Świeżość. Pogrom mitów?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: Freezer64 » sob 17 gru 2011, 18:01

Mam na półce kilka kg mieszanki z datą 10/11 i przez to całe zamieszanie wokół świeżości mam wewnętrzne opory przez włożeniem komuś do paczki... bo jest już stara ;). A prawda jest taka, że ta mieszanka jest teraz w sile wieku i przez parę miesięcy będzie jeszcze piękna. No cóż, wyląduje w jakiejś kawiarni.
A włoskie mieszanki z taką datą szybko znikają z półek, "bo skoro takie świeże to warto brać". :smiech:

Awatar użytkownika
rafla
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 22:46
Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Lokalizacja: Galicja

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: rafla » sob 17 gru 2011, 18:30

Mam na półce kilka kg mieszanki z datą 10/11 i przez to całe zamieszanie wokół świeżości mam wewnętrzne opory przez włożeniem komuś do paczki... bo jest już stara ;).
Mi taką włożyłeś! :D Ale jako gratis :D Tak w ogóle to jest 10 listopad czy październik 2011? :D Obiecuję przetestować w przyszłym tygodniu.

Z mojego krótkiego doświadczenia wynika, że kawa powyżej 2 miesięcy daje już słabe rezultaty. Tak jak Hausbrandt którego właśnie kończę. Pomimo trzymania w lodówce w hermetycznym pojemniku. Ale może na złe kawy do tej pory trafiałem.
"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: antonio » sob 17 gru 2011, 18:58

10 listopada ;). Włosi zwykle sprzedają produkty już odgazowane, niektóre palarnie trzymają ziarna u siebie przez parę tygodni przed zapakowaniem.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: Jogi » pn 19 gru 2011, 9:38

No właśnie przy 4-miesięcznej kawie mam małe problemy z kanałami. Od bardzo długiego czasu tego problemu nie było, więc albo to specyfika mieszanki albo te 4 miesiące.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

mac.kozinsky
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 414
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 15:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: mac.kozinsky » pn 19 gru 2011, 11:17

Mała wrzutka w temacie:
Zanabyłem przy okazji herbat próbkę kawy od Whittard of Chelsea z Wysp. Na opakowaniu informacja:
Kawę mieloną należy spożyć w ciągu dwóch tygodni. Kawę w ziarnach w przeciągu 4-ech lub w przeciągu 2 miesięcy, jeśli będzie przechowywana w zamrażalniku. Ponieważ na opakowaniu ziarenek mam datę przydatności do spożycia 16 stycznia 2012, a paczka była nadana 16 grudnia, więc zakładam, że te zalecane w/w dwa, cztery i więcej tygodni to od daty palenia (lub w praktyce daty pakowania zamówienia zapewne) 8) .
Wiadomo, że ze świeżością rozumianą jako lepszy lub gorszy napar w funkcji czasu, najoględniej mówiąc "bywa różnie", bo jest dużo czynników i duża zmienność, różne metody itd.
Natomiast ciekawe są różne, dosyć precyzyjne czasem wskazówki od różnych producentów. Na opakowaniach Square Mile stoi, jeśli dobrze pamiętam, 5 tygodni. Skłaniam się do opinii, że powinno być 4,5 :mrgreen: Zawsze się zastanawiałem jak ta przestrzeń świeżości jest kreowana, tzn. ile w tym jest " PT Klienci przez x tygodni nasz towar jest najlepszy" a ile "PT Klienci, chcielibyśmy, żebyś co X tygodni kupił u nas nową kawę". I myślę o tym w kontekście pierwotnego zamysłu a nie drwiny czy oskarżycielskiego palucha wycelowanego w chęć zysku jako wartość nadrzędną bezwzględnych kapitalistów.
/Macap MC4/Philips Cafe Essence/Aeropress/v60/Hario Skerton
Espresso al cacao ruleeezzz!

sierodzok
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 25 paź 2012, 6:49
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Proof & I-2 mini
Bialetti Kitty

Mokito Bianco

Postautor: sierodzok » czw 04 kwie 2013, 23:37

Witam.
Zastanawiam się nad kupnem Mokito Bianco z marcowego palenia z CafeSilesia. Niestety zauważyłem, że mają strasznie drogą wysyłkę w stosunku do cen kaw (poczta polska - aż 17 zł). Jak ma się zakup 2 kg kawy i jej przechowywanie do jej jakości, aromatu, smaku itd. ? Czy jest sens przetrzymywać dodatkowy kilogram czy nie opłaca się, gdyż po prostu kawa ta straci swoje walory. Dodam, że kilogram kawy starcza u mnie na ok. 3,5 tygodnia.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Mokito Bianco

Postautor: cyrus » pt 05 kwie 2013, 10:40

Jeśli kupisz teraz kawę, a następnie za 3-4 tygodnie kupisz kolejne opakowanie, to zapewne dostaniesz kawę z tym samym terminem palenia (czyli to samo). Zapytaj sprzedawcy, czy w międzyczasie nie będzie kolejnej, świeższej dostawy.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: antonio » pt 05 kwie 2013, 10:50

Wg cennika poczty: 2-5kg --> 14,50zł. Do tego powinno się doliczyć VAT: 14,50 * 1,23 =17,83zł czyli i tak jest taniej. Niestety takie są realia smutne.

A ja wciąż nie doliczam tego cholernego podatku...

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: Freezer64 » pt 05 kwie 2013, 13:06

Zerknąłem na cafesilesia i wychodzi na to, że 17zł dotyczy 1-2kg za pobraniem, przelewem wychodzi 15zł, a do 1kg nawet 13zł. Za pobranie zawsze doliczają ;)
No i cyrus ma rację ;)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: antonio » pt 05 kwie 2013, 13:30

No to ok :). Tak czy owak chyba wciąż jest dysproporcja w podatku vat. Nie wiem jak to sensownie załatwić...

?T
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pt 05 paź 2007, 1:34
Sprzęt: tygiel, kawiarka, phin
młynek Isomac Macinino Prof.
Kontaktowanie:

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: ?T » pt 19 kwie 2013, 15:35

Proponuję poszukać niedrogich kurierów.
Nawet za 13.43 zł brutto w tej chwili jest promocja za paczkę do 30 kg.
www.kurierem.pl
aquila non captat muscas

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: daniels1 » wt 30 kwie 2013, 16:05

Witam
W internecie znalazłem fajną lekturę pod tytułem: związki lotne jako wyróżniki zmian przzechowalniczych kawy. Jest to praca doktorska więc "nie ma LIPY" jak to Burneika powiada. Adres stronki: http://www.wbc.poznan.pl/Content/204103
Dużo ciekawych informacji o kawie ale trzeba dobrze się wczytać.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: Oskar1 » wt 30 kwie 2013, 17:11

Dzięki - zapowiada się ciekawie :-)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: antonio » pn 23 wrz 2013, 9:46

Zaskoczyła mnie ostatnio banalna obserwacja dwóch opakowań pewnej fajnej niemieckiej palarni kawy. Sugerowany termin przydatności do spożycia dla mieszanki espresso wynosi 4 tygodnie, a bardzo dobrego singla do dripu 6 miesięcy.

Sam trochę inaczej to widzę, ale dripy są chyba bardziej odporne na starą kawę. Teraz zaparzyłem sobie ziarna z sierpnia, ale przechowywane niezbyt starannie w małej paczce, ok. 120g. Efekt bardzo dobry.

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: Oskar1 » pn 23 wrz 2013, 10:02

A to nie przez to że metoda dripowa jako "otwarta" i tak sprawia że większość najbardziej lotnych aromatów uleci w trakcie zaparzania - więc różnica między "zwietrzałą" kawą a "długo przelewaną" jest mniej odczuwalna?


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość