PID + kawa - własne doświadczenia
PID + kawa - własne doświadczenia
Chciałbym w tym wątku z przyczyn czysto egoistycznych (wyłudzić nieco Waszej wiedzy) zachęcić użytkowników ekspresów z pid do dzielenia się doświadczeniem - jakie ustawienia z jaką kawą dały najlepsze rezultaty.
Od niedawna posiadam ten cud techniki który reguluje mi temperaturę jedynie w bojlerze i póki co temepratura jest ustawiona na 95.C, zdziwiłem się bardzo jak ruch jeden czy dwóch stopni zmienia efekt, zdziwiłem się jeszcze bardziej że 100% arabici nie lubią niższych temperatur..
Lucaffe exquisit 90/10 - bojler 95.C, nieco grubiej zmielona, nieco większa doza, duże body, mało goryczy smaczna, dziwny posmak w tle, który tym mocniejszy staje się im niższa temperatura. Ja już słabo pamiętam, ale kojarzy mi się to z robustowym posmakiem słabych mieszanek..
New York Extra 100% arabica - bojler 95.C - kawa dużo wybacza, nawet jak za grubo zmielona przeleciała w niecałe 20sec dając doppio była smaczna. Bardzo okrągła i zbalansowana, nieco czekoladowa.
Od niedawna posiadam ten cud techniki który reguluje mi temperaturę jedynie w bojlerze i póki co temepratura jest ustawiona na 95.C, zdziwiłem się bardzo jak ruch jeden czy dwóch stopni zmienia efekt, zdziwiłem się jeszcze bardziej że 100% arabici nie lubią niższych temperatur..
Lucaffe exquisit 90/10 - bojler 95.C, nieco grubiej zmielona, nieco większa doza, duże body, mało goryczy smaczna, dziwny posmak w tle, który tym mocniejszy staje się im niższa temperatura. Ja już słabo pamiętam, ale kojarzy mi się to z robustowym posmakiem słabych mieszanek..
New York Extra 100% arabica - bojler 95.C - kawa dużo wybacza, nawet jak za grubo zmielona przeleciała w niecałe 20sec dając doppio była smaczna. Bardzo okrągła i zbalansowana, nieco czekoladowa.

doppio napoletano lungo?
Re: PID + kawa - własne doświadczenia
New York po obniżeniu temperatury do 93.C i użyciu sitka LaMa single dała bardzo wyraźny aromat gorzkiej czekolady. Niestety zdarzyło się to już na końcu paczki.
Kofi Brand Sweet Espresso - bojler 97.C (producent zaleca 94-96), sitko single LaMa.. No i narazie leżę. Body brak, crema rzadka i jasna, kwasowość. Wyraźny posmak marcepanu to jedyny plus. z NPF strzyka, mielenie 6 pełnych obrotów i-mini grubiej niż New York, żeby uzyskać ~ 25/25. Wydaje mi się że da się z tej kawy wycisnąć dużo więcej.. próbował ktoś? Lub może jakaś wskazówka?
To chyba mój pierwszy raz z mieszanką która nie jest klasycznie włoska..
Kofi Brand Sweet Espresso - bojler 97.C (producent zaleca 94-96), sitko single LaMa.. No i narazie leżę. Body brak, crema rzadka i jasna, kwasowość. Wyraźny posmak marcepanu to jedyny plus. z NPF strzyka, mielenie 6 pełnych obrotów i-mini grubiej niż New York, żeby uzyskać ~ 25/25. Wydaje mi się że da się z tej kawy wycisnąć dużo więcej.. próbował ktoś? Lub może jakaś wskazówka?
To chyba mój pierwszy raz z mieszanką która nie jest klasycznie włoska..

doppio napoletano lungo?
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: PID + kawa - własne doświadczenia
Tak, próbowałem. Fajna, słodka, pachnąca kawa. Ale nie wiem czy o tym samym paleniu mowa. Moim zdaniem to te włoskie specyjały mielić trzeba grubiej i w niższej temperaturze zaparzać. Jeśli tak nie jest, to coś z nimi nie tak... Jeśli cremy brak i cienkie body, to masz jakieś kanały po prostu. Zerknij na to przez NPF
.

- daniels1
- kawa w żyłach
- Posty: 458
- Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
- Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Re: PID + kawa - własne doświadczenia
i po co było taki fajny ekspres kupować teraz same problemy 

Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Re: PID + kawa - własne doświadczenia
Kanały są, tylko nie wiem czemu, przy New York ich nie było 


doppio napoletano lungo?
Re: PID + kawa - własne doświadczenia
Może WDT pomoże?
- daniels1
- kawa w żyłach
- Posty: 458
- Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
- Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Re: PID + kawa - własne doświadczenia
Nie przy każdej kawie będą kanały, każda kawa inaczej się zachowuje w młynku a i młynek może robić swoje, musisz popracować nad lepszą dystrybucją kawy w sitku i NPF się przyda jak już wcześniej o nim wspomniano.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Re: PID + kawa - własne doświadczenia
Tak, to kawa specjalnej troski. Dłubie w niej, pielęgnuję dozę, postępuję jak z kruchym jajkiem no i jest ta skórka pomarańczy, wyraźna nawet i marcepan i body też, choć nie za duże. Tylko co z tego.. to jest jakiś Jazz w stylu third wave. A ja nie rozumiem Jazzu 


doppio napoletano lungo?
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: PID + kawa - własne doświadczenia
Ciekawe co to za ziarna? Próbowałem mieszanki o tej nazwie parę tygodni temu. Rzekłbym, że nie była jakaś strasznie jazzowa. Bliska moim zdaniem włoskim klimatom. Konkretnie wypalona. Może masz jakąś starą, zwietrzałą paczkę?
Różnie to bywa z tymi paleniami i ich dystrybutorami... 


Re: PID + kawa - własne doświadczenia
Kupione na akcesoriabaristy.pl z datą palenia 27.08.2014. Ziarna średnio palone, pachną ładnie 


doppio napoletano lungo?
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 217
- Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
- Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
- Lokalizacja: Radzionków
Re: PID + kawa - własne doświadczenia
Duża doza, lekki tamping, wyższa temperatura, czas ok 28-29 sec , brewing ratio na poziomie 45-50% i napisz co ci wyszło 

Re: PID + kawa - własne doświadczenia
Wydaję mi się, że bardzo duże znaczenie ma czystość i poziom zakamienienia bojlera, jeśli chodzi o ustawianie temperatury.Jeśli bojler jest zakamieniony to trzeba ustawiać znacznie wyższą temperaturę, ale jest zawsze jakieś przekłamanie wtedy( w moim przypadku czyszczę co około 3 tygodnie bo sam się na tym złapałem)
Nie zmienia to faktu że różne kawy lubią zupełnie inne temperatury. U mnie ustawienia na PIDzie wahają się od 87 do 97 stopni.
Columbię Exelso parzyłem w 87 i była ok, stopień niżej i czuć było niedoparzenie, w wyższych temperaturach robiła się kwaśnawa o dziwo( z reguły jest odwrotnie). GMP mexico 89-90, choć dawniej parzyłem ją w 92- możliwe że skład się nieco zmienił bo nie wyczuwam w niej tego fajnego smaku co dawniej- ale bardzo uniweslana i dość łatwa w parzeniu.Marfisa w nowej szacie kompletnie mi nie podeszła. Kenia AA Top była świetna , ale nie zapisałem temperatury:/.
Fajny temat:)
Nie zmienia to faktu że różne kawy lubią zupełnie inne temperatury. U mnie ustawienia na PIDzie wahają się od 87 do 97 stopni.
Columbię Exelso parzyłem w 87 i była ok, stopień niżej i czuć było niedoparzenie, w wyższych temperaturach robiła się kwaśnawa o dziwo( z reguły jest odwrotnie). GMP mexico 89-90, choć dawniej parzyłem ją w 92- możliwe że skład się nieco zmienił bo nie wyczuwam w niej tego fajnego smaku co dawniej- ale bardzo uniweslana i dość łatwa w parzeniu.Marfisa w nowej szacie kompletnie mi nie podeszła. Kenia AA Top była świetna , ale nie zapisałem temperatury:/.
Fajny temat:)
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość