problem z mieleniem czy z kawą

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

problem z mieleniem czy z kawą

Postautor: mikolajcz » sob 23 wrz 2017, 11:03

Witam
Ostatnio kupiłem z nowego źródła kawę. W smaku jest ok. Średnio lub ciut więcej palona, mały tłuszczyk na ziarnach - pierwsza Honduras , a druga Mieszanka arabiki.
Miałem ustawiony młynek z poprzedniej kawy i okazało się że za grubo zmieliłem. Skręciłem młynek dość sporo - znowu poleciało 25ml w ciągu 10 sek. Skręciłem ponownie - to samo. Skręciłem prawie maxa, ubicie ok, temp. 92* - znowu lura.
Wróciłem do poprzednich ustawień młynka i poprzedniej kawy - ok.
Co z ta kawą? Źle wypalona , za bardzo?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: problem z mieleniem czy z kawą

Postautor: Kekacz » sob 23 wrz 2017, 16:38

Mocno wypalone ziarna stają się kruche i łatwiej się rozpadają w młynku. W związku z tym najczęściej kończy się na zwiększaniu grubości przemiału a nie zmniejszaniu.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

Re: problem z mieleniem czy z kawą

Postautor: mikolajcz » ndz 24 wrz 2017, 9:40

Tak myślałem. Kawa podobna do żwiru.
Dzisiaj zrobiłem jeszcze raz bo nie dawało mi to spokoju. Skręciłem na maxa, młynek Ascaso - raczej udany egzemplarz - niestety lura ponownie.
Dzięki Bardzo i pozdrawiam ☺

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: problem z mieleniem czy z kawą

Postautor: Tedi » pn 02 paź 2017, 12:27

Witam
Ostatnio kupiłem z nowego źródła kawę. W smaku jest ok. Średnio lub ciut więcej palona, mały tłuszczyk na ziarnach - pierwsza Honduras , a druga Mieszanka arabiki.
Miałem ustawiony młynek z poprzedniej kawy i okazało się że za grubo zmieliłem. Skręciłem młynek dość sporo - znowu poleciało 25ml w ciągu 10 sek. Skręciłem ponownie - to samo. Skręciłem prawie maxa, ubicie ok, temp. 92* - znowu lura.
Wróciłem do poprzednich ustawień młynka i poprzedniej kawy - ok.
Co z ta kawą? Źle wypalona , za bardzo?
Ekstrakcja w stosownym ( zalecanym ) czasie.
Występuje dość spory wpływ na czas ekstrakcji który jest przypisany bezpośrednio stopniu palenia kawy jak i doborowi sprzętu.
Kawa.
Z moich obserwacji, im jaśniejsze jest palenie ziarna tym czas ekstrakcji jest krótszy. Trzeba zapodać drobniejszy przemiał lub zwiększyć ilość kawy w sitku by zwiększyć opór, co wydłuży automatycznie czas ekstrakcji.

Sprzęt.
Głównie ciśnienie i stopień dziurawienia sitka.
Nierówny czas ekstrakcji to nic innego jak zmienność oporu kawy znajdującej się w sitku. Najważniejszy w tej materii jest jakość przemiału, konkretnie ilość pyłu jak i jego wielkość względem średnicy otworu w sitku. Po prostu drobiny hamują drożność wody zatykając otwory w sitku przy przepływie wody przez kawę. Jest to główna przyczyna nierównych czasów ekstrakcji przy tej samej wadze jak i stopniu ubicia kawy.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość