Pimp my cappu, czyli pokaż swój latte art

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Jaga
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 69
Rejestracja: śr 27 sie 2008, 22:07
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Jaga » pt 16 sty 2009, 19:23

Ja na razie mogę pomarzyć...
wcześniej Gaggia Baby Dose+ I-mini, teraz szukam ;)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 17 sty 2009, 14:07

Obrazek
Obie filiżanki przed chwilą opróżniłem. Przed ich przygotowaniem celowo obniżyłem ciśnienie w parowym kotle mojej maszyny z dotychczasowego 1.4-1.5bar do przedziału 0.85-0.95bar, żeby sprawdzić czy jakość paro-systemu się pogorszy. Nic na to nie wskazuje. Poprawiło się nawet w przypadku najmniejszego dzbanka 0.35l. Może w końcu kupię sobie aparat Zorka-5 i wtedy dopiero zrobię parę ładnych zdjęć...

Ciemne plamy w większej filiżance to cętki ;-) Ziarna zastosowane do przygotowania espresso pochodziły z paczki otwartej jakieś dwa tygodnie temu. Paczka była otwierana i zamykana taśmą samoprzylepną tylko, aczkolwiek kawa była stosunkowo niedawno palona --- jeśli ktoś jest zainteresowany, to zapraszam ;-)

Mleko natomiast to jakieś 3.2% UHT noname zakupione w wielkim supermarkecie w Krakowie dwa miesiące temu ;-) Może faktycznie lepiej się spienia?

A teraz coś z mojego archiwum.
Cappuccio to wykonał na naszym stoisku horecowym sam Maestro Latte Art Marcin Moczydłowski.
Obrazek

sejor
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 36
Rejestracja: pn 10 lis 2008, 11:18
Kontaktowanie:

Postautor: sejor » śr 21 sty 2009, 20:05

nie wiem czemu ale osobiście jestem raczej "przeciwnikiem" rozet, jakoś mnie nie kręcą (może dlatego że mi raczej nie wychodzą)
dlatego zajmuję się nico innymi wzorami :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » ndz 25 sty 2009, 21:34

Witam,

ja z kolei nie przepadam za wykałaczkowaniem;) obecnie ćwicze tulipany, ale coś mi topornie idzie, chyba trzeba nieco mocniej napowietrzać mleka do tego typu tworów.

Poniżej kilka fotosów, żeby trzymać wątek przy życiu:

Dwie przelane (próbowałem lać ciągle z tą samą prędkości zgodnie z radami na TMC):

Obrazek

Obrazek

I dość symetryczna rozeta z użyciem całej powierzchni filiżanki (w końcu dobrałem odpowiednio prędkość lania:)):

Obrazek

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

cup
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 183
Rejestracja: sob 13 gru 2008, 21:34

Postautor: cup » ndz 25 sty 2009, 21:43

a ja ćwiczę... i mi nie wychodzi :cry:
Jak tak próbuję rozłożyć ten proces na małe etapy, to ...wydaje mi się, że... nie idzie mi pierwsza faza, tzn od przechyłu dzbanka do...wypłynięcia mleka na powierzchnię - mam wrażenie, że...chyba zbyt dużo mleka wtedy wykorzystuję i potem brak miejsca w filiżance na tworzenie wykrętasów... albo jest inaczej, a tylko mnie się tak zdaje.
Nie wychodzi w każdym razie, i już :evil:

PS rozety w Waszych filiżankach dla mnie ... odjazdowe, ale prawie wszyscy macie skopany.... balans bieli :P

bartoromero

Postautor: bartoromero » ndz 25 sty 2009, 23:47

Dobrze doświadczeni koledzy prawią: trzeba z 10l mleka wydudlać, zanim uzyska się "powtarzalność" w tworzeniu latteartu. Mi dopiero kilka razy (od pół roku próbuję) wyszlo. Za każdym razem byłem zaskoczony, że się udało. Zwykle wtedy się udawało, kiedy odpuszczałem sobie starania :)
Problem także w tym, że pijam wyłącznie espresso - mleczko jedynie dla mojej pani dolewam, zatem generalnie mniej okazji jest do ćwiczenia.
Nic to. Jak się nie psewrócis, to się nie naucys! :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 26 sty 2009, 9:47

Cup, ja po prostu nie mam odpowiedniej kamery ;-)

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: dsc » pn 26 sty 2009, 11:32

Witam,

podstawowe instrukcje sa dosc malo skomplikowane, zakladajac, ze mleko jest dobrze spienione. Zaczynamy lejac z wiekszej wysokosci tak, aby mleko poszlo pod creme (mozna przechylic nieco filizanke, tak, aby glebokosc w miejscu 'wejscia' mleka byla wieksza) i w momencie, gdy chcemy zaczac cos rysowac zblizamy dzbanek do powierzchni. Ten krok jest w zasadzie decydujacy dla calego procesu. Jesli wykonamy go zbyt pozno nie wyrobimy się raczej z pelna rozeta i skonczymy z 1/3 kawy na blacie (patrz zdjecia wyzej:)). Za mocno napowietrzone mleko utrudni uzyskanie dobrego kontrastu i mozemy skonczyc z biala plama na srodku filizanki, zamiast faktycznej rozety. Predkosc lania mozna dobierac dowolnie, wysoka daje mocno zawiniete galezie, niska na ogol daje grubsze galezie, ale ponownie moze prowadzic do obnizenia kontrastu i zalania detali.

Wszystko powyzsze przychodzi praktycznie samo jak juz wylejemy sporo mleka.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

RAF77

Postautor: RAF77 » pn 26 sty 2009, 13:51

ja na razie robie bałwanka zamiast rozetki (bardzo grube gałęzie) :-)
albo jak za mało spienię to robię drut kolczasty :-)

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » pn 26 sty 2009, 14:06

Witam,

wazne jest zeby pozwolic mleku rysowac czekajac na moment wyplyniecia na powierzchnie. Proby 'wymuszenia' poprzez machanie dzbankiem na boki najczesciej daja marne rezultaty.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

RAF77

Postautor: RAF77 » pn 26 sty 2009, 14:29

technikę mam chyba ok bo tak delikatnie kiwam dzbankiem tylko, jest ten moment kiedy mleko wypływa na wierzch przy krawędzi ale mam za gęstą piankę i wychodzi bałwanek :-)

Obrazek
By raf77

Obrazek
By raf77

Awatar użytkownika
masster
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: ndz 28 wrz 2008, 22:59
Lokalizacja: Bydgoszcz

Latte art...

Postautor: masster » wt 27 sty 2009, 15:35

Obrazek
Taki mały mix , bo duuuuuuużo tego mam ;)
Espress yourself....

Awatar użytkownika
masster
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: ndz 28 wrz 2008, 22:59
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: masster » wt 27 sty 2009, 15:48

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tu jeszcze parę innych ;)
Espress yourself....

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » wt 27 sty 2009, 15:54

Niezłe.
Pracuj nad kontrastem.

Polecam to: http://pl.youtube.com/watch?v=rTZ9IYRI9To
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

Awatar użytkownika
masster
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: ndz 28 wrz 2008, 22:59
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: masster » wt 27 sty 2009, 16:14

Właśnie z tym mam problem :cry: Nie wiem czy to wina tego że za mocno mam mleko spienione czy jak? :? nad kontrastem pracuje już troche ale tylko czasem wychodzi :? Ale filmik klasa ;) Widać coffeeheaven w standardzie ;) brawo :wink:
Espress yourself....


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości