Crema (i nie tylko) z Zelmera 13Z010

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: Kekacz » ndz 25 sty 2009, 12:18

Ręczny żarnowy za 25 zł znaczy na korbkę ;)
Ustawiłem takie coś na najdrobniejsze mielenie i to co się z tego wydostaje idealnie nadaje się do GBT. Tylko schodzi trochę czasu i po któryms mieleniu robi się to monotonne.

Lub kupowac kawę w małych porcjach w kawiarniach. W sieciówce iCoffee mają w ofercie 4 mieszanki. Na życzenie mielą, a że sami przecież używają młynków do własnej maszyny (mają jakis model la marzocco), więc wiedzą co oznacza zmielić pod ekspres ciśnieniowy. I napar zaparza się cudowny.

pikolo
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: śr 10 gru 2008, 0:00
Kontaktowanie:

Postautor: pikolo » ndz 25 sty 2009, 17:54

czy z tych dwóch egzemplarzy , są jakieś warte zainteresowania dla amatora ? . Dla amatora mam na myśli to , że czasami podczas imprez rodzinnych wypijana jest prawie cała paczka kawy .
http://www.allegro.pl/item535923945_sty ... kg_59.html
http://www.allegro.pl/item536819502_mly ... _5002.html

cup
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 183
Rejestracja: sob 13 gru 2008, 21:34

Postautor: cup » ndz 25 sty 2009, 19:37

Oba młynki wymienione powyżej...mam wytropione zarówno pod względem opinii na forum jak i opinii uzyskanych bezpośrednio u użytkowników. Niestety żaden nie nadaje się do mielenia kawy pod ekspres ciśnieniowy :cry: Też jest mi to nie na rękę, bo perpektywicznie młynek ma być następnym zakupem.
Jednak zanim.... polecam zakup świeżo palonej i świeżo zmielonej kawy - zmielonej pod ekspres ciśnieniowy lub po najmniejszej lini oporu* zakup puszki Illy. Z tym, że ta druga opcja będzie chyba sporo droższa jesli kawę musisz kupować w Polsce :evil: W mojej maszynie dobrze sprawowała się także Brasil Cafe Santos (też mielona) - ta wręcz miała wyraźny czekoladowy posmak, crema też OK.

Zakup świeżo palonej i zmielonej pod ekspres polecam w "zaprzyjaźnionym" z forum sklepie internetowym blackcoffeeroasters - polecą co na początek, dopasują do gustu odbiorcy i jeszcze dadzą rabat.
Ja zamówiłam Costa Rica Tarrazu Don Mayo (mam nadzieję, że nie przekręcam) i espresso wychodzi naprawdę ...boskie :lol: Zero kwasu, zero goryczy świetny aromat i delikatny smak i posmak.
Piękna crema bez żadnych zaworków w sitku itp.
Illy też była OK z tym że znacznie...słabsza/mniej aromatyczna. Kilku znajomych uraczyłam tą Costa Ricą Tarrazu - wszyscy mlaskali uszami:0 Zarówno pijący espresso jak i cappuccino.

Możesz też próbować w lokalnych sklepach z kawą -= z reguły mają młynki... nie wiem jak z doświadczeniem :wink:

Pozdrawiam

* po linii najmniejszego oporu! //

Awatar użytkownika
suryn
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 06 lis 2008, 16:32
Lokalizacja: Łódź

Postautor: suryn » ndz 08 lut 2009, 0:27

Zamówiłem w Zelmerze sitka z nowszych modeli i przysłali mi coś takiego: (po lewej dla porównania sitko "pierwotne")
Obrazek
Obrazek
Jak widać to nowe ma podwójne dno, co pewnie ma ułatwiać powstawanie pianki. Tylko, że mi nie ułatwia. Wręcz przeciwnie, na tej samej kawie szybciej następuje blednięcie strumienia i w ogóle gromadzi się on w kolbie (między sitkiem a wylewkami) i zlatuje jeszcze parę sekund po zakończeniu ekstrakcji (co niesmacznie przypomina czynność sikania). Parę osób przede mną pisało, że zmiana sitka zadziałała na korzyść. Jak Wam się to udało? A może moje sitko jest trefne?

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » ndz 08 lut 2009, 1:59

Zdjecia zrobiles bardzo ladne,ale danych na temat sposobu parzenia tyle co kot naplakal.Mnie dawno temu odpisano,ze kapanie po wylaczeniu ekspresu to brak zaworu trojdroznego w maszynie,ale za taka cene to musi kapac:)) od tego masz pojemnik ociekowy.Natomiast szybki blonding? Nic nie piszesz jaka kawa,jak zmielona,jakie dozowanie,jakie ubicie,a moze espresso parzysz w podwojnym sitku:)) Na tym wspanialym forum sa wszystkie odpowiedzi na te pytania,a sitka jakie zakupiles sa bardzo dobre do tej klasy ekspresu.Nie zrazaj się,probuj a dojdziesz do wprawy,pozdrawiam.

P.S. a i jeszcze jaki czas ekstrakcji:))

Awatar użytkownika
suryn
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 06 lis 2008, 16:32
Lokalizacja: Łódź

Postautor: suryn » ndz 08 lut 2009, 17:10

No tak, mój błąd.
Aha, i nie chodzi o kapanie w ogóle (do tego się przyzwyczaiłem, traktuje to jako dodatkową funkcję czyszcząco-płukającą;-)) tylko o to, że parząc kawę gromadzi się ona w kolbie i potem powoli "schodzi" do filiżanek.
Kawa (Costa Rica Tarrazu) pochodziła z palarni, była tam zmielona na "0", ubita w podwójnym sitku płasko z całej siły. Tzn. dozowałem ją tak samo do starego podwójnego sitka jak i do tego nowego. Smak był mniej więcej taki sam w obu przypadkach, różnica polegała natomiast na tym, że na starym sitku tworzyła się taka niby-crema, natomiast na nowym w ogóle. No i szybciej na nowym blednął strumień.
Ekstrakcja dawała ok. 50ml w 15 - 20 sek.
Myślałem, że dzięki temu podwójnemu dnu crema zrobi się o tak, hokus pokus i jest;-) Dlatego pytam tych, którym się to udało jak do tego doszli.

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » pn 09 lut 2009, 0:52

:)) a ile gram kawy sypiesz do tego podwojnego sitka ""kawa gromadzi się miedzy sitkiem a wylewkami"" jak to mozliwe? a moze wylewki sa zatkane?

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » pn 09 lut 2009, 1:03

a moze jest za drobno zmielona i woda zalega miedzy prysznicem a powierzchnia kawy,a do tego mocne ubicie.Mocniej ubija się grubiej zmielona kawe,a do drobno zmielonej wystarcza czasem tylko leciutkie wyrownanie.

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » pn 09 lut 2009, 5:50

:)) i jeszcze jedno,nie wiem co to znaczy kawa zmielona na "0" (moze to na pyl) ale jak w 7g zmielonej kawy bedziesz mial 3500 czasteczek to bedzie dobra pod espresso.

Hej hej, jacmal - edytuj swoje posty, nie pisz trzech jednego pod drugim! //admin

Awatar użytkownika
suryn
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 06 lis 2008, 16:32
Lokalizacja: Łódź

Postautor: suryn » pn 09 lut 2009, 11:19

Po kolei:
a ile gram kawy sypiesz do tego podwojnego sitka
Sypię dwie - trzy miarki łychą, która była dołączona do ekspresu, nie mam tak dokładnej wagi żeby zważyć ile to dokładnie gram, ale na oko wydaje mi się, że jest to +- 14 gram.
"kawa gromadzi się miedzy sitkiem a wylewkami"" jak to mozliwe?
Kolba w 13Z010 jest tak bezsensu skonstruowana, że pomiędzy dnem sitka a dnem kolby, czyli wylewkami jest dużo wolnej przestrzeni. I to tam gromadzi się wyekstraktowana kawa i potem powoli zlatuje przez wylewki.
a moze wylewki sa zatkane?
Nie, są drożne.
a moze jest za drobno zmielona i woda zalega miedzy prysznicem a powierzchnia kawy
Jeszcze to sprawdzę.
i jeszcze jedno,nie wiem co to znaczy kawa zmielona na "0" (moze to na pyl)
W palarni, gdzie się zaopatruje, stoi młyn (nie pamiętam marki), który ma na pokrętle skalę od 0 do iluś tam i do ekspresu proszę o mielenie najdrobniejsze, czyli na 0.
jak w 7g zmielonej kawy bedziesz mial 3500 czasteczek to bedzie dobra pod espresso.
No przecież nie będę liczył;-)

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » pn 09 lut 2009, 17:41

Z tym 3500 czasteczek to sobie troche zazartowalem,:)) ale wg Primulatora tak niby powinno byc. Mam takiego samego Zelmera i dlugo się meczylem zeby cos konkretnego zaparzyc i dopiero zmiana sitek pomogla dzieki czemu ekspres nie musi byc odstawiony.W Twoim przypadku sprobuj jeszcze sprawdzic czy te czterootworowe wkladki w wylewkach(nigdzie nie spotkalem takiego rozwiazania)nie sa zanieczyszczone i w razie czego oczysc je jakims szpikulcem,albo wyjmij bo mozna i zobacz jak bedzie bez nich.Zdarzalo mi się ze troche wody bylo ponad powierzchnia kawy,ale pomiedzy dnem sitka a wylewkami nie. Jeden z forumowiczow zaleca do kawy ktora aktualnie pijesz mielenie srednie.Odpisz jake sa efekty Twoich prob,a moze ktorys z posiadaczy Zelmera cos doda do tematu.

P.S. Do admina,sorry,ale nie umiem edytowac na tej piekielnej maszynie,az się zapytam jak się to robi,w kazdym badz razie nie chodzilo mi o ilosc postow,bo po co?

Awatar użytkownika
koomaciej
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 30 gru 2008, 19:59
Lokalizacja: Warszawa/Piotrków Trybunalski

Postautor: koomaciej » ndz 22 lut 2009, 12:08

To ja mam pytanie... do tych sitek z podwójnym dnem ( rozmiar podwójny)... czy ktoś kupił sobie jakiś temper i mu pasuje? bo nie wiem jaki rozmiar tempera będzie odpowiedni.
Pozdro!
Maciej

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » ndz 22 lut 2009, 15:19

To znowu ja :)) Tamper plastikowy masz w zestawie jako przedluzenie lyzko-miarki.Do tych sitek i odpowiednio zmielonej kawy w zupelnosci wystarczy,no chyba ze chcesz miec taki za 80-120 zl.Pozdro.

Awatar użytkownika
suryn
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 06 lis 2008, 16:32
Lokalizacja: Łódź

Postautor: suryn » pn 23 lut 2009, 23:21

Może i wystarczy. Sam na razie na tym oszczędzam i używam plastikowego łycho-tampera ale wkurza w nim to, że kawa się przylepia do plastiku i nieraz trudno równomiernie ją rozprowadzić, a przecież wiadomo, że
czasami jedno ziarenko potrafi zniszczyć symetrię kawowego kopczyka
;-)

jacmal
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: wt 19 lut 2008, 3:38

Postautor: jacmal » wt 24 lut 2009, 1:01

:)) Wustarczy,wystarczy.ale napisz jak Ci się parzy na tych sitkach nowych.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości