machina ale przeciez nie tylko do espresso

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

machina ale przeciez nie tylko do espresso

Postautor: dopeman » pn 05 wrz 2005, 12:01

juz na wstepie powiem ze forum przeszukiwalem i czytalem wnikliwie coby uniknac posadzenia o lenistwo (choc conieco moglem przeoczyc, ale za to juz nic nie moge :D )

no wiec, wyczytalem o przepysznym kakao jakie swoim dzieciom mozna przygotowac - ale bez opisu jak.. :roll:
Widzialem cudne filmiki jak mlekiem maluje się na kawie - latte art. I szukalem czegos odnosnie cappuccino.. malo tego.

Latte art z tego co widzialem na filmiku - espresso zaparzone do duzej filizanki i dolewac do tego odopwiednio manewrujac spienione mleko... tylko do jakiego stopnia owo mleko powinno byc spienione? mala niesmiala proba na Adagio zrobila taka dwucentymetrowa pianke nad powierzchnia mleka, moglem nabrac ja lyzeczka, reszta mleka byla plynna ale podgrzana - to wystarczy?

Natomiast cappuccino to wiekszy problem... domyslam się ze dolewa się mleka do espresso tak jak w przypadku Latte.. ale czy dodaje się cukru? czy pozniej jeszcze dodatkowo spienia? jednoznacznych odpowiedzi lub gotowych przepisow nie znalazlem - poza jednym cappuccino na bazie kawy rozpuszczalnej (tak ta, tu na forum)... :shock:

Awatar użytkownika
darek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 194
Rejestracja: ndz 11 sty 2004, 17:20
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

Postautor: darek » pn 05 wrz 2005, 12:12

Tu znajdziesz trochę informacji.

www.akademia-alfredo.pl

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » pn 05 wrz 2005, 14:07

o dzieki bardzo! przydatny adres. mam jednak juz na samym poczatku male zastrzezenia...

- "mleko powinno byc spienione z zachowaniem odpowiednich proporcji mleka i piany" jakie to odpowiednie proporcje sa nie wspominaja juz ani slowem.. :roll: chyba ze jest to gdzies ukryte w innych dzialach strony, jeszczez poszukam.

- podaja w kolejnosci 1) espresso 2) spienianie mleka 3) dodawanie mleka... na forum wyczytalem ze wpierw spieniamy mleko a dopiero potem przyrzadzamy espresso zeby bylo swieze i o odpowiedniej temperaturze

pozdrawiam!

Awatar użytkownika
darek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 194
Rejestracja: ndz 11 sty 2004, 17:20
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

Postautor: darek » pn 05 wrz 2005, 14:24

Jeśli chodzi o proporcje, to jako odnośnik można przyjąć animacje obrazujące czynności przygotowania poszczególnych napojów. Co do kolejności, to na witrynie tej mowa jest o pracy z urzadzeniami gastronomicznymi. Spienienie mleka na dobrej maszynie trwa jakieś 30 sekund. Czas stygnięcia espresso jest więc minimalny.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » pn 05 wrz 2005, 15:12

no i wlasnie pije sobie pierwsze caffe latte, choc pewno nie przyrzadzone bez bledow, juz pisze jak robilem:

- mleko prosto z lodowki 3,2%, wlalem ok 100ml do malego dzbaneczka o poj. ok 200ml, zaczalem spieniac, okolo minuty (chyba), dysza wprowadzona do polowy glebokosci mleka, pozniej blizej scianki, od czacu do czasu zmienialem jej polozenie. pianka bez wiekszych babelkow, raczezj drobna, ale nie wysoka, uroslo mozedo nie niepelnych 3/4 dzbanka. odstawilem
- zaparzylem doppio do goracej filizanki o poj ok. 200ml
- zaczalem wlewac mleko, na koncu samym pianka.. chcialem male latte art ale chyba mi nie wyszlo he he :D

calkiem smaczne, jednak cappuccino z tak niska pianka chyba nie da się zrobic... spieniac dluzej? moze inna technika spieniania? wg. tych proporcji z obrazka mleko powinno "urosnac" dokladnie o polowe..

no i tak naprawde i bez jaj udaly się komus kiedys te takie sliczne wzorki na Latte? probowal ktos? ;) zastanawia mnie czy podczas wlewania mleka ruszaja dzbankiem czy tez filizanka aby uzyskac okreslony wzor... no i czy jasny kolor wzoru to zasluga pianki czy tez mocniejszego strumienia mleka... :roll:

baqs
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 24
Rejestracja: śr 19 sty 2005, 13:44
Lokalizacja: wrocław

Postautor: baqs » wt 06 wrz 2005, 11:43

witam, pozwole wtracic się do dyskusji :) http://coffeegeek.com/guides/frothingguide tutaj dopemanie masz chyba jeden z bardziej obszernych, a mimo tego ciekawy przewodnik, po lekturze ktorego twoje watpliwosci powinny zostac rozwiane :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » pt 09 wrz 2005, 10:24

dzieki za linka chco tak po angielsku to gorzej, ale jakos dam sobie rade :)
no ale prosze mi tu teamtu nie zmieniac, ja się chcialem dowiedziec czy starszyzna forum ma jakies osiagniecia w latte art :D

Awatar użytkownika
darek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 194
Rejestracja: ndz 11 sty 2004, 17:20
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

Postautor: darek » pt 09 wrz 2005, 10:28

Ma :D
Obrazek

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » pt 09 wrz 2005, 10:58

ooo! moje wyrazy uznania :roll:
rewelacja :lol: szczerze to mi latte nie smakuje za bardzo ale robilem zeby chociaz poprobowac jakis ksztalt uzyskac. jedyne co mi wychodzi to jakas biala plama po srodku. darek moze zdradzisz troche tajnikow swojego warsztatu mlodemu adeptowi :D

Awatar użytkownika
darek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 194
Rejestracja: ndz 11 sty 2004, 17:20
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

Postautor: darek » pt 09 wrz 2005, 11:06

Sęk w tym, że napisać można bardzo wiele (jest to w wersji angielskiej pod linkiem, który podał baqs), ale i tak moim zdaniem niezbędna jest prezentacja na żywo. Kilka najważniejszych elementów:
1. Dobre espresso - crema tworzy tło dla wzorku
2. Mała ilość piany mlecznej - tyle tylko, żeby wystarczyło na obrazek
3. Pianka złozona z mikrobąbelków - duże bąbelki uniemożliwią zrobienie wzorku
4. Odpowiedni ruch ręki - tego niestety nie da się do końca opisać - mój znajomy określa to jako swoisty "swing"
EDIT: 5. Dzbanek z ostrym "dzióbkiem" dla dobrej kontroli strumienia mleka

...i już :wink:

EDIT: zaznaczam, że kawa ze zdjęcia była przygotowana na dużej gastronomicznej maszynie, ale w domu spieniam mleko elektrycznym spieniaczem za 5 zł (taka okrągła sprężynka :)) i też się da.
Mleko spienione spieniaczem, który jest w Adagio nie nadaje się do latte art. Za duże bąble.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » pt 09 wrz 2005, 11:15

ok. wydawalo mi się ze pianka ma byc duza - czyli poprostu spieniac krocej? bede probowal dalej. pianka z mleka i tak w adagio nie robi się wysoka, ale jak koncowke zanuzam gleboko to babelki nie sa wcale duze - jestes pewien ze się nie nadaje? w kazdym razie taka sprezynke ogragla ma moja dziewczyna wiec pozycze i bede probowal ale to dopiero po powrocie z urlopu - poprobuje kawy w Zakopcu ;) obiecuje ze jak mi się cos uda to wkleje zdjecie :D

Daniela

Postautor: Daniela » sob 31 gru 2005, 7:32

To już prawie malarstwo, a nie latte art. ;)

Obrazek


:arrow: I jeszcze kilka inspiracji (ok. 1,5 MB).

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » śr 11 sty 2006, 16:40

:shock:

:shock:

wow :!:
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
math
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 05 sty 2006, 21:16
Lokalizacja: Southampton

Postautor: math » śr 11 sty 2006, 19:56

WOW x2

No nie jest to latte jakie dziś odstalem /na wlasne życzenie/ w jakiejś otwartej "kawiarni" w Krakowskiej GAlerii Kazimierz


Warto dodac że są to fotki z mistrzostw Holandii.....ehhhhh

Awatar użytkownika
math
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 05 sty 2006, 21:16
Lokalizacja: Southampton

Postautor: math » śr 11 sty 2006, 20:47



Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość