Kawa Kimbo - mielona

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
math
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 05 sty 2006, 21:16
Lokalizacja: Southampton

Postautor: math » pt 17 lut 2006, 23:37

no..... u mnie w kolejce czekają : KIMBO Napoletano, Gold Medal i Aroma Italia a na deser Mauro Mattino - obgłowiłem się na miesiąc :) ciekawe która mi bardziej podejdzie ??? teraz chwilowo katujemy się pozostalością Segafredo /żal wyrzucić, kiedyś tam kupiliśmy podwójną paczkę i stwerdzilismy z żoną że nadszedł czas by ją wykończyć i się pożegnać/ - ale szczerze mówiac mam klopoty z dopijaniem tego specyfiku:)...jaka to będzie uczta przesiadając się na coś normalnego. Chawła Bogu, ze rano serwuje sobie "espresso" z końcówki Compagnia dell Itallia...ale popułudnia są straszne .....jeszcze dzień i koniec na zawsze z Segafredo....bleahhhhhhhhh.....chyba że ktoś lubi dziwne, ekstremalne doznania smakowe......

Andy

Postautor: Andy » sob 18 lut 2006, 10:44

Wiesz Math, to trąci trochę masochizmem :shock: - nie smakuje Ci, zrzędzisz a mimo to pijesz - a wyrzuć to po prostu, chyba twoje odczucia są więcej warte niż kilka złotych. :wink:

Awatar użytkownika
math
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 05 sty 2006, 21:16
Lokalizacja: Southampton

Postautor: math » sob 18 lut 2006, 11:33

no...takim małym :)...nie wyrzucam bo żona jeszcze ją jakoś trawi :shock: /po rozpuszczalnej Jacobs nawet Segafredo może nie smakować tak strasznie :D )....ja jej tylko pomagam ...żeby było szybciej....nie znosze wyrzucać do kosza zwłaszcza jeżeli za to zapłacilem krwawicą...

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » sob 18 lut 2006, 15:39

math wole rozpuszczalna necafe - powaznie 8)

wsyp w sloik i do lodowki ta segafredo - wykorzysta się do wszelkich mlecznych kawek. ja tak zrobilem po wypiciu 2 kaw... latte czy cappuccino jest ok.
a espresso czy creme to lepiej z dobrej kawki ;)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
math
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 05 sty 2006, 21:16
Lokalizacja: Southampton

Postautor: math » wt 21 lut 2006, 19:38

...no i zaczęło się!!!...
Rozpocząłem równolegle i pije na zmianę Kimbo Napoletano oraz Mauro Mattino. Obie mielone po 250 gram.
Po Segafredo to KOSMOS dla podniebienia :)
Po dwóch dniach użytkowania - remis. Na moim przaśnym AEG obie wypadaja super. Bardzo ładna, gęsta, orzechowa crema /lepiej wypada Mauro/
Zapach: niezaparzona kawa - MAuro wydaje się być bardziej ostrzejszy od Kimbo w gdzie czuć nieco czekoladowej nutki
Smak: o dziwo inaczej tzn. MAuro jest łagodniejsza, bardzo za-jedwabista i wywarzona.
Kimbo - nieco kwasniejsza, za to z mocniejszym charakterem ...no ma to cos !!! co mi bardzo odpowiada.
Obydwie wypadają nieco lepiej od Manuela Dolce Vita. Nie wiem jak jest w stosunku do Sublime, bo tej jeszcze nie piłem...Aroma Bar stawiam mniej wiecej tej samej grupie ........no ale to sa moje opinie...kwestia smaku :)

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » wt 21 lut 2006, 20:00

Hmm, jak to miło słyszeć, że Kimbo i Mauro odnoszą taki "sukces" wśród forumowiczów. A pamiętajcie, że to są zwykłe kawy z półki sklepowej (Mattino jest najtańsze z całej gamy Mauro), które w Italii kosztują nie więcej niż 2 EUR za 250g. W polskim sklepie : towar delikatesowy 6 EUR :!:
Dobrze, że jest jeszcze internet.

bankroot

Postautor: bankroot » wt 21 lut 2006, 20:28

. i wywarzona.
o Boże !!!!!!!
to nie sól ...

Awatar użytkownika
math
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 05 sty 2006, 21:16
Lokalizacja: Southampton

Postautor: math » wt 21 lut 2006, 21:15

a się czepia słówek !!!!! :wink:

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » wt 04 kwie 2006, 10:21

Ja też ostatnio kupiłem to, o czym wyżej, czyli owoż (oweż?) Kimbo. I strasznie gorzka wychodzi. Ja lubię gorzką kawę, ale to chyba przesada.
A może ja popełniam jakiś błąd?

Awatar użytkownika
math
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 05 sty 2006, 21:16
Lokalizacja: Southampton

Postautor: math » wt 04 kwie 2006, 19:52

a którą Kimbo parzyłeś? Ja mialem klopoty z Gold Medal - kwaśna, zerowa crema....za to Napoletano - ładna crema, niezły smak, w miarę powtarzalna....
PiLem jeszcze Aroma Italiano.....mówiąc kolokwialnie - ujdzie, ale bez rewelacji.

Napewno duży wpływ na to ma Krakowska woda źródlana w kranach, jak i ekspres. Ale spośród testowanych Kimbo - Napoletano zdecydowanie wyprzedza pozostałe i polecam. Można ją dostać całkiem niedrogo ...wystarczy poszperac :) Do przetestowania została mi Kimbo Macinato.

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » wt 04 kwie 2006, 22:58

No właśnie KIMBO Espresso Napoletano.
Zaznaczam, że jestem początkujący w tych sprawach i nie mam jakiegoś rewelacyjnego sprzętu, tylko AEG 150.
Pewnie robię jakiś banalny błąd w przygotowaniu...

Awatar użytkownika
kaz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 173
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: kaz » wt 04 kwie 2006, 23:16

Na mojej maszynie typu PPPP* Kimbo Napoletano wychodzi troszkę przypalone czyli jest za drobno zmielona. A co do smaku- znaczna goryczka nie lezy w moim guście, no ale wypiję ją , boć mam jakieś inne wyjście? A i winny się znajdzie, tak to WASZA wina bo tak się o niej rozpisywaliście jaka to ona super itp.
Dlaczego ja Was we wszystkim słucham? :lol:

*)PPPP- plastikowy plastik plastikiem pogania>> AEG Cappupresso.
Ostatnio zmieniony śr 05 kwie 2006, 13:41 przez kaz, łącznie zmieniany 1 raz.
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » wt 04 kwie 2006, 23:48

kaz: nie moze byc za drobno zmielona. illy jest zmielona najdrobniej ze wszystkich znanych mielonych mieszanek i jest najblizsza idealu 25ml/25s. Kimbno zmielona jest znacznie grubiej, nadajac się idealnie do moki, choc i w 15bar się sprawdza - adagio dobrze sobie radzilo.
Jesli przepalone - to za wysoka temperatura, jesli gorzkie to za dlugi czas parzenia - taka moja diagnoza. Jak puszczam wode dluzej niz 25-30sec kazda kawa nabiera u mnie goryczy.
Kimbo Espresso Napoletano jest debest nie znacie się ;)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » śr 05 kwie 2006, 10:12

Ja nie twierdzę, że się znam.
Trudno przez internet przekazać smaki. Pewnie w jakiejś kawiarni jest wzorzec, jak to powinno smakować. Sęk w tym, że ja do najbliższego cywilizowanego miasta mam ponad 100 km...
Jak by się ktoś wypowiedział - jest bardzo gorzka bo taka ma być -to bym uznał, że się nie znam na dobrych kawach a tak, to się zastanawiam, co źle robię.
Ps. Kawa leci 25-30 s., czyli idealnie wg tutejszych zaleceń. Błoto nie zostaje na filtrze.

Awatar użytkownika
math
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 05 sty 2006, 21:16
Lokalizacja: Southampton

Postautor: math » śr 05 kwie 2006, 12:34

No właśnie KIMBO Espresso Napoletano.
Zaznaczam, że jestem początkujący w tych sprawach i nie mam jakiegoś rewelacyjnego sprzętu, tylko AEG 150.
Pewnie robię jakiś banalny błąd w przygotowaniu...
Jacek, wiesz pisałem że Kimbo Napoletano jest lekko kwaśna /ale nie az tak jak reszta Kombo która piłem/, ale zarazem ma to cos. Wiesz tesz nie ma jakiejs rewelki tylko AEG, niestety.....musisz kombinowac.

po Segafredo, Kimbo uznasz za 8 cud świata !!! :lol: jezeli nie lubisz kawaskowatych kaw, to polecam kawy z Ameryki poludniowej są dużo łagodniejsze.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości