Świeżość. Pogrom mitów?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: piomic » wt 18 lis 2014, 19:40

Z żoną, ale ile ona tego wypije...
Najwięcej do dripa mi schodzi (teraz mniej bo od lipca tyle w robocie nie siedzę co kiedyś) ale i ekspres swoje przerabia.

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: Freezer64 » śr 19 lis 2014, 23:08

Zakładając, że na jedną kawę schodzi 15g to wychodziłoby, że pijesz 6-7 kaw dziennie :shock:

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: piomic » śr 19 lis 2014, 23:27

To dużo?
W dripa ładuję więcej niż 15 a i na doppio wolę 17-19.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: Crom » czw 20 lis 2014, 0:41

Kupowanie małych porcji jest jedynym wyjściem więc to najlepsza rada, przecież możesz kupić kilogram kawy i poprosić o zapakowanie jest w 5 torebek po 200 gram ( aby miały zawór ) i świeżość utrzymasz.
pytanie dotyczy właśnie przechowywania kawy fabrycznie zapakowanej, np. do małych opakowań. Zresztą małe opakowania nie są konieczne, wystarczy odsypać sobie tyle ile potrzebujemy na bieżąco a resztę zostawić w opakowaniu fabrycznym z jak najmniejszym dostępem powietrza.
Pytanie gdzie i jak je najlepiej przechowywać właśnie tą resztę, żeby utrzymać aromat.
Antonio pisał o zamrażalniku, ale bez uzasadnienia dlaczego tak a nie inaczej, ja z kolei przytoczyłem poradniki internetowe gdzie piszą, że lodówka podobno niszczy aromat kawy. Nie znam się na chemii spożywczej, dlatego prosiłem fachowców o radę. Jest tu jakiś specjalista w tej dziedzinie?

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: RAF77 » czw 20 lis 2014, 2:15

No to masz odpowiedź od fachowca (Antonio)
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: manfred » czw 20 lis 2014, 4:37

Zakładając, że na jedną kawę schodzi 15g to wychodziłoby, że pijesz 6-7 kaw dziennie :shock:
U mnie idzie nie licząc niedzieli 5-6 pod różnymi postaciami.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: daniels1 » czw 20 lis 2014, 10:31

Kupowanie małych porcji jest jedynym wyjściem więc to najlepsza rada, przecież możesz kupić kilogram kawy i poprosić o zapakowanie jest w 5 torebek po 200 gram ( aby miały zawór ) i świeżość utrzymasz.
pytanie dotyczy właśnie przechowywania kawy fabrycznie zapakowanej, np. do małych opakowań. Zresztą małe opakowania nie są konieczne, wystarczy odsypać sobie tyle ile potrzebujemy na bieżąco a resztę zostawić w opakowaniu fabrycznym z jak najmniejszym dostępem powietrza.
Pytanie gdzie i jak je najlepiej przechowywać właśnie tą resztę, żeby utrzymać aromat.
Antonio pisał o zamrażalniku, ale bez uzasadnienia dlaczego tak a nie inaczej, ja z kolei przytoczyłem poradniki internetowe gdzie piszą, że lodówka podobno niszczy aromat kawy. Nie znam się na chemii spożywczej, dlatego prosiłem fachowców o radę. Jest tu jakiś specjalista w tej dziedzinie?

Jeżeli ma opakowanie kawy 250 gram w torbie z zaworkiem to po otwarciu już go szczelnie nie zamkniesz, więc taką małą ilość szybko zużyjesz, otwarcie torby 1 kg i odsypanie z niej jakiejś części spowoduje, że to co zostanie w torbie będzie szybko tracić na wartości. Dlatego dobrze jest kupować małe opakowania, ale zakładając, że 1 kg idzie w 2-4 tygodnie to czym się martwić, przecież się to nie zestarzeje aż tak bardzo. Ja w zamrażalniku trzymam mięcho i chleb na zapas III wojny światowej.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: manfred » czw 20 lis 2014, 10:38

Ja odwykłem od zakupów kilogramowych. Dzięki Goranowi (serdecznie pozdrawiam stały klienta) zamawiam kilka paczek 250 tek. Przez co szukam tej jedynej. Torebki zostawiam i opisuję wkładając karteczki do środka. Odkąd przestałem pić wódkę chyba mi na mózg z tą kawą padło. ;-)

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: Crom » czw 20 lis 2014, 11:17

otwarcie torby i odsypanie z niej jakiejś części spowoduje, że to co zostanie w torbie będzie szybko tracić na wartości.
nie bardzo wiem co masz na myśli - ciśnieniowo może nie zamkniesz opakowania, ale opakowania "fabryczne" z palarni nie są zwykle zamykane ciśnieniowo tylko na strunę plus ew. zgrzanie krawędzi. Wystarczy odsypać trochę i przy zamykaniu ścisnąc lub zwinąć pustą część torebki tak aby w środku została znikoma ilość powietrza, po czym zamknąć strunę. Torebka płynnie dostosuje się do mniejszej ilości przyjmując objętość tego co w środku. Jeśli mammy nieszczelną strunę to można zwinąć torebkę cisano wokół ziaren i np. zabezpieczyć gumką, żeby nie miała jak zasysać powietrza.

Anyway...gdzieś tą pozostałą ilośc trzeba przechować. Może Antonio wyjaśni z tą zamrażarką.
Wrzucam tutaj linki znalezione w sieci odnośnie przechowywania:
przeciwko lodówce
http://www.kawatopodstawa.pl/2011/04/ja ... a-aromatu/
http://blog.krainaherbaty.pl/porady/jak ... alory.html
http://kawyziarniste.pl/jak-przechowywac-kawe
http://www.cafeborowka.pl/jak-przechowywac-kawe-w-domu/
http://jejswiat.pl/14000,fakty-i-mity-n ... prawidlowo
za lodówką
Jak-przechowywac-kawea-r82.html

a tu znalazłem prawie naukową rozprawę o zamrażaniu:
http://www.home-barista.com/store-coffe ... eezer.html

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: RAF77 » czw 20 lis 2014, 12:44

Najlepiej w pojemniku młynka :-)
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: antonio » czw 20 lis 2014, 13:57

Co tu wyjaśniać? W lodówce nie przechowuje się kawy, bo tak samo szybko wietrzeje, jak w temperaturze pokojowej. O zamrażaniu jest bardzo dużo informacji. Jeśli chcesz zachować kawę na przyszły rok, to ją zamrażasz w szczelnym opakowaniu (niekoniecznie dużym; duże opakowanie można podzielić na małe worki). Wyjmujesz porcję do zużycia w ciągu dnia kiedy trzeba, rozmrażasz i gotowe :).

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: antonio » czw 20 lis 2014, 14:05

Ja odwykłem od zakupów kilogramowych. Dzięki Goranowi (serdecznie pozdrawiam stały klienta) zamawiam kilka paczek 250 tek. Przez co szukam tej jedynej. Torebki zostawiam i opisuję wkładając karteczki do środka. Odkąd przestałem pić wódkę chyba mi na mózg z tą kawą padło. ;-)
Ode mnie możesz kupić kawę nawet w opakowaniach po 100g ;). Ale to nie o to chodzi... Wszystko zależy od tego jak długo się daną kawę zużywa. Nic złego nie ma w zakupach całych kilogramów. Gdy kawa jest świeża, a kilogramową torbę zużyje się w ciągu paru tygodni, nic złego przecież się nie stanie z jej jakością. W małych torebkach ziarna tracą świeżość szybciej niż w dużych, nawet gdy się ich nie otwiera; trudno się domyślić, ale tak jest...

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: daniels1 » czw 20 lis 2014, 15:05

otwarcie torby i odsypanie z niej jakiejś części spowoduje, że to co zostanie w torbie będzie szybko tracić na wartości.
nie bardzo wiem co masz na myśli - ciśnieniowo może nie zamkniesz opakowania, ale opakowania "fabryczne" z palarni nie są zwykle zamykane ciśnieniowo tylko na strunę plus ew. zgrzanie krawędzi. Wystarczy odsypać trochę i przy zamykaniu ścisnąc lub zwinąć pustą część torebki tak aby w środku została znikoma ilość powietrza, po czym zamknąć strunę. Torebka płynnie dostosuje się do mniejszej ilości przyjmując objętość tego co w środku. Jeśli mammy nieszczelną strunę to można zwinąć torebkę cisano wokół ziaren i np. zabezpieczyć gumką, żeby nie miała jak zasysać powietrza.

Anyway...gdzieś tą pozostałą ilośc trzeba przechować. Może Antonio wyjaśni z tą zamrażarką.
Wrzucam tutaj linki znalezione w sieci odnośnie przechowywania:
przeciwko lodówce
http://www.kawatopodstawa.pl/2011/04/ja ... a-aromatu/
http://blog.krainaherbaty.pl/porady/jak ... alory.html
http://kawyziarniste.pl/jak-przechowywac-kawe
http://www.cafeborowka.pl/jak-przechowywac-kawe-w-domu/
http://jejswiat.pl/14000,fakty-i-mity-n ... prawidlowo
za lodówką
Jak-przechowywac-kawea-r82.html

a tu znalazłem prawie naukową rozprawę o zamrażaniu:
http://www.home-barista.com/store-coffe ... eezer.html

Kawa po wypaleniu jest pakowana w torbę z zaworkiem, powietrze nie dostaje się do środka, jedynie gazy ulatniają się z torby na zewnątrz poprzez zawór, no i o to mi chodziło. Jak raz kawę otworzysz to już powietrze dostało się do środka efektu pierwszego "fabrycznego" pakowania nie uzyskasz, nie trzeba kawy pakować próżniowo czy ciśnieniowo.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: Crom » czw 20 lis 2014, 16:55

Co tu wyjaśniać? W lodówce nie przechowuje się kawy, bo tak samo szybko wietrzeje, jak w temperaturze pokojowej. O zamrażaniu jest bardzo dużo informacji. Jeśli chcesz zachować kawę na przyszły rok, to ją zamrażasz w szczelnym opakowaniu (niekoniecznie dużym; duże opakowanie można podzielić na małe worki). Wyjmujesz porcję do zużycia w ciągu dnia kiedy trzeba, rozmrażasz i gotowe :).
czy z tym zamrażaniem chodzi o to, że nie ma przeciwwskazań o ile zamraża się kawę tylko RAZ a jedynie ponownej jej mrożenie nie jest wskazane? Z drugiej strony jak kawa leży w zamrażarce i wyjmie się ją na kilka sekund do odsypania porcji na najbliższy tydzień, usunie powietrze z woreczka po czym ponownie zamknie i znów umieści z zamrażarce to chyba ziarna nie zdążą się rozmrozić, pokryć wodą czy co tam jeszcze...?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Świeżość. Pogrom mitów?

Postautor: antonio » czw 20 lis 2014, 19:05

Wydaje mi się, że ziarna trzeba zapakować szczelnie w małe porcje, by je zamrozić. Wyjmujemy z zamrażarki tyle, ile nam potrzeba do zużycia w danym dniu. Otwieranie dużej torby, zamykanie jej i ponowne odkładanie do zamrażarki grozi pewnie oblodzeniem ziaren ;).


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość