Pimp my cappu, czyli pokaż swój latte art
- Wit
- Consigliere
- Sprzęt: '
Data publikacji posta to u mnie 5.56, zegarek wskazuje 5.45. Więc wszystko gra, po prostu autor przez ok. 8 minut podnosił szczękę, która mu opadła po ujrzeniu dzieła, pozostałe 3 zajął transfer zdjęcia do netu 

Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie 

-
- zagląda całkiem śmiało
- Sprzęt: DeLonghi Magnifica ESAM 3000B
Może i ja coś pokażę. Co prawda latte art to jeszcze nie jest ale trenuję
Myślę, że przydadzą się te zdjęcia w tym temacie żeby początkujący tacy jak ja nie załamywali się widząc same super rysunki i widzieli, że na początku nie jest tak kolorowo i wychodzą różne niezidentyfikowane obiekty mleczne na kawie
04.02.2011

09.02.2011

21.02.2011

Dodam, że nie ćwiczę cały czas tylko próbuję coś rysować przy okazji robienia cappu czyli ok 3 razy w tyg
pozdr

04.02.2011

09.02.2011

21.02.2011

Dodam, że nie ćwiczę cały czas tylko próbuję coś rysować przy okazji robienia cappu czyli ok 3 razy w tyg

pozdr
Bardzo fajnie już wychodzi są zarysy, a to już dużo, ja pamiętam moje początki gdy się głowiłem, zę coś chyba z mlekiem mam nie tak bo cała zawartość dzbanka szła zawsze pod creme i ni huhu nie mogłem rozgryźć dlaczego tak się dzieję, a na kawie nie pojawiało się nic ciekawego jeszcze przez długi czas.

-
- zagląda całkiem śmiało
Dziś wyszło mi coś takiego

Chyba jeszcze piana jest za sztywna bo nie mogę za cholerę zrobić drobniejszych wzorków a z drugiej strony to crema jakaś mi cienka i bąblasta wychodzi i nie ma przez to fajnego kontrastującego tła
Muszę chyba spiłować to podwójne dno przy filtrze albo pokombinować z grubością mielenia
EDIT:
Dopadłem dziś mleko dla baristów i powiem szczerze, że lepiej na nim spienianie wychodzi. Mleko ma bardziej jednolita i jogurtową konsystencję i rysowanko fajniej wychodzi. Jeżeli miałbym wprawę to myśle ze tym mleczkiem mógłbym narysować coś fajnego a tak to wyszło coś takiego

Chyba jeszcze piana jest za sztywna bo nie mogę za cholerę zrobić drobniejszych wzorków a z drugiej strony to crema jakaś mi cienka i bąblasta wychodzi i nie ma przez to fajnego kontrastującego tła

Muszę chyba spiłować to podwójne dno przy filtrze albo pokombinować z grubością mielenia

EDIT:
Dopadłem dziś mleko dla baristów i powiem szczerze, że lepiej na nim spienianie wychodzi. Mleko ma bardziej jednolita i jogurtową konsystencję i rysowanko fajniej wychodzi. Jeżeli miałbym wprawę to myśle ze tym mleczkiem mógłbym narysować coś fajnego a tak to wyszło coś takiego

-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Hej, przede wszystkim pisz, proszę po polsku, bez błędów
. O wstawianiu obrazków jest napisane tutaj: http://caffeprego.pl/phpBB2/faq.php?mode=bbcode#9.
Mleko dla baristów jest może łatwiejsze w opanowaniu sztuki, ale gdy się tę sztukę opanuje, żadne mleko nie stanowi problemu.

Mleko dla baristów jest może łatwiejsze w opanowaniu sztuki, ale gdy się tę sztukę opanuje, żadne mleko nie stanowi problemu.
-
- zagląda całkiem śmiało
Zgadzam się w 100% - na mleku dla baristów łatwiej ale dziś udało mi się tak samo dobrze spienić mlekovitę 3.2% tylko troszkę więcej gimnastyki
Dodam tylko tyle, że jeśli ktoś chce rysować i jeszcze to pić później tak jak ja to mleko dla baristów jest o wiele gorsze w smaku - przynajmniej to które ja miałem. Smakowo nawet się nie umywa do mlekovity.
A żeby nie było za bardzo offtopikowo to wklejam dzisiejsze bazgroły zrobione mlekovitą

Dodam tylko tyle, że jeśli ktoś chce rysować i jeszcze to pić później tak jak ja to mleko dla baristów jest o wiele gorsze w smaku - przynajmniej to które ja miałem. Smakowo nawet się nie umywa do mlekovity.
A żeby nie było za bardzo offtopikowo to wklejam dzisiejsze bazgroły zrobione mlekovitą

- Metiu
- kawa w żyłach
- Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Spróbuj trzymać dzbanek nieco dalej od powierzchni mleka i machaj nim energiczniej
Kontrast się poprawi a listki powinny być delikatniejsze.
U siebie obserwowałem że jak tak robię to wychodzi nieco lepiej.

U siebie obserwowałem że jak tak robię to wychodzi nieco lepiej.

Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery