Sklepowa kawa mielona do espresso

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Rosomak
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: czw 08 lip 2010, 23:06
Sprzęt: DeLonghi Magnifica 3000

Re: Sklepowa kawa mielona do espresso

Postautor: Rosomak » wt 18 lut 2014, 22:20

Korzystając z tego, że na forum ruch minimalny, chciałem wyedytować poprzedni post... ale albo jestem za głupi, albo się nie da...

Więc tutaj.
Jak już pisałem w odpowiednim dziale, kawa Pellini clasico, jest smaczna, od kilku dni ją piję i nie mogę już jej nic zarzucić. I nie wiem skąd ten dyskomfort smakowy, przy pierwszych dwóch strzałach?...
W każdym razie polecam.

I boję się teraz spróbować na powrót dallmayra... ale trochę mi zostało i jak się Pellini skończy, będę musiał. Może się wtedy smaki wyjaśnią :)
Dopóki jest kawa, jest dobrze :)

dlugas
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: pn 28 sty 2013, 17:08
Sprzęt: moka

Re: Sklepowa kawa mielona do espresso

Postautor: dlugas » pt 21 mar 2014, 12:31

woseba cafe brasil 100% arabica
woseba espresso 100% arabica
ceny od 7,5-13zł za 250g


Carrefour 100% arabica mieszanka kaw chyba Etiopia i Kenia - cena 7,99zł za 250g

Platation (marka leclerca) KENIA, ETIOPIA, MEKSYK, GWATEMALA -9,99zł za 250g (czasami 2 sztuki za 15zł) wszystkie 100% arabica

Piłem z kawiarki, zalewajkę, frenchpress i z kapsółkowca i były niezłe
Niektóre potrzebowały mleka, bo były mocniej kwaskowe(szczególnie po połowie paczki), inne solo były ok, po dodaniu mleka bardzo ok.

Nie mam porównania do tych wypaśnych polecanych na forum.

Moim zdaniem co najmniej tak strawne jak dobre lavazze itp. które są 2-3x droższe

encoder
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: pn 31 gru 2012, 14:33
Sprzęt: Przeżuwam kawę i popijam wrzątkiem.

Re: Sklepowa kawa mielona do espresso

Postautor: encoder » sob 19 mar 2016, 11:54

No tak

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Sklepowa kawa mielona do espresso

Postautor: Crom » sob 19 mar 2016, 14:57

ten temat brzmi trochę jak coś w tym stylu: "jakie mięso mielone z marketu najlepiej nadaje się do przyrządzenia pierwszorzędnej pieczeni z dziczyzny".
Odp. - żadne.

Kawa ma tą przypadłość że błyskawicznie wietrzeje, już po 1 dniu nawet z zamkniętym opakowaniu traci wilgoć i sporo aromatu. W konsekwencji staje się mocno przepuszczalna i trudno jest w ogóle przyrządzić na niej espresso. Rośnie też ryzyko że zamiast zmacznej kawy wyjdzie kwas lub gorycz, a właśnie w espresso wszelkie niedociągnięcia będą najmocniej wyczuwalne. Tu trochę więcej na ten temat: https://youtu.be/JPn4c-mg1BI?t=1m3s

Wendzik
Posty: 2
Rejestracja: sob 26 mar 2016, 17:02
Sprzęt: Saeco Poemia HD8423/29

Re: Sklepowa kawa mielona do espresso

Postautor: Wendzik » sob 26 mar 2016, 17:25

ten temat brzmi trochę jak coś w tym stylu: "jakie mięso mielone z marketu najlepiej nadaje się do przyrządzenia pierwszorzędnej pieczeni z dziczyzny".
Odp. - żadne........
Ale się uśmiałem. Jestem stosunkowo nowym kawoszem i ciągle szukam ulubionych smaków. Dlatego nie widząc nic niestosownego w samym temacie wątku przeglądam go (ten wątek). Ale cytowana ta odpowiedź mnie rozbawiła, i zarazem uzmysłowiała że faktycznie - w dziedzinach życia na których się znam nie ma akceptowalnych półśrodków, zatem przypuszczam,że w sprawach parzenia kawy nie może być inaczej.
Piję Black Velvet od swiezopalona.pl

Alina_N
Posty: 4
Rejestracja: śr 27 lip 2016, 10:15
Sprzęt: nie mam

Re: Sklepowa kawa mielona do espresso

Postautor: Alina_N » śr 27 lip 2016, 10:32

Jestem amatorem kawy, ale potrafię rozpoznać kawę z marketu za kilka złotych od prawdziwej importowanej kawy. Mam już swój upatrzony sklep, z którego zawsze zamawiam ulubioną kawę Lavazzo. Co jak co, ale na kawie nie oszczędzam - każdy ma bzika na punkcie czego innego :)

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Sklepowa kawa mielona do espresso

Postautor: ded » sob 30 lip 2016, 8:43

Ostatnio wyspałem do mlynka Dallmayr która dostałem w prezencie. Słodka to nawet jest ale w cappu to zupełnie jej nie czuć. Cremy niemal brak. No kiepska po prostu, brak body.

Wysłane z 1+2


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości