Sklepowa kawa mielona do espresso

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Postautor: mala herba » pn 14 lip 2008, 17:56

Najdrobniejsze mielonki z jakimi się zetknąłem to 2 rodzaje Lavazzy przeznaczone tylko do ekspresów ciśnieniowych, w przeciwieństwie do większości oznaczonych "suitable for all coffee makers". Są to Lavazza Espresso Famiglia i Lavazza Espresso Qualita. Prawie miał, po ekstrakcji błoto w sitku, przy mocnym ubiciu moja maszyna nie wyrabia, napar tylko z mlekiem - potęga goryczy.
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

Awatar użytkownika
Magus
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 305
Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
Lokalizacja: Małopolska
Kontaktowanie:

Postautor: Magus » pn 14 lip 2008, 21:33

Przez Espresso Qualita mocno utamperowane w podwójnym sitku Ascaso Basic przeciska 50 ml wody w ciągu 10 sekund.
D: Ascaso Basic + Nuova Simonelli Grinta
P: Bialetti Moka Express
Kawa - Arcaffe Gorgona

+ masa planów.

mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Postautor: mala herba » pn 14 lip 2008, 22:04

Przez Espresso Qualita mocno utamperowane w podwójnym sitku Ascaso Basic przeciska 50 ml wody w ciągu 10 sekund.
Chyba nie o tę kawę nam chodzi.

Lavazza Espresso Qualita Oro

Obrazek

W innym układzie nie mam bladego pojęcia jak najdrobniejsza mielonka lacazzy przy mocnym ubiciu daje Ci 50ml /10s[/img][/list]
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

Awatar użytkownika
Magus
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 305
Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
Lokalizacja: Małopolska
Kontaktowanie:

Postautor: Magus » wt 15 lip 2008, 9:18

Najdrobniej mielona mielonka jak na tę chwilę wg mnie to Illy - CAFFE' MACINATO - ciemne palenie.

W Krupsie którego miałem przez tę kawę pompa nie przebijała wody nawet bez ubicia - w Ascaso po b.mocnym ubiciu jest 50/50 na podwójnym sitku.

Na jakim ekspresie masz 25/25 z tej Lavazzy??
D: Ascaso Basic + Nuova Simonelli Grinta
P: Bialetti Moka Express
Kawa - Arcaffe Gorgona

+ masa planów.

mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Postautor: mala herba » wt 15 lip 2008, 18:42

Zelmer i Rowenta Adagio, efekt podobny, po każdej ekstrakcji błoto, a po mocnym ubiciu przepuszcza ledwie kilka kropel. Ciekawa wspomniana przez Ciebie różnica pomiędzy Krupsem a Ascaso, używając dwóch ekspresów w pracy, wielkich różnic nie zauważyłem.
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

Awatar użytkownika
Magus
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 305
Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
Lokalizacja: Małopolska
Kontaktowanie:

Postautor: Magus » wt 15 lip 2008, 20:31

Użyj jakiegoś mocniejszego.
D: Ascaso Basic + Nuova Simonelli Grinta
P: Bialetti Moka Express
Kawa - Arcaffe Gorgona

+ masa planów.

mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Postautor: mala herba » śr 16 lip 2008, 0:14

Użyj jakiegoś mocniejszego.
OK :lol:

W czasach gdy nie miałem młynka, szukałem odpowiedniej mielonki do mojej moki i ekspresu. Ale dobór ekspresu pod mielonkę to też niezły pomysł :wink:
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

Awatar użytkownika
Magus
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 305
Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
Lokalizacja: Małopolska
Kontaktowanie:

Postautor: Magus » śr 16 lip 2008, 11:02

Powiedzmy, ze to miałem na myśli ;)
D: Ascaso Basic + Nuova Simonelli Grinta
P: Bialetti Moka Express
Kawa - Arcaffe Gorgona

+ masa planów.

Awatar użytkownika
Grzegorz M.
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: pn 09 lip 2012, 17:11
Sprzęt: ascaso basic i zbieram na młyn
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Najdrobniej mielona kawa mielona

Postautor: Grzegorz M. » ndz 15 lip 2012, 17:18

... podepnę się pod temat, jako że ostatni post pochodzi z 2008 roku więc coś się mogło zmienić ;) a Ja jestem świeżo po zakupie Ascaso Basic od kolegi z forum... wprawdzie ekspres leży gdzieś w firmie kurierskiej i dostanę go w ręce jutro ale chciałem się przygotować ... :)
Młynka nie posiadam, będzie ale jestem zwolennikiem kupowania raczej rzeczy używanych :) z prostego powodu: po co przepłacać, jeżeli coś spełnia moje oczekiwania, więc muszę się przygotować na dłuższą chwilę polowania na okazje.

Najprawdopodobniej po zmianie z kapsułkowego picollo gdzie każda kawa była idealnie powtarzalna i dla mnie baaardzo dobra mogę się spotkać z rozczarowaniem braku umiejętności czy wiedzy na temat prawdziwej kawy jaką dotąd piłem tylko w dobrych kawiarniach... tak jak napisałem młynek będzie, ale może ktoś ma doświadczenie jaką mielonkę "na razie" zakupić odpowiednią do basica... będę wdzięczny za info...
aha... w lodówce spoczywa lavazza caffe espresso :P
... jak długo można się uczyć robić dobrą kawę?

Awatar użytkownika
da_sas
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 63
Rejestracja: pt 30 wrz 2011, 22:08
Sprzęt: Electrolux EEA 250, Saeco Nina Plus, I-mini2, Tiamo, Clever Driper.

Re: Najdrobniej mielona kawa mielona

Postautor: da_sas » pn 30 lip 2012, 17:00

Zanim kupiłem dobry młynek byłem skazany na mielonki. Próbowałem wiele znanych włoskich marek i tych lepszych i tych gorszych mieszanek, ale najlepiej zmieloną kawą z jaką się zetknąłem była dostępna w Makro RIOBA (model Macinatto albo coś tędy ale ma być 100% arabika). Jakościowo też nie jest zła.

encoder
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: pn 31 gru 2012, 14:33
Sprzęt: Przeżuwam kawę i popijam wrzątkiem.

Mielona sklepowa pod espresso+do testu

Postautor: encoder » pt 04 sty 2013, 19:05

Czy ktoś z kolegów może polecić kawę sklepową zmieloną pod espresso,ale taką która ma naprawdę odpowiednie zmielenie,słyszałem że jedynie Illy mogła by być brana pod uwagę ,inne te popularne kawy to fikcja jedynie na zalewajkę się nadają.
Mam młynek podrasowany,potrzebuję jakiegoś wzorca zmielonej kawy do porównania.

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Mielona sklepowa pod espresso+do testu

Postautor: ded » pt 04 sty 2013, 19:13

Nie wiem jak illy, ale jak kupiłem Lavazze Qualita Oro z symbolem kolby na opakowaniu, to była stanowczo za grubo zmielona. Z reszta jak kupisz kawę, ustawisz już młynek to potem korygujesz względem np starzenia się kawy i kilku innych zmiennych.

Jeśli chcesz mieć punkt odniesienia, to musisz i tak zacząć sam kombinować z grubością przemiału. Jak masz młynek stopniowy, to ustaw bardziej w stronę drobnego zmielenia i mierz czas ekstrakcji. Potem korekta np o 3 stopnie (to już sporo). Jak masz bezstopniowy to wszystko w Twoich rekach... Kupno zmielonej kawy do porównania jest bez sensu.

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 334
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Re: Sklepowa kawa mielona do espresso

Postautor: Delizia.pl » sob 05 sty 2013, 13:50

Witam, większość gotowych kaw jest mielona grubo lub uniwersalnie, czyli pod kawiarki.
Taka jest specyfika tego rynku, zazwyczaj jak ktoś posiada ekspres ciśnieniowy to również młynek i wtedy kupuje kawę ziarnistą.

Włoskich kaw drobno mielonych (pod espresso) nie ma wcale tak dużo, aby problemem było ich wypróbowanie:
Illy mielona (czerwona - średnio palona, czarna - ciemno palona)
Jolly Espresso (puszka, 100% arabika)
Kimbo espresso (puszka, 100% arabika)
Lavazza Espresso Qualita Oro (kartonik)
Lavazza Espresso Famiglia (kartonik)
Pellini Espresso Casa (brązowa - z robustą, czarna - 100% arabika)
Vergnano espresso (puszka, 100% arabika)
Kimbo espresso (kartonik)

Znalazło by się jeszcze kilka mniej znanych wynalazków
Pozdrawiam
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Sklepowa kawa mielona do espresso

Postautor: Crom » sob 05 sty 2013, 21:54

MK Cafe Mildano - bezkofeinowa jest drobno mielona, przy dużej porcji i mocnym ubiciu jest w stanie zapchać ekspres. Być może inne MK Cafe też mają podobne mielenie. Espresso albo lungo powinno dać się zrobić.

Dallmayr Espresso Monaco 100% Arabica (200g puszka) - też powinno się nadać. Producent podaje taki opis: "Palone i mielone specjalnie z myślą o parzeniu kawy w ekspresach do espresso wg oryginalnej włoskiej receptury"

encoder
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: pn 31 gru 2012, 14:33
Sprzęt: Przeżuwam kawę i popijam wrzątkiem.

Re: Sklepowa kawa mielona do espresso

Postautor: encoder » ndz 06 sty 2013, 14:39

No to jest trochę tego towaru.
Thx koledzy,teraz tylko coś zamówić i zobaczymy jak to będzie wychodzić :?


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość