Wygląd fusów (coffee cake) po ekstrakcji a smak kawy

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 10 sie 2010, 8:41

Tamper powinien mieć tylko małe ułamki milimetra luzu, wtedy będzie dobrze działał.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
indianka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 175
Rejestracja: wt 13 lip 2010, 10:17

Postautor: indianka » czw 12 sie 2010, 11:58

Jogi, z tamperem 58mm mam troszkę luzu, ale gotowców większych nie znalazłam, a po zmasakrowaniu aluminiowego już nie było czasu na zrealizowanie pomysłu (toczenie u tokarza, gałka zmiany biegów z ulubionego modelu auta itp.). Mniej kanałowania, ale najpierw ugniatam boczki, a potem całość.
Tak myślałam o tym kolorze fusów. Zauważyłam, że ciemne, prawie czarne, są jak ekstrakcja idzie baardzo wolno (i po 50s/10ml wyłączam, bo to nie ma dalszego sensu), a jasne jak jest grubiej zmielona kawa i ekstrakcja jest szybka.
Zwróciłam też uwagę na zdjęcia dsc w rozważaniach o uzysku. Byłam trochę zdziwiona, ale to nieużywana kawa była ciemniejsza kiedy obie były suche.
Wracając do łatek w ciastku: ciemne obszary to underextration? I czemu najwięcej jest ich przy dnie sitka?
Ascaso Steel Uno Prof PID + Macap M4

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » czw 12 sie 2010, 12:26

Moim zdaniem to pył, który pod ciśnieniem tam przewędrował. Też mam takie, głównie po odwodzie na dnie w sitku podwójnym.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
indianka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 175
Rejestracja: wt 13 lip 2010, 10:17

Postautor: indianka » czw 12 sie 2010, 12:43

Jak wszystko dobrze idzie to tylko przy obwodzie takie przyciemnienia są.
Też myślałam, że to pył.
Teraz zmacałam ciastko i to są normalnie spore drobiny, które mają taki kolor i nie da ich się rozetrzeć na pył.
Może to dlatego, że jest właśnie to zagięcie sitka i tam mniej wody dociera, bo gna w kierunku dziurek w sitku?
Ascaso Steel Uno Prof PID + Macap M4

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » czw 12 sie 2010, 14:36

Dobrze kombinujesz, średnicy tych drobin nie badałem, ale bez względu na to musi to być związane z przepływem, zastanawiam się tylko czy tam aby nie więcej i szybciej woda je penetruje przy krawędziach, większość poprawnych, ale nie doskonałych ekstrakcji rozpoczyna się właśnie od krawędzi.... hm....no i własnie temperatura na samym początku jest najwyższa.....
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
indianka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 175
Rejestracja: wt 13 lip 2010, 10:17

Postautor: indianka » czw 12 sie 2010, 19:26

Kawcio, Ty chyba myślisz o krawędziach od góry. Ja się skupiłam na tych przy dnie sitka, w pobliżu jego przegięcia i dziurek.
Ascaso Steel Uno Prof PID + Macap M4

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » czw 12 sie 2010, 20:02

Nie, nie, skupiam się na tych samych krawędziach co ty.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » czw 12 sie 2010, 20:21

Żebym dobrze zrozumiał...to są te łagodne łuki na dnie sitka... :wink:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
indianka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 175
Rejestracja: wt 13 lip 2010, 10:17

Postautor: indianka » czw 12 sie 2010, 20:23

Tylko kolor (moim tokiem rozumowania) wskazuje na zmniejszony przepływ w ciemniejszych miejscach.

Slavik -> Si.
Ascaso Steel Uno Prof PID + Macap M4

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » czw 12 sie 2010, 21:41

Żebym dobrze zrozumiał...to są te łagodne łuki na dnie sitka... :wink:
W jednych sitkach są łagodne w innych nie, LaMa podwójna w ogóle nie jest łagodna tylko zupełnie cylindryczna podobnie jak VBM gastronomiczny mniej łagodny niż dla maszyn semi-prof (domowych)

No tak, w samych krawędziach te ziarna nie podlegają ekstrakcji i dzieje się z nimi tam coś dziwnego, czego nie potrafię określić :oops:
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » czw 12 sie 2010, 21:50

Jakoś do tej pory nie przywiązywałem wagi do tego, co się dzieje na dnie sitka.
Czyżby urodził się nowy temat do rozgryzienia. Może to są tylko jakieś zależności, nazwę to - "ekstrakcyjne", które są, istnieją, ale nie mają wpływu na jakość espresso... :roll:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
indianka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 175
Rejestracja: wt 13 lip 2010, 10:17

Postautor: indianka » czw 12 sie 2010, 23:13

Jakbyśmy to rozgryźli, to możemy się zastanawiać, czy to istotne.

Z drugiej strony z powodu braku rzetelnych badań (przynajmniej dostępnych powszechnie) wiele jest hipotez wywodzących się z logicznego rozumowania, do których się stosujemy. Jednak nadal hipotezami pozostają.

W końcu coś sensownego mi wychodzi, przy zmienianiu co rusz mieszanek, więc mnie bardziej hipotetyczne rozważania biorą.

A do rzeczy. Jeżeli kształt sitka ma znaczenie (a pamiętając wątek sitkowy ma) dla jakości ekstrakcji, to jest to kwestia do rozważenia.
LaMa ma cylindryczne sitka, czyli tam w ostrzejszych kantach będzie trochę niedoekstrahowanej kawy. Z drugiej strony lepiej w nich działa tamping, ze względu na jednorodną grubość, tego co jest pod tamperem.
Ascaso Steel Uno Prof PID + Macap M4

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pt 13 sie 2010, 11:37

Muszę przyznać, że z moich obserwacji wynika, że te sitka LaMy lepiej u mnie działają, lubie je po prostu. Co prawda wymagają większej dozy niż FAEMA Standard, do której pakuję ok 17g do LaMy jakieś 19g na podwójny strzał. Mają nieco mniejszą średnicę i są głębsze.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
anca
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: pt 31 sie 2007, 21:16
Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
Lokalizacja: Zamość

Re: Wygląd fusów (coffee cake) po ekstrakcji a smak kawy

Postautor: anca » ndz 22 maja 2011, 9:18

a co sądzicie o takim ciastku?Wydaje mi się ,że tu nie ma kanałowania..ale może tylko tkwię w błogiej nieświadomości...?:)
Ciastko trudno wychodzi...muszę je odbijac stąd te uszczerbki na brzegach
Załączniki
P1016273.jpg

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Re: Wygląd fusów (coffee cake) po ekstrakcji a smak kawy

Postautor: slavik » ndz 22 maja 2011, 12:52

No... pod mikroskopem, nic nie widać... :wink:
A jak wygląda gotowy produkt ?
Aż się śruba odcisnęła; to po doppio...?
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość