elta 113 i kawa...

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
krzysno

elta 113 i kawa...

Postautor: krzysno » wt 23 sty 2007, 22:05

To mój pierwszy post, kawą nie interesuję się specjalnie, lubię jednak smak kawy z ekspresu
i tutaj zaczynają się problemy
nie chciałem inwestować w ekspres i kupiłem za marne pare złotych "to coś" jak w temacie, ma to mieć 15 bar, co ponoć jest ważne i dyszę do spieniania mleka
na nieszczęście, do tego kupiłem Tchibo Espresso, a potem tutaj wyczytałem że ta kawa nie jest dobra
i to racja, crema nie wychodzi, jest troszkę cienkiej i jasnej pianki a kawa smakuje moim zdaniem podobnie jak "zalewajka"
czy da się coś zrobić?

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » wt 23 sty 2007, 22:44

Da się.
Przeczytać Forum.
Szczególnie tematy dotyczące mielenia kawy.

Jeśli już kupiłeś mielonkę Czibo, to nie wysypuj jej do kosza - masz młynek do kawy, nawet zwykły, ostrzowy?
Spróbuj domielić czibo troche bardziej...

Pozdrawiam
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

krzysno

Postautor: krzysno » śr 24 sty 2007, 10:43

hmmm...
swój post umieściłem w dziale ekspresy, gdyż uważam, że coś jest nie tak ze mną, lub z ekspresem, a kawa to tylko dodatek...
napiszę od początku procesu parzenia
do sitka wsypuję około 1.5 czubatej łyżeczki (nie mam miarki) gdy wsypię 2 kawa jest kwaśna i ostra w smaku
włączam ekspres, czekam, zapala się lampka, włączam i...
przez chwilkę leci czarny gęsty płyn, czyli chyba tak jak powinno być, ale zaraz potem -jakieś 10 s jego kolor zamienia się w ciemno żółty- jakby napowietrzony, i nie leje się jednolicie, tylko raz szybciej raz wolniej.
crema jest brązowa, ale cienka i czasem nie pokrywa całej filiżanki
ponieważ lubię dużą kawę, na chwilę przerywam proces, potem, gdy zapali się lampka powtarzam
to wszystko, ale kawa mi nie smakuje
najbardziej lubię coś, jak np w ekspresach na stacjach benzynowych naciśniemy "duża kawa"

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » śr 24 sty 2007, 10:54

Przepuszczasz wodę przez zmieloną kawę raz, a potem wywal krążek kawowy, dolej gorącej wody i masz swój kubeł kawy.

Przez wielokrotne przelewanie krążka kawy dodajesz niepożądane dodatki smakowe.
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » śr 24 sty 2007, 12:32

Ja czasami robię 2 espresso na raz, ale 2 razy robiąc normalną ekstrakcję, a nie powiększając wynik wodą. I pasuje - mnie bardzo - mojemu sercu pewnie nieco mniej.
Przy przepuszczaniu wody przez "wyekstraktowaną" kawę zawsze wyjdzie zalewajka i to marna...

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » śr 24 sty 2007, 15:27

Witam
Ja czasami robię 2 espresso na raz, ale 2 razy robiąc normalną ekstrakcję
A to nie łatwiej wziąć podwójne sitko i zrobić ekstrakcję raz? Czy robisz 2 razy na podwójnym i pijesz poczwórne espresso? Ja bym się bał:)

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » śr 24 sty 2007, 18:29

Wiadomo, że łatwiej, ale 2 razy z małego wychodzi znacznie lepsze, przynajmniej u mnie. Nawet jak robię 2 osobom, to nie z dużego tylko oddzielnie w małym...

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 24 sty 2007, 23:16

A może takie podwójne espresso ma mniej kofeiny niż słynna "przelewajka" ;-) lungo grandissimo? ;-) Na pewno ma mniej gorzkawych i cierpkich frakcji.
A.

Awatar użytkownika
Ireneusz Woszczek
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: pt 26 sty 2007, 13:31
Kontaktowanie:

Postautor: Ireneusz Woszczek » wt 30 sty 2007, 9:14

Ekspres jest ważny. W tej cenie trudno o urządzenie wysokiej klasy. Informacja o ciśnieniu 15 bar w instrukcji zazwyczaj informuje o tym że jest to ciśnienie maksymalne możliwe do uzyskania. Urządzenia w tej cenie zazwyczaj są ustawione na 9 do 12 bar.

Im wyższe ciśnienie tym można uzyskać lepszy napar (można kawę mocniej ubić w kolbie) Musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
1. Stosuj tylko kawę gatunku arabica (jest ich wiele) lub mieszanki arabic.
2. Kawa musi być zmielona w odpowiednim stopniu ani za grubo ani za drobno.
3. Jeżeli nie masz wpływu na stopień zmielenia możesz to regulować stopniem ubicia kawy w kolbie za pomocą tampera.
Konkretnej kawy Ci nie polecam bo to sprawa gustu i własnych podobań.

Najlepiej jak trochę poeksperymentujesz.
Pozdrawiam
Irek

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » wt 30 sty 2007, 11:03

Im wyższe ciśnienie tym można uzyskać lepszy napar...
Stosuj tylko kawę gatunku arabica (jest ich wiele) lub mieszanki arabic.
Hehe.
To ma podobny sens jak hasło, które wyjaśniał ostatnio Antonio:
"Pij mleko, będziesz wielki."
Tak mi się skojarzyło :lol:

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » wt 30 sty 2007, 14:33

Konkretnej kawy Ci nie polecam bo to sprawa gustu i własnych podobań.
Podobnie jak temat poruszony w punkcie 1. Dlaczegóż to miałby używać jedynie arabik? To także kwestia gustu.
____________________

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » wt 30 sty 2007, 14:42

Witam
Im wyższe ciśnienie tym można uzyskać lepszy napar (można kawę mocniej ubić w kolbie)
To co, podłączam niedawno kupiony kompresor pod ekspres, wtedy będe miał ekstra kawę;) Ciśnienie powinno wynosić około 9 bar, stąd też ustawianie OPV na coś koło tego.
Jeżeli nie masz wpływu na stopień zmielenia możesz to regulować stopniem ubicia kawy w kolbie za pomocą tampera
Niby tak, chociaż ponoć ma to mały wpływ na ekstrakcję powyżej określonej siły przyłożonej do tampera (czy to 30kg czy 300kg), bo kawa poprostu mocniej się nie ubije. Warto trzymać siłę ubicia na stałym poziomie, a bawić się innymi zmiennymi.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Re: re

Postautor: MariuszH » wt 30 sty 2007, 17:07

Warto trzymać siłę ubicia na stałym poziomie, a bawić się innymi zmiennymi.
Czyżbyśmy ten sam film oglądali? :D
____________________

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » wt 30 sty 2007, 22:35

Witam

To jedynie z forum HB wyczytałem:) tamping tak naprawdę nie jest super ważny, ważniejsza jest dystrybucja kawy w sitku (z czym wciąż mam problem) bo przecież to wpływa na kanałowanie.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość