Sklepowa kawa mielona do espresso

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » wt 10 cze 2008, 22:37

...i równomierność dystrybucji, choć o niej standard INEI milczy jak zaklęty ;).
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

mcmacpl
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 41
Rejestracja: czw 29 lis 2007, 19:48
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: mcmacpl » śr 11 cze 2008, 12:11

Przyjdzie czas i na to o ile nie uzyskam zadowalających mnie efektów z "gotowych" mielonek - organoleptycznie muszę sprawdzić jak to jest w moim przypadku.
Też tak miałem. Testuj gotowe mielonki i odkładaj do skarbonki na młynek. O ile oczywiście nie zrazisz się kompletnie do espresso testując te mielonki (ja prawie się zraziłem) :-)
Chociaż zależy co lubisz: jeśli jest to cappuccino, to ja rewelacyjny smak (jak dla mnie) uzyskałem z mielonki lavazza tierra. Ale dobre gołe espresso nie wyszło mi ani razu.
--
pozdrawiam
Maciek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8533
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 11 cze 2008, 12:54

Cappuccino nie istnieje bez poprawnego espresso. Jeśli espresso jest słabe, to i cappuccino jest słabe.

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » śr 11 cze 2008, 13:00

Cappu wybaczy więcej. Mleko sporo "tuszuje".
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
Magus
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 305
Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
Lokalizacja: Małopolska
Kontaktowanie:

Postautor: Magus » śr 11 cze 2008, 15:05

Okej - z tym mogę się pogodzić. Może doświadczeni koledzy znają jakieś drobniutkie "gotowce"?
D: Ascaso Basic + Nuova Simonelli Grinta
P: Bialetti Moka Express
Kawa - Arcaffe Gorgona

+ masa planów.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8533
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 11 cze 2008, 15:51

W trakcie przygotowania cappuccino, zaparzenie poprawnego espresso jest równie ważne jak poprawne przygotowanie mleka. Mleko składa się na kompozycję z kawą, raczej niczego nie tuszuje lecz współgra... ;-)

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1318
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » śr 11 cze 2008, 17:47

owszem, niestety nawet ładnie przygotowane mleko (co przy niektórych ekspresach jest względnie proste) nie naprawi specjalności polskich kawiarni, czyli mocno przeciągniętego espresso.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8533
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 11 cze 2008, 18:20

Wicie, mocno wodnistego espresso, bo takie dominuje w wielu miastach naszego kraju.

Awatar użytkownika
Magus
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 305
Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
Lokalizacja: Małopolska
Kontaktowanie:

Postautor: Magus » śr 11 cze 2008, 20:56

W temacie - zabrałem się za mielonki dostępne w pobliskim dobrym markecie.

Testuję mieloneczki, tj. ćwiczę, na nowym nabytku, tj Ascaso Basic.

Najpierw zabrałem się za Lavazze, poszły czerwona, srebrna i czarna espresso - niestety przy maksymalnym ubiciu żadna ekstrakcja nie trwałą dłużej niż 10 sekund. To nic, wszechobecny kwas za każdym strzałem.

Później zabrałem się za Sagafredo Zanetti Espresso Casa - lepiej ale 12 sekund to również nie jest dużo.

Kolejna poszła Illy - CAFFE' MACINATO - ciemne palenie

Obrazek

Pierwsza ekstrakcja za długa 40 sekund 25 ml + 2 ml cremy ale ubiłęm jak wariat ;) zaraz doszedłem do 25/25, smak ani gorzki, ani kwaśny - lekko słodki i dominujące "palenie" , nie smak spalenizny ale taki palony :)
Konsystencja przypominająca espresso, nie "olej" niestety ale dostatecznie lepka by "kleić" ścianki. Nad cremą muszę popracować :)

Jak przetestuję inne, dam znać. W międzyczasie czekam na wasze typy innych mieszanek :)
D: Ascaso Basic + Nuova Simonelli Grinta
P: Bialetti Moka Express
Kawa - Arcaffe Gorgona

+ masa planów.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8533
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 11 cze 2008, 21:34

A jaką gramaturę stosujesz?

Awatar użytkownika
Magus
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 305
Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
Lokalizacja: Małopolska
Kontaktowanie:

Postautor: Magus » śr 11 cze 2008, 21:43

W sensie ile gram ląduję? Nie wiem, tyle ile się mieści na sitku - tzn dokładnie tyle objętościowo ile zleca producent. Podobno ta objętość odpowiada 8 gramom przy pojedynczym strzale.
D: Ascaso Basic + Nuova Simonelli Grinta
P: Bialetti Moka Express
Kawa - Arcaffe Gorgona

+ masa planów.

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1318
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » czw 12 cze 2008, 10:44

sporo już chyba wydałeś na te poszukiwania. Pamiętaj, że to co leci 10 sekund z kolby, pewnie całkiem nieźle wyjdzie z kafetiery.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
Magus
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 305
Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
Lokalizacja: Małopolska
Kontaktowanie:

Postautor: Magus » czw 12 cze 2008, 12:05

Tak wiem, żona ma zapas kawy na jakieś pół roku teraz ;)

Dla mniej wprawionych podniebień też cappu na tym będę robił.
D: Ascaso Basic + Nuova Simonelli Grinta
P: Bialetti Moka Express
Kawa - Arcaffe Gorgona

+ masa planów.

Awatar użytkownika
coretto
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 53
Rejestracja: wt 09 paź 2007, 21:43
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: coretto » pn 30 cze 2008, 21:08

A czy ktoś testował kawy mielone Manuel? Jak one wypadają pod względem smaku i cremy?

Awatar użytkownika
Magus
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 305
Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
Lokalizacja: Małopolska
Kontaktowanie:

Postautor: Magus » wt 01 lip 2008, 9:15

Przyłączam się do tego pytania - aczkolwiek nie widziałem nigdzie w ogóle mielonek Manuel.
D: Ascaso Basic + Nuova Simonelli Grinta
P: Bialetti Moka Express
Kawa - Arcaffe Gorgona

+ masa planów.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość