Espresso dopio oraz americano - jak zrobić?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
mxx_rs
Posty: 3
Rejestracja: wt 21 sie 2012, 22:50
Sprzęt: Bosch Gustino

Espresso dopio oraz americano - jak zrobić?

Postautor: mxx_rs » wt 24 lis 2015, 19:47

Dzień dobry.

Co prawda jest to zapewne najniższa półka wśród ekspresów jednakże stałem się posiadaczem DeLonghi EC152 i skoro już ... to chciałbym nauczyć się parzyć dobrą kawę.
Tym bardziej, że już mnie korciło żeby po 3 latach używania senseo (woda kawowa) kupić kapsułkowca.

Ok, do rzeczy ... jestem fanem "dużych kaw". Coś na kształt cappuccino.
Pytanie brzmi - jak prawidłowo zaparzyć podwójne espresso. Ok - mogę wsypać 14g kawy, zmieści się w sitku ale ... czas lania wody będzie przecież dłuższy?
Szukałem dość mocno w internecie i wszędzie jest tylko napisane, że jest to podwójne espresso. Tyle to i ja wiem ale nikt nie wspomina jak prawidłowo zrobić.

Przy okazji chciałbym zapytać czy po nasypaniu kawy mam ją ubijać lekko, średnio-mocno czy super mocno?

I ostatnia sprawa ... jeśli chciałbym zrobić np. americano - wrzątek mam wziąć z czajnika czy mogę nalać z mojego ekspresu po oczyszczeniu sitka ?
Widziałem, że wrzątek z ekspresu leją w kawiarniach ale tam mają jednak znacznie inny sprzęt (możliwe że z osobną dyszą do wrzątku) a tu mam obawy, że zamiast czystej wody będę miał rozwodnione resztki kawy z filtra.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Espresso dopio oraz americano - jak zrobić?

Postautor: Kekacz » śr 25 lis 2015, 6:55

Klasyczne doppio to 14 g kawy w sitku, 50 ml naparu w czasie 25 sekund (pojedyncze 7 gr, 25 ml w 25 sek) i tego warto się trzymać, przynajmniej na początku. Problem w tym, ze Delonghi daje tylko jedno sitko? W klasycznych kolbowcach są dwa sitka, na pojedyncze i podwójne espresso. Oprócz pojemności różnią się liczbą dziurek. Podwójne ma ich co najmniej dwukrotnie więcej i dlatego nadal można uzyskać czas 25 sekund mimo większej ilości zmielonej kawy.

Ubicie z naciskiem ok 15 kg - tak mówią powszechne wytyczne, ale zapewne używasz tampera wbudowanego w ekspres więc trudno tu ocenić nacisk. Przy osobnym tamperze siłę można sobie potrenować na wadze łazienkowej. Siłą nacisku, w połączeniu ze stopniem zmielenia kawy można sobie regulować czas ekstrakcji. Przy czym zmieleniem znacznie bardziej. Ubiciem w mniejszym stopniu. Jeśli używasz gotowych mielonek to wyboru nie masz, ciśnij aby było dobrze.

Wodę do americano wolałbym w tym przypadku z czajnika, albo ostatecznie puszczając wodę z dyszy pary. Z tego co widzę na zdjęciu obudowy jest taka możliwość.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość