Crema (i nie tylko) z Zelmera 13Z010

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
koomaciej
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 30 gru 2008, 19:59
Lokalizacja: Warszawa/Piotrków Trybunalski

Postautor: koomaciej » pt 02 sty 2009, 8:11

ja zauważyłem:
1. wysuwający się pojemnik na wodę - u mnie zaczął się wysuwać po 1,5 roku użytkowania, ale nie wysuwa się na tyle, żeby woda wyciekała, wszystko działa ok jeżeli chodzi o pojemnik na wodę
2. Filiżanki rzeczywiście: te na górze podgrzewające się "chodzą" w te i we wte podczas zaparzania, więc lepiej ich tam nie trzymać podczas zaparzania kawy, a na dolnej tacce, tam gdzie się stawia filiżanki, do których cieknie kawa.... otóż mają one trzy wyżłobienia na wyliżanki, pierwsze takie, żeby ustawić jedną filiżankę, a drugie i trzecie po to, żeby ustawić dwie filiżanki na raz, jak robię 2 podstawy pod cappucino, to się okazuję, że wyżłobienia drugie i trzecie są za blisko siebie, w tedy filiżanki nie trzymają się swoich miejsc, i trzeba je trzymać rękoma, żeby kawa leciała do nich, a nie obok:) A jeżeli chodzi o sitka... nie wiem gdzie kupowali pozostali, ja wysłałem email do serwisu z zapytaniem, czekam na odpowiedź, jeżeli będą mieli coś takiego, to kupię u nich, i napiszę oczywiście jakie są efekty nowych sitek.
Ogólnie bardzo lubię ten ekspres! Właściwie to mój skarb! więc mogę mu wybaczyć niedociągnięcia:)
Maciej

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » pt 02 sty 2009, 14:27

Trzeba wyslac mail zamowienie do Dzialu Sprzedazy Wysylkowej do producenta czyli do Zelmera w Rzeszowie,jest taka strona,albo normalnie poczta.

nimpha
Posty: 4
Rejestracja: czw 01 sty 2009, 20:50

Postautor: nimpha » pt 02 sty 2009, 21:10

Dzięki :) Mam już ten ekspres, teraz będę tiuningować :)
mam pytać o sitko do 13Z012, tak?
Asia

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: Kekacz » pt 02 sty 2009, 21:20

Jako, że mieszkam w mieście producenta, mogę zaglądnąć do sklepu firmowego i zapytać o te sitka. Ale to juz zależy od pogody, bo popadało ostatnio i nie chce mi się z domu ruszać ;)

nimpha
Posty: 4
Rejestracja: czw 01 sty 2009, 20:50

Postautor: nimpha » pt 02 sty 2009, 23:14

Jak dotąd rewelacja! Wprawdzie laik ze mnie, ale smakuje mi moja pierwsza kawa z tej piekielnej maszyny!
- Kupiłam Lavazze! i tak cud, ze w mojej mieścinie to mieli
- spieniłam mleko! bez tego plastiku i góra dół góra dół, w jakimś zwykłym kubku - no może nie wyszła gęsta piana, ale połowa się spieniła dość apetycznie
- cremy oczywiście nie było, tylko taka jasna otoczka, ale to sitka ;)

idę zrobić drugą :D

dziękuje Wam za dobre rady
Asia

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » pt 02 sty 2009, 23:18

Tak:) jest takie samo jak w AEG,podobnie jak i ekspres,ma byc cylindryczne,zreszta oba sa takie i do doppio,jak i do espresso,roznica w pojemnosci.Najlepiej miec oba,nie jest to wielki koszt.


P.S. Przynajmniej uratuje się ekspres,bo ze stozkowatymi to totalna porazka.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 03 sty 2009, 2:34

- spieniłam mleko! bez tego plastiku i góra dół góra dół[...]
...tak: :hura: ? :sciana: :szczerzy:

Awatar użytkownika
koomaciej
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 30 gru 2008, 19:59
Lokalizacja: Warszawa/Piotrków Trybunalski

Postautor: koomaciej » ndz 04 sty 2009, 11:11

W temacie Kawa ->Mój pomysł na kanałowanie jest pomysł, żeby kawę przesiać, przesiałem w zwykłym sitku kuchennym i kawa jest mniej kwaśna z ładniejszą cremą:),
Maciej

marcin_chudy
Posty: 1
Rejestracja: pt 09 sty 2009, 16:37

Postautor: marcin_chudy » pt 09 sty 2009, 17:11

Witam, od tygodnia posiadam ekspres Zelmer 13z014 i mam pytanie do innych jego użytkowników. Czy zaraz po zaparzeniu kawy i wyjęciu uchwytu z sitkiem powinna nadal znajdować się tam woda? Wydaje mi się, że kawa powinna być sucha. Była taka po pierwszych dwóch zaparzaniach. Używam kawę do ekspresów ciśnieniowych, więc sitko nie powinno się zapchać. Proszę o info czy w innych egzemplarzach jest tak samo, czy to mój jest wadliwy?

RAF77

Postautor: RAF77 » pt 09 sty 2009, 17:59

>>
Ostatnio zmieniony pn 23 sie 2010, 11:45 przez RAF77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
koomaciej
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 30 gru 2008, 19:59
Lokalizacja: Warszawa/Piotrków Trybunalski

Postautor: koomaciej » sob 24 sty 2009, 8:39

Rzeczywiście.... zamówiłem u Zelmera wysyłkowo sitka do 13Z012 albo 13Z013, już nie pamiętam, no i przysłali.... cremy jest teraz duuużo więcej, duuużo więcej, :):) bardzo mnie to cieszy... ale jest jeden szkopuł, nie wiem czemu espresso wychodzi bardziej kwaśne.... Nie wiem czemu. no ale nic, na razie cieszę się cremą:) polecam te sitka! W dziale sprzedaży wysyłkowej można zamawiać, tel. jest na stronie Zelmera. Pozdro
Maciej

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » sob 24 sty 2009, 14:27

a jaka kawe uzywasz? jaki mlynek? wiecej szczegolow.

Awatar użytkownika
koomaciej
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 30 gru 2008, 19:59
Lokalizacja: Warszawa/Piotrków Trybunalski

Postautor: koomaciej » sob 24 sty 2009, 23:10

ja mam młynek bosha, taki z obrotowym nożykiem w środku, kawę kupuję u Cafe Roma, 100% arabica - nazywa się "columbia średnia", no w każdym razie kawę tę kupowałem wcześniej i na starym sitku było kwaśno, ale tylko trochę, w sensie, że dało się to nazwać espresso, ale na tych nowych sitkach to taki kwach... mam podejrzenie, że to może nowe sitka mają jakieś resztki metalu w sobie niedoszlifowanego? czy coś, i że się musi wypłukać... jako "prawie inżynier" zauważyłem też inny mankament tych sitek z podwójnym dnem... otóż po zrobieniu kawy, trochę jej zostaje pomiędzy tymi dnami... bardzo niehigieniczne miejsce tam musi być... a mam pytanie... czy na takim ekspresie... i na takiej kawie w miarę dobrej jakości poczuję różnice jakbym zmienił młynek?? i na czym ta różnica by polegała?
Jeżeli wiecie jak pozbyć się kwasu to proszę* pisać!
pozdro

* I ten tryb proponuję stosować, LJ
Maciej

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » ndz 25 sty 2009, 1:59

Odpowiem bo jestem po podobnych przejsciach po zmianie ekspresu na cisnieniowy.Mlynek z nozykiem to pomylka,miele kawe na pyl i stad moze się zatykac sitko.Nieodzowny jest mlynek zarnowy.Sprobuj z gotowymi mielonkami np.Kimbo Napoletano(mocna) lub inne.Mniejsza albo zadna kwasowosc uzyskasz na mieszankach arabiki z robusta 80/20 lub 60/40.Wysokogatunkowe mieszanki arabic sa niestety drogie.Sitka mozna stuningowac umiejetnie zeszlfowujac zewnetrzne dno to z pojedynczym otworkiem,wtedy mozna uzyskac sitko do normalnej kremy a nie super,albo zdobyc sitko ze starszych egzemplarzy AEG ktore nie maja podwojnego denka ale po co.Dobry zarnowy mlynek(niestety) i dobra kawa(zwykle czyste arabici maja ta kwasowosc) i duzo,duzo czytania wspanialego forum kawowego(kiedys,sawno temu tez przesiewalem na perlonowym kuchennym sitku,kiedy jeszcze uzywalem mlynka zarnowego z Niewiadowa,to nie jest nowy temat:)) ) Pozdrawiam i bede się cieszyl jesli cos pomoglem. P.S. odradzam Lawazze :))

Awatar użytkownika
koomaciej
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 30 gru 2008, 19:59
Lokalizacja: Warszawa/Piotrków Trybunalski

Postautor: koomaciej » ndz 25 sty 2009, 11:55

dzięki za porady, przydadzą się:), chyba zacznę odkładać pieniążki na młynek, tylko ... może jakaś sugestia? jaki młynek w miarę dobry na studencką kieszeń? pozdro
Maciej


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość