HELP Po co taszklaneczka z woda w kawiarni??

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Anonymous

HELP Po co taszklaneczka z woda w kawiarni??

Postautor: Anonymous » sob 30 paź 2004, 0:20

Czy może ktoś mi napisać czemu do filiżanki z kawą w kawiarnii dostałem szklaneczkę z wodą?? Strasznie mnie to zafrapowało, więc proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki:P

Anonymous

Postautor: Anonymous » sob 30 paź 2004, 11:21

Po to, żeby przed każdym łykiem kawy przepłukać usta wodą, możesz się cieszyć smakiem jakby od nowa przy każdym następnym łyku espresso . Przynajmniej ja tak myslę, poprawcie mnie jeśli się mylę :)

pozdrawiam Tomek

Anonymous

Smak...

Postautor: Anonymous » sob 30 paź 2004, 11:34

Tomek ma rację choć pojawiają się także opinie, iż woda ma służyć po wypiciu espresso po to, aby "przepić" esencję i dodatkowo ją rozcieńczyć w żołądku jednak ta interpretacja jest wg mnie ukłonem w stronę laikatu kawowego ;-)

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » sob 30 paź 2004, 12:46

A w/g mnie służy do wylania kelnerowi na koszulę w przypadku niezadowolenia klienta. Powinno się stosować w restauracji "Sphinx" w Darłówku. Tam jako espresso(4,5 PLN) podają tanią rozpuszczalną.

twingo maniak

Postautor: twingo maniak » pn 01 lis 2004, 23:17

Witam.

To co znalazłem w necie na ten temat :idea:,

na stronie barman polski napisano:

Do espresso powinno się podawać szklaneczkę z czystą, niegazowaną wodą, która służy do przepłukania gardła (drobiny pyłu kawowego zawartego w naparze osiadające na powierzchni przełyku drażnią go). Warto o tym pamiętać bo świadczy to o klasie barmana czy baristy (człowieka, który zawodowo parzy kawę).

http://www.barman-polski.com.pl/modules ... cle&sid=64

Pzdr Radek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 03 maja 2005, 21:56

W Grecji mają taki zwyczaj podawania wielkich szklanic wody do kawy... W Italii raczej nie. Może na południu, gdzie jest upalnie.
Na południu i w upale ma to znaczenie praktyczne;) Może mieć też znaczenie estetyczne;-) Włosi takie spektakularne tacki z espresso i wodą podają w swoich gelateriach w Niemczech...

Costa

Postautor: Costa » wt 24 sty 2006, 12:37

Woda do kawy sluży tylko i wyłącznie żeby wypłukać usta ZANIM zacznie się pić kawę. Chodzi o to żeby poczuć smak kawy w pełni.
Wypicie wody po kawie oznacza że kawa była niedobra i chcemy wypłukać jej smak z ust. We Włoszech, Turcji i krajach arabskich jest to bardzo obraźliwy gest wobec częstującego kawą.

Andy

Postautor: Andy » wt 24 sty 2006, 13:35

Nie pamiętam gdzie, ale w swoim czasie zadałem to pytanie komuś i wiecie mi odpowiedziano? Otóż wg tej teorii mocna kawa odwadnia i wypicie tej szklaneczki wody ma jakoby uzupełnić ten dodatkowy ubytek wody :?

McCosac

Postautor: McCosac » ndz 29 sty 2006, 15:40

Wszystkie teorie są ciekawe i myślę, że każda jest na swój sposób uzasadniona. Pamiętam, jak kiedyś byłem na Cyprze 8) , to do kawy zawsze podawano szklaneczkę wody. W tym upale była ona zbawienna, gardło ozyskiwało wilgotność :shock: , powracała percepcja smaku. Kawa zawsze smakowała lepiej. Dlatego myślę, że szczególne uzasadnienie podawania wody do kawy, to zaspokojenie pragnienia,aby pozostała tylko przyjemność smakowania. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » pt 31 mar 2006, 11:57

Poruszę ten temat jeszcze raz.
W krajach Arabskich woda do przepłukania kubków smakowych i tym samym delektowania się na nowo smakiem kawy jak najbardziej tak, ale ....
U siebie w domu piłem zawsze mineralną niegazowaną a ostatnio w Kawiarni - jak dotąd jedyny raz - do esspresso dostałem taką samą ilość wody ale o temperaturze kawy !?!?!?
I czy Ja jestem niedoinformowany, nieobyty czy też pomyłka w kawiarni - JAKA powinna byc temperatura wody ? pokojowa czy wrzątek ?

McCosac

Postautor: McCosac » pt 31 mar 2006, 12:28

Oczywiście woda zimna, a kawa gorąca. Ostanio popijałem kawkę dwukrotnie w znanej cukierni w Bydgoszczy. Kawa Illy, sprzęt La Cimbali, woda schłodzona, no i oczywiście dobre ciastko. Espresso też OK. Polecam. W zasadzie w PL po raz pierwszy dostałem wodę właśnie tutaj i do espresso. Bardzo mi się to podoba.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » pt 31 mar 2006, 12:28

HAHA
Wrzątkiem to nieźle oczyścisz kubki smakowe... tak dogłębnie :D

Oczywiście, że powinna to być najnormalniesza woda, zima... conajwyżej o temp. pokojowej...
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pt 31 mar 2006, 23:43

W krajach arabskich, w Turcji i w krajach gdzie żywe są wpływy greckie, woda jest konieczna do przepłukania zębów;-) Sarkastycznie powiem, że pozostaje w przestrzenich międzyzębowych kawowe błoto... Ale bez cienia sarkazmu: i kawa i woda są tam na tyle przyjemne, że na zasadzie kontrastu można zachwycać się na przemian raz jednym raz drugim;)

Przypuszczam, że ten wrzątek do kawy ma swoje "ludowe" uzasadnienie;) Otóż ludzie na widok niewielkiej filiżanki kawy, a jeszcze do połowy zaledwie napełnionej, proszą właśnie o wrzątek i przedłużają niejako swoją minikawę;) Spotkałem się z takimi żądaniami nie raz;) Widocznie tego typu zwyczaje stały się już normą...

Najbardziej jednak dokuczliwe jest żądanie "normalnej kawy"
-- Co dla Pani?
-- Jedną kawę...
-- A jaką kawę?
-- Normalną kawę!
-- Ale jaką? Taką małą? Czarną? Z mlekiem? Cappuccino?
-- Normalną kawę? Nie wie Pan co to jest normalna kawa?
-- Wie Pani, dla mnie i dla Włochów normalna kawa to jest espresso
w takiej oto małej filiżance.
-- Wie Pan co, w Niemczech nikt tak ze mną nie rozmawiał!
Jak to nie macie normalnej kawy?!!
Pani jest wyraźnie zdruzgotana i wzbiera w niej furia, Pan zaczyna się jąkać i trzęsą mu się ręce... O co im chodzi? Kto ma rację? I co to jest NORMALNA KAWA??

a.

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » sob 01 kwie 2006, 9:06

Ja słyszałem, że to ma być woda z magnezem, żeby uzupełnić magnez, który kawa wypłukuje.
Ale nie wiem, czy to nie jest jakaś ściema...

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » sob 01 kwie 2006, 12:39

No tego by jeszcze brakowało, żeby nam do espresso podawali szklanicę z ropuszczającym się z sykiem plussszzzz magnez :D

a INEI nie wyjaśnia po co ta szklaneczka?
Obrazek
doppio napoletano lungo?


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość