Crema (i nie tylko) z Zelmera 13Z010

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
kubaa.j
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: ndz 20 wrz 2009, 14:27

Postautor: kubaa.j » czw 24 wrz 2009, 0:42

Podejrzewam, że to wina kawy. Mielona lavazza espresso . Za każdym razem przed strzałem czekam z 10 minut ,strzał bez kawy, czasem puszczam trochę pary , i dopiero wtedy.Czasami jak robie kilka pod rząd to crema tez się nie zmienia. Smak ma lepszy kiedy ekstrakcja wynosi kolo minuty, wtedy znika kwas i wpada troche wiecej goryczy.

pozdrawiam
Kuba

kubuszek
Posty: 1
Rejestracja: sob 12 wrz 2009, 18:38
Lokalizacja: Poznań

Postautor: kubuszek » ndz 27 wrz 2009, 13:11

moje doświadczenia z tym ekspresem:
Kawa:
pellini , mielona:
-crema słomkowa, pełna, krótkotrwała dość mocne ubicie kawy w sitku, kawa troszkę kwaśna,
lavazza espresso, mielona:
-crema orzechowa, pełna, trwała, ubicie średnie, kawa kwaśna
illy espresso dark roasted, mielona:
-crema orzechowa, trwała, ubicie dość mocne, brak kwasu
davidoff espresso 57 mielona:
-cremy prawie wcale, ubicie dość mocne, kawa troszkę kwaśna
segafredo espresso:
-brak cremy, nieważne jak ubije, kawa mało kwaśna

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » ndz 27 wrz 2009, 20:10

Maro, jeszcze nie widziałem zbyt jasnej cremy, przy wysokiej temperaturze
To mało widziałeś.

RAF77

Postautor: RAF77 » ndz 27 wrz 2009, 20:19

>>
Ostatnio zmieniony pn 23 sie 2010, 10:08 przez RAF77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » ndz 27 wrz 2009, 20:35

moje doświadczenia z tym ekspresem
Raczej trudno mówić o jakichkolwiek "doświadczeniach" gdy sypiesz mielonkę. Jakakolwiek crema w takim przypadku to i tak sukces :wink:

kindler
Posty: 2
Rejestracja: wt 16 lut 2010, 20:51

Postautor: kindler » wt 16 lut 2010, 20:59

witam wszystkich
Od paru godzin jestem właścicielką 13ZO10.
no i oczywiscie juz porazka z cremą....0% cremy w cremie...

poczytalam was troche i stwierdzam że mam kawe do d...y. wiec jutro jade kupic inną. ale.... nie znając się wogóle na kawie i na ekspresach sama pomyslalam że moze to sitko?
Czy mogłabym prosić Was o linka do tego sklepu wysyłkowego?
:)
Sprobuje jeszcze jutro w serwisie zapytac czy mi sprowadzą....

ale przyznac musze że jako laik kompletny (100% laika w laiku) "kapuczino" wyszlo nie najgorsze- choc pewnie większość z Was wylałaby to odrazu do sedesu...
z góry dziekuję ...... :)

kindler
Posty: 2
Rejestracja: wt 16 lut 2010, 20:51

Postautor: kindler » wt 16 lut 2010, 21:04

Ah :oops:
jeszcze jedno takie nieśmiałe pytanie :oops:
co myślicie o kawie w saszetkach? czy do tego ekspresu się nadaje takie cudo?

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » wt 16 lut 2010, 21:05

Nie ma co dziękować, w ogóle to należy zaopatrzyć się w młynek :idea:

Warto też poczytać >>TU<<
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Crema (i nie tylko) z Zelmera 13Z010

Postautor: Poe » czw 26 sty 2012, 14:36

Witam,

Użytkuję ten ekspresik gdzieś od miesiąca około (+młynek, niestety Niewiadów 820, ale tak, wiem 'zuo' i w ogóle, ale mam też kawę Agust mieloną pod espresso + Izzo Gold mieloną w normalnym młynku, choć chyba trochę za grubo). Kawa wychodzi mi różna. Raz całkiem ładna crema (choć czasami zbyt ciemna), raz mało, raz kwaśno, raz dobrze, więc to już kwestia kawy i mych umiejętności (a właściwie braku) w parzeniu kawy.

I teraz dwie kwestie:
primo - cholerne spienianie mleka.. oczywiście bez plastikowej nasadki, samą dyszą - mleko, przeróżne - markowe, lidlowe, 0,5%, 2,0%, 3,2%, 3,2% dla baristów i nic. grzeje się, a piana wychodzi taka, że łyżeczkę mogę z wierzchu zebrać (i to nie jogurtowej, tylko takiej zwykłej pianki). naoglądałem się filmików, kombinowałem i nic... w ekspresie, co mam w domu rodzinnym, automacie Saeco Talea Touch, dyszą bez problemu spieniam, a tu kicha...

secundo - cylindryczne sitka - napisałem do Zelmera w sprawie tych sitek (do 13Z012) i zagwizdali mi 21zł za JEDNO sitko + 13 zł wysyłka.... szczerze, to spodziwałem się z 21zł, ale za dwa... czy ktoś ma może takowe w rozsądniejszej cenie?

pozdrawiam :)
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Crema (i nie tylko) z Zelmera 13Z010

Postautor: Poe » wt 31 sty 2012, 17:03

Mam ciągłe problemy ze spienianiem mleka w ww. Zelmerem. Spienianie oczywiście bez końcówki, jak pisałem w poprzednim poście. I tak zacząłem ostatnio myśleć, czy nie dałoby się jakoś wzmocnić wylotu pary, na przykład poprzez lekkie zwężenie dyszy u wylotu kombinerkami? Czy właśnie powiedziałem coś niedorzecznego?

pozdrawiam
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Crema (i nie tylko) z Zelmera 13Z010

Postautor: Poe » wt 28 lut 2012, 8:38

Wczoraj w końcu ostatecznie wkurzyłem się na spienianie mleka, a właściwie jego brak i rozbryzgiwanie go po całej kuchni. <samokrytycyzm>zacząłem myśleć</samokrytycyzm> co może być nie tak. Po ściągnięciu plastikowej nakładki do spieniania zostawała mi zawsze "goła rura". Zacząłem kompletnie rozkręcać tę nakładkę i jak bardzo się zdziwiłem że na jej samym końcu był metalowy stożek z gwintem i uszczelką.
Nie zastanawiając się długo, przeczyściłem go, nakręciłem na "rurę" i od tej pory cieszę się błogosławioną ciszą przy spienianiu oraz, co najważniejsze, mleczną, niebiańską pianką : )

Żałuję, że wcześniej nie zauważyłem tego, że coś odpadło (jeszcze, gdy ekspres używała moja ciocia, od której go dostałem) i przez dwa miesiące męczyłem się, nie uzyskując niczego poza ciepłym mlekiem z paroma bąbelkami.

Ale lepiej późno niż wcale : )

pozdrawiam!
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości