

Ale ja chciałbym zobaczyć jak kolega zaparza kawę za pomocą swojej Gaggia... Bez tego trudno cokolwiek doradzić. Proces zaparzania jest niby prosty, ale ilość zmiennych jest wystarczająco duża, by się wśród nich pogubić. Dla konsystencji espresso ważna jest temperatura zaparzania: im większa temperatura, tym bardziej mocne, esencjonalne jest espresso. Ważne jest też ciśnienie i jego profil: zwykle 5-sekundowa, rzetelna preinfuzja bardzo wzmacnia dotykowe wrażenia w espresso, czyli właśnie gęstość, body, lepkość. No i młynek: drobniejsze zmielenie --> większa gęstość, pod warunkiem, że proces zaparzania przebiega równomiernie.

Kasper.K
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 12:04
Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: Kasper.K » pt 26 wrz 2014, 22:24

Tylko, że obejrzenie filmiku z parzeniem na Classicu nic mi nie da. Oglądałem tych filmików wystarczająco dużo i żaden z nich nie powie mi co znalazło się w filiżance. A tak jak mówię - szukam tej "gęstości", której zasmakowałem w kawiarni i którą bardzo chciałbym przenieść na warunki domowe. Co do preinfuzji to czytałem, że jedynie ma to sens przy obniżonym ciśnieniu, preinfuzja przy normalnym ciśnieniu zaparzania podobno nie daje efektu. W Classicu da się to zrobić, ale to kolejna modyfikacja, której na razie chciałbym uniknąć. Z młynkiem próbowałem eksperymentować, nie pomaga. Jeśli miarą równomiernej ekstrakcji jest brak kanałowania i czyste sitko po usunięciu ciastka to chyba spełnione... Zmienną, z którą mam największy kłopot to temperatura. Jestem w trakcie pomiarów. Pomyślałem, że może jest kawa, która daje ową oleistość, gdzieś czytałem że ciemniej palona powinna dawać takie rezultaty. Dlatego pytam o radę ;). Co jest sednem gęstości kawy.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: piomic » pt 26 wrz 2014, 23:16

Tobie nie da, dlatego Antonio prosi o film jak Ty parzysz. Wtedy będzie mógł Ci coś doradzić.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: daniels1 » sob 27 wrz 2014, 10:51

To, że kawa jest ciemniej palona nie zawsze przekłada się na gęstsze espresso, owszem ziarno jest bardziej oleiste ale to wykonanie espresso, parametry mają największy wpływ. Jak robię espresso to lubię preinfuzję mieć na poziomie 6-9 sekund i często później przekłada mi się to na poprawne espresso, inne parametry też mają oczywiście znaczenie.

Antonio ma rację, nagraj filmik jak robisz espresso, od zmielenia do ekstrakcji i może gdzieś jest jakiś problem.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Kasper.K
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 12:04
Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: Kasper.K » sob 27 wrz 2014, 13:29

Nie podważam tego, że Wam to nic nie da, film oczywiście nagram. Miałem na myśli, że mi to nic nie da, bo nie potrafię "wycisnąć" więcej dla siebie z tych filmików.

Ciśnienie mam ustawione na 9 bar. Pid'a na 100 C. Bez preinfuzji. Kawa Espresso#1, świeża, doza 16 g. Zdjęcia zaraz po zaparzeniu.

Fot. 1 i 2 - 25 s, NPF

Obrazek

Obrazek

Fot. 3 i 4 - 20 s, NPF

Obrazek

Obrazek

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: mmorka » sob 27 wrz 2014, 14:56

Jaką pojemność ma ta szklaneczka ?

D4rK89
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: śr 10 lip 2013, 19:58
Sprzęt: Bezzera Bz07 PID, Mazzer Super Jolly

Re: Gęstość/konsystencja espresso - od czego zależy?

Postautor: D4rK89 » sob 27 wrz 2014, 22:11

Zdecydowanie za dużo cieczy w tym kieliszku :) miel drobniej i zejdź z temperatury.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości