PID + kawa - własne doświadczenia

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: dopeman » ndz 12 paź 2014, 10:49

Chciałbym w tym wątku z przyczyn czysto egoistycznych (wyłudzić nieco Waszej wiedzy) zachęcić użytkowników ekspresów z pid do dzielenia się doświadczeniem - jakie ustawienia z jaką kawą dały najlepsze rezultaty.

Od niedawna posiadam ten cud techniki który reguluje mi temperaturę jedynie w bojlerze i póki co temepratura jest ustawiona na 95.C, zdziwiłem się bardzo jak ruch jeden czy dwóch stopni zmienia efekt, zdziwiłem się jeszcze bardziej że 100% arabici nie lubią niższych temperatur..

Lucaffe exquisit 90/10 - bojler 95.C, nieco grubiej zmielona, nieco większa doza, duże body, mało goryczy smaczna, dziwny posmak w tle, który tym mocniejszy staje się im niższa temperatura. Ja już słabo pamiętam, ale kojarzy mi się to z robustowym posmakiem słabych mieszanek..

New York Extra 100% arabica - bojler 95.C - kawa dużo wybacza, nawet jak za grubo zmielona przeleciała w niecałe 20sec dając doppio była smaczna. Bardzo okrągła i zbalansowana, nieco czekoladowa.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: dopeman » śr 15 paź 2014, 12:53

New York po obniżeniu temperatury do 93.C i użyciu sitka LaMa single dała bardzo wyraźny aromat gorzkiej czekolady. Niestety zdarzyło się to już na końcu paczki.

Kofi Brand Sweet Espresso - bojler 97.C (producent zaleca 94-96), sitko single LaMa.. No i narazie leżę. Body brak, crema rzadka i jasna, kwasowość. Wyraźny posmak marcepanu to jedyny plus. z NPF strzyka, mielenie 6 pełnych obrotów i-mini grubiej niż New York, żeby uzyskać ~ 25/25. Wydaje mi się że da się z tej kawy wycisnąć dużo więcej.. próbował ktoś? Lub może jakaś wskazówka?
To chyba mój pierwszy raz z mieszanką która nie jest klasycznie włoska..
Obrazek
doppio napoletano lungo?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: antonio » śr 15 paź 2014, 13:58

Tak, próbowałem. Fajna, słodka, pachnąca kawa. Ale nie wiem czy o tym samym paleniu mowa. Moim zdaniem to te włoskie specyjały mielić trzeba grubiej i w niższej temperaturze zaparzać. Jeśli tak nie jest, to coś z nimi nie tak... Jeśli cremy brak i cienkie body, to masz jakieś kanały po prostu. Zerknij na to przez NPF :).

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: daniels1 » śr 15 paź 2014, 16:04

i po co było taki fajny ekspres kupować teraz same problemy :D
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: dopeman » śr 15 paź 2014, 17:44

Kanały są, tylko nie wiem czemu, przy New York ich nie było ;)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: jtk » śr 15 paź 2014, 19:08

Może WDT pomoże?

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: daniels1 » śr 15 paź 2014, 22:09

Nie przy każdej kawie będą kanały, każda kawa inaczej się zachowuje w młynku a i młynek może robić swoje, musisz popracować nad lepszą dystrybucją kawy w sitku i NPF się przyda jak już wcześniej o nim wspomniano.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: dopeman » czw 16 paź 2014, 11:11

Tak, to kawa specjalnej troski. Dłubie w niej, pielęgnuję dozę, postępuję jak z kruchym jajkiem no i jest ta skórka pomarańczy, wyraźna nawet i marcepan i body też, choć nie za duże. Tylko co z tego.. to jest jakiś Jazz w stylu third wave. A ja nie rozumiem Jazzu ;)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: antonio » czw 16 paź 2014, 11:29

Ciekawe co to za ziarna? Próbowałem mieszanki o tej nazwie parę tygodni temu. Rzekłbym, że nie była jakaś strasznie jazzowa. Bliska moim zdaniem włoskim klimatom. Konkretnie wypalona. Może masz jakąś starą, zwietrzałą paczkę? ;) Różnie to bywa z tymi paleniami i ich dystrybutorami... :ok:

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: dopeman » czw 16 paź 2014, 16:38

Kupione na akcesoriabaristy.pl z datą palenia 27.08.2014. Ziarna średnio palone, pachną ładnie :)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: antonio » czw 16 paź 2014, 19:32

Moje były z września ;).

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: mmorka » sob 18 paź 2014, 15:35

Duża doza, lekki tamping, wyższa temperatura, czas ok 28-29 sec , brewing ratio na poziomie 45-50% i napisz co ci wyszło ;)

slud
Posty: 4
Rejestracja: pn 03 cze 2013, 14:10
Sprzęt: Steel Pid, Eureka Mignon

Re: PID + kawa - własne doświadczenia

Postautor: slud » śr 26 lis 2014, 21:28

Wydaję mi się, że bardzo duże znaczenie ma czystość i poziom zakamienienia bojlera, jeśli chodzi o ustawianie temperatury.Jeśli bojler jest zakamieniony to trzeba ustawiać znacznie wyższą temperaturę, ale jest zawsze jakieś przekłamanie wtedy( w moim przypadku czyszczę co około 3 tygodnie bo sam się na tym złapałem)
Nie zmienia to faktu że różne kawy lubią zupełnie inne temperatury. U mnie ustawienia na PIDzie wahają się od 87 do 97 stopni.
Columbię Exelso parzyłem w 87 i była ok, stopień niżej i czuć było niedoparzenie, w wyższych temperaturach robiła się kwaśnawa o dziwo( z reguły jest odwrotnie). GMP mexico 89-90, choć dawniej parzyłem ją w 92- możliwe że skład się nieco zmienił bo nie wyczuwam w niej tego fajnego smaku co dawniej- ale bardzo uniweslana i dość łatwa w parzeniu.Marfisa w nowej szacie kompletnie mi nie podeszła. Kenia AA Top była świetna , ale nie zapisałem temperatury:/.
Fajny temat:)


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość