smak i zapach kawy zalatuje spalenizną
smak i zapach kawy zalatuje spalenizną
witam, mam używany ekspres ciśnieniowy Trisa espreso fino i mam problem nie wiem czy to zalezy od kawy czy od sprzętu mianowicie kawa zalatuje przepaloną kawą każda filiżanka
i nie wiem czy to wina tanich kaw mielonych tchibo, lavazza ito głownie do 20zł za 250gram paczkę czy może gdzieś w ekspresie znajdują się nieoczyszczone resztki które przy włączeniu są wielokrotnie podgrzewane czy jest jakiś sposób preparat żeby oczyścić ekspres i pozbyć się tego zapachu czy to wina kawy ?
przepuściłem juz przez ekspres wodę z octem nie wiele to dało
z góry dziękuje za pomoc
i nie wiem czy to wina tanich kaw mielonych tchibo, lavazza ito głownie do 20zł za 250gram paczkę czy może gdzieś w ekspresie znajdują się nieoczyszczone resztki które przy włączeniu są wielokrotnie podgrzewane czy jest jakiś sposób preparat żeby oczyścić ekspres i pozbyć się tego zapachu czy to wina kawy ?
przepuściłem juz przez ekspres wodę z octem nie wiele to dało
z góry dziękuje za pomoc
- ded
- @mod
- Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P - Lokalizacja: Ciechanów
Re: smak i zapach kawy zalatuje spalenizną
Kup dobre świeże ziarno i miel przed parzeniem.
-
- zagląda śmielej
- Sprzęt: E-61 , alternatywa
młynki 64-80mm, kilka ręcznych
20 zł za 250g kawy raczej nie nadającej się do ekspresu to bbbb... drogo.
Za podobna cenę znajdziesz już dobrą ziarnistą, a za niewiele więcej już naprawdę super
Za podobna cenę znajdziesz już dobrą ziarnistą, a za niewiele więcej już naprawdę super

mielona lavazza crema się nie nadaje? niby dlaczego, no ale nie ważne problem jest w tym jak pozbyć się zapachu spalonej kawy
- pafcio0
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper
dlatego, bo to JEST spalona kawa.mielona lavazza crema się nie nadaje? niby dlaczego, no ale nie ważne problem jest w tym jak pozbyć się zapachu spalonej kawy
Posłuchaj:
http://youtube.com/watch?v=a_KqAIy6Lls
Zmień kawę, kup młynek, poczytaj forum.
- RAF77
- kawa w żyłach
- Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
Nieźle prawi z jednym ale, robustę czuć, nawet jak jest wszystko zjarane 

rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Z wyjątkiem drugiego, że ciemne palenie bywa uzasadnione preferencjami, a niekoniecznie jakością surowca. Bywa, że ciemno pali się świetne i świeże ziarna dla przyjemności...
LaVazzA w tytułowym pytaniu wcale nie musi być ciemno palona. To raczej słabe ziarna, w dodatku zmielone...
LaVazzA w tytułowym pytaniu wcale nie musi być ciemno palona. To raczej słabe ziarna, w dodatku zmielone...
- RAF77
- kawa w żyłach
- Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
Też prawda, niektórzy po prostu lubią ciemne palenie.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
- pafcio0
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper
...chociaż często się okazuje, że preferencje były tylko przyzwyczajeniamiZ wyjątkiem drugiego, że ciemne palenie bywa uzasadnione preferencjami

- piomic
- Consigliere
- Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...
Bo jest mielona w bliżej nieokreślonej przeszłości chociażby, jeśli już nie chcesz przyjąć do wiadomości że to kiepskie ziarno.mielona lavazza crema się nie nadaje? niby dlaczego
zmienilem ekspres i ta sama kawa wychodzi pychota
ekspres jaki wadliwy był pozdrawiam

- daniels1
- kawa w żyłach
- Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
- Kontaktowanie:
może jednak warto kupić i spróbować czegoś lepszego niż ta lavazza, tyle jet palarni i możliwościzmienilem ekspres i ta sama kawa wychodzi pychotaekspres jaki wadliwy był pozdrawiam
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
widziałem w Tesco automaty do kawy można sobie wybrać gatunek zsypać odpowiednia ilosc ziaren i nawet jest mlynek który zmieli możecie prosić jakieś gatunki kawy które waszym zdaniem są najlepsze? lub gdzie indziej kupić i co kupić?