Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: slavik » sob 15 gru 2012, 17:59

...slavik pomóż
napisz coś o tym podwójnym sitku.
Napisałem w tym temacie
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Marcin_sd
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 40
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 19:30
Sprzęt: Ascaso Basic, graef CM 80

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Marcin_sd » ndz 16 gru 2012, 11:37

A mi ktoś może jeszcze coś doradzić? (filmik kilka postów wyżej) Próbowałem jeszcze z wiekszą dozą, ale już ekspres mi się zapychał. Może stopień mielenia? ubicie?

annab
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pn 17 gru 2012, 10:27
Sprzęt: zelmer nerro
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: annab » wt 18 gru 2012, 11:04

przegladajac calosc forum doczytalem ze espresso czyli ok 25ml ekstraktu powstaje w wyniku ok.25-30 sekund parzenia. Czy mozecie mi powiedziec czy przez ten caly czas leci do filizanki ciemnobrazowy strumien kawy? U mnie w 25 sekund to napelnia się filizanka oklo 60-70ml (z dwoch otworow na raz nie mam przelacznika na 1 lub 2 filizanki) i zastanawia mnie jakim cudem dzieje się tak ze w 25 sekund napelnia się tylko 25ml... mam rowente adagio, kawa kimbo decafeinato mielona.
Ja z założenia ustawiam aby mi "naleciało" na 2 filiżanki (a podstawiam jedną). Tak się już przyzwyczaiłam.

Awatar użytkownika
tomekk
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 27
Rejestracja: śr 20 cze 2012, 21:42
Sprzęt: STEEL UNO PROF. | i-2 steel | Aeropress | Phin | Hario Slim
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: tomekk » wt 18 gru 2012, 21:17

Napisał przecież, że nie ma u siebie przełącznika na dwie filiżanki. Nie pomogłaś.

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Maciej1 » wt 18 gru 2012, 21:41

A mi ktoś może jeszcze coś doradzić? (filmik kilka postów wyżej) Próbowałem jeszcze z wiekszą dozą, ale już ekspres mi się zapychał. Może stopień mielenia? ubicie?
Zmiel jeszcze troszkę drobniej.
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
kmuap
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 50
Rejestracja: pn 24 wrz 2012, 21:56
Sprzęt: ascaso steel duo prof + eureka mignom
Lokalizacja: Nibylandia

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: kmuap » pt 21 gru 2012, 11:28

Według jednej słusznej filozofii, espresso to kawa z 7g kawy o objętości 25ml w czasie 25s. Przy podwójnym sitku to 14g kawy o objętości 50ml w czasie 25s. Jednak większość użytkowników ekspresu, jak sobie czytam, posiada sitka podwójne o pojemności 16-19g kawy. Tutaj nasuwa mi się pytanie, czy te 50ml w 25s to nie jest przypadkiem „nadużycie”. Wszystkie wypowiedzi odnoszą się do czasu 25s i objętości 50ml (podwójne sitko), a w rzeczywistości kawy jest 16-19g. Nie należałoby w tym wypadku zwiększyć objętości gotowego napoju w zależności od pojemności sitka? Takie małe pytanie filozoficzne.

Awatar użytkownika
rafla
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 22:46
Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Lokalizacja: Galicja

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: rafla » pt 21 gru 2012, 11:54

Większa doza, bardziej aromatyczny napar, nie ma co rozcieńczać tego dłuższą ekstrakcją czy większą ilością wody. Takie moje skromne zdanie, ogólnie nie dywagować tylko do ekspresu i działać, robimy tak by nam smakowało. :D Espresso w Neapolu nie ma nawet 25ml, nigdy nie mierzyłem ale miałem wrażenie że nie ma nawet 20ml, za to tak mocne i gęste że czasami można było kroić. Chociaż w sumie tam zamawiając kawę nie mówi się espresso, po prostu kawa. Kilka razy zwrócono nam uwagę.
"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Odp: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: RAF77 » pt 21 gru 2012, 12:44

Baza to jest 7/25/25 a jak ją zmodyfikujesz to już sprawa gustu.
Poza tym oprócz espresso jest:
Ristretto, lungo i caffe crema.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Oskar1 » pt 21 gru 2012, 16:05

Według jednej słusznej filozofii, espresso to kawa z 7g kawy o objętości 25ml w czasie 25s.
To nie filozofia tylko religia ;-)
Ja wolę czytać tutaj o wersji chemiczną - czyli ile i co z kawy się rozpuściło i co zrobić żeby rozpuściło się to najsmaczniejsze. Inaczej mówiąc przy ekstrakcji nie patrzę na stoper tylko kolor "mysiego ogonka", a potem na smak (zazwyczaj i tak robię long black albo americano, ale zawsze najpierw próbuję espresso zanim przeleję do kubka) ;-)

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Szelest » pt 21 gru 2012, 19:17

Według jednej słusznej filozofii, espresso to kawa z 7g kawy o objętości 25ml w czasie 25s. Przy podwójnym sitku to 14g kawy o objętości 50ml w czasie 25s.[...] Nie należałoby w tym wypadku zwiększyć objętości gotowego napoju w zależności od pojemności sitka? Takie małe pytanie filozoficzne.
Kawa ma przede wszystkim dobrze smakować, a doza i parametry jej ekstrakcji zależą od wielu czynników i przede wszystkim upodobań kawosza :)
Z upalonych ziaren można uzyskać wiele różnych smaków, ale aby cokolwiek modyfikować i ulepszać, najpierw należy poznać i opanować podstawowe zasady ekstrakcji wg "jedynie słusznej" teorii ... :)
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: mikolajcz » czw 24 sty 2013, 12:56

Gdzieś wyczytałem, że nie należy zwiększać czasu przepływu kawy. Lepiej, jeżeli chcesz mieć ciut słabszą kawę to dolej do espresso trochę gorącej wody. Sprawdzałem, że po ok. 25s (podmieniłem filiżankę) leciała taka lura, że to właśnie ona zmieniała smak całej kawy.
Ponieważ z rana piję kawę sam – podwójna doza ( ok.19-20g) jest dla mnie ciut za duża. Co prawda z 0,5 kawy robię espresso a z 1,5 cappuccino. Teraz szukam sitka z mniejszą dozą (ok.16g) – może ktoś wie gdzie kupić, aby pasowało do expresu Ascaso. I chyba z tym nowo zakupionym sitkiem trzeba byłoby dokupić tamper 58mm.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Oskar1 » czw 24 sty 2013, 16:59

Gdzieś wyczytałem, że nie należy zwiększać czasu przepływu kawy. Lepiej, jeżeli chcesz mieć ciut słabszą kawę to dolej do espresso trochę gorącej wody. Sprawdzałem, że po ok. 25s (podmieniłem filiżankę) leciała taka lura, że to właśnie ona zmieniała smak całej kawy.
Odkryłeś różnicę między lungo a australijskim long black ;-)

Awatar użytkownika
kmuap
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 50
Rejestracja: pn 24 wrz 2012, 21:56
Sprzęt: ascaso steel duo prof + eureka mignom
Lokalizacja: Nibylandia

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: kmuap » czw 24 sty 2013, 17:52

Też posiadam ascaso, tylko duo prof i dla orgyginalnego podwójnego sitka używałem tamper 58mm. Jedak ze względu, że podwójne sitko z ascaso jest wielkości małego wiaderka, dokupiłem podwójne sitko z Faemy 12gr (akcesoriabaristy.pl), tamper również 58mm (wszystko bardzo dobrze do siebie pasuje). Dla mnie jest idealne do dopppio, jakie tylko pijam.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: ignacy » czw 24 sty 2013, 17:57

Mi do sitka w Ascaso wchodziło maksymalnie 16,5-17g, przecież to mało. W kawiarniach często pracuje się na dozach 16-21g nawet dla podwójnego sitka.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
hawlik
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 150
Rejestracja: wt 07 paź 2008, 14:09
Sprzęt: Bezzera BZ07 + Macap M4D
Chemex, Tiamo V02 + KitchenAid
Lokalizacja: Warszawa

Re: Odp: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: hawlik » czw 24 sty 2013, 21:01

Serio? :)
Ja właśnie miałem poruszyć tą kwestię....
Moje oryginalne sitko od bz09 ma "wybite" 14g na boku, jednak 14g to w nim ginie niczym w studni. Jeśli namiele z górką po czym rozprowadzę równo i usunę nadmiar... To daje jakieś 18-19g... i tak ma być? :-) Wydawało mi się to lekką przesadą.... Nie w sensie finansowy... raczej w sensie standardów o których tyle swoimi czasy się na czytałem :)


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości