Trójwarstwowe latte macchiato

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
lukpio3
Posty: 3
Rejestracja: pt 06 sty 2012, 16:08
Sprzęt: W trakcie zakupu.

Trójwarstwowe latte macchiato

Postautor: lukpio3 » ndz 06 maja 2018, 13:36

Witajcie,
Eksperymentuję, eksperymentuję i nie mogę ... Chciałbym Was prosić o zdradzenie sekretu, w jaki sposób przygotować trójwarstwowe latte macchiato. Ja nie wiem czy używam niewłaściwego mleka, czy temperatura jest nie taka jak trzeba, czy może źle je spieniam ale za każdym razem, gdy dodaję kawę do mleka a robię to zgodnie z instruktażami z którymi się zapoznałem, ze specjalnego dzbanka, cieniutkim strumieniem i bardzo powoli. Efekt jaki uzyskuję to za każdym razem zmieszanie się mleka z kawą przez co tworzy się normalna kawa z mlekiem, może na samej górze jest trochę pianki natomiast dół jest zawsze wymieszany. Teraz zakupiłem sobie termometr i będę testował z temperaturami bo może temperatura mleka jest nie właściwa (zawsze lekko je podgrzewam). A może mleko nie takie, jakiego mleka używacie do tego rodzaju kawy? Ja testowałem na 2% i 3,2%. Ale na obu jest podobnie :(. Na filmach to tak fajnie wygląda, nalewają mleko, spieniają, dolewają kawę i pięknie 3 warstwy się rozdzielają. Ja kompletnie nie mogę takiego efektu uzyskać :(. A trenuję już od ponad miesiąca.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Trójwarstwowe latte macchiato

Postautor: piomic » czw 10 maja 2018, 6:56

Czym spieniasz mleko?

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Trójwarstwowe latte macchiato

Postautor: ded » pt 11 maja 2018, 22:38

Mam niestety podobnie, ale Latte robię głównie dla gości, więc się nie przejmuję. Mleko najlepiej mi się spienia 3.2 Piątnicy, może być z Biedry. Sprawdzałem już wiele, nawet te od gospodarza. Na końcu robię torchę "bąbelków" żeby góra wyszła obfita, ale dół właśnie się miesza. Może nie od razu, ale dyfuzja jest całkiem szybka, zanim doniosę do stołu, to dół już jest prawie jednolity. Też jestem ciekaw jakie macie patenty.

Bryndza
Posty: 3
Rejestracja: czw 09 sie 2018, 12:55
Sprzęt: Ekspres do kawy Nivona Cafe Romantica 1020

Re: Trójwarstwowe latte macchiato

Postautor: Bryndza » czw 09 sie 2018, 13:03

Polecam do spieniania mleka skorzystanie z kawiarki albo sprzętu do pienienia mleka, na takim niejednokrotnie miałam przyjemność pracować w kawiarniach, Mleko musi być podgrzane, jednak absolutnie nie zagotowane, wtedy przechylamy je lekko w metalowym pojemniku i kołyszemy minimalnymi ruchami, spieniając przy tym w wypadku ręcznej spieniaczki. Jeżeli jest to automat - wlewamy mleko i czekamy aż urządzenie zrobi swoje. Co do machiato - pamiętaj aby wlać część bardziej gęstego mleka na spód, następnie ciurkiem przelać kawę (albo po łyżce) i na koniec samą pianką przykryć wszystko. Nie zmienia to faktu, że wymaga to wprawy i trochę ćwiczeń. Powodzenia!


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość