Temperatura parzenia kawy

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

Temperatura parzenia kawy

Postautor: mikolajcz » wt 13 gru 2016, 11:27

Witam
Co to znaczy temperatura parzenia?
Czy w całym procesie parzenia temperatura powinna być stała ?
Pytania niby banalne a może retoryczne ale….
Mam młynek i expres Ascaso Steel Uno Prof Pid.
Temperatura parzenia kawy - zakładam, że odpowiednia dla danej kawy powinna być 92*C i taką temperaturę nastawiam na expresie. Po włączeniu expresu, ustabilizowaniu się temperatury i ekstrakcji 25sek temperatura spada do 80*C.
1. Czy mam za mały bolier, który nie może utrzymać stałej temperatury 92* ( ale expres przewidziany jest na parzenie 25 sekundowe )
2. Co się dzieje ze smakiem kawy w czasie parzenia przy spadku temperatury – chodzi mi o to, że wyższa temperatura wpływa na wydobycie „goryczki” - ale tu przy 92*C nie ma problemu bo tak chciałem. Tu spadek temperatury prawie o 10*C - czy wpływa mi na „kwasowość”.
3. Czy temperatura w połowie ekstrakcji już nie ma wpływu na smak kawy ?

pozdrawiam

Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość