Problem w projektowaniu kubka termicznego z możliwością parzenia kawy

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
grzesiek_s
Posty: 1
Rejestracja: pt 03 cze 2016, 20:08
Sprzęt: nie mam

Problem w projektowaniu kubka termicznego z możliwością parzenia kawy

Postautor: grzesiek_s » sob 04 cze 2016, 23:23

Witam, nazywam się Grzegorz Stolarski i studiuję wzornictwo przemysłowe. Jako projekt semestralny projektuję kubek termiczny/termos z możliwością parzenia w nim kawy, jednak mam problem, gdyż nie wiem, czy kawa parzyła by się lepiej gdyby zbiornik na kawę znajdował się na dnie (zdjęcia 1 i 2), czy na górze kubka (zdjęcia 3 i 4). Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź na pytanie, czy lepsza w smaku kawa wyszłaby po umieszczeniu zmielonej kawy na dnie pojemnika z ograniczonym dostępem wody (projekt nr 1), czy gdyby woda swobodnie przepływała przez pojemnik z kawą (projekt nr 2).
Załączniki
1.jpg

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Problem w projektowaniu kubka termicznego z możliwością parzenia kawy

Postautor: ded » ndz 05 cze 2016, 8:03

Jako projekt na zaliczenie to chyba bez roznicy. Realnie raczej cistko kawowe musi być na górze i po przesłaniu wody trzeba je wyjąć lub nie może mieć dostępu do płynu. Żeby to dobrze zrobić powinieneś nauczyć się parzyć za pomocą prasy francuskiej, phina i kawiarni. Ewentualnie rozwiązanie podobne jak w aeropres ale to już jest duzo testów i wykonanych projektów. W twoim rozwiązaniu ciastko na dole nie da efektu bo woda nie przepłynie jak kawiarce.

Wysłane z 1+2


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość