Tania i bardzo dobra kawa, Mamma mia! tylko w Italii...
-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Tania i bardzo dobra kawa, Mamma mia! tylko w Italii...
Pisywaliśmy ostatnio o niemiłosiernie zawyżonych cenach kawy w Polsce.
Oto co znalazłem na temat bardzo ciekawej, słodko pachnącej kawy z południa Italii... 3kg/10Euro...
http://www.xpressivo.com/theespressogui ... sp?id=1044
I co my na to? A co na to nasze imperium kawowe ze swoimi niebieskimi migdałami?;-) Na ich miejscu dałbym sobie spokój z Lavazzą i wszystkie $$$ zainwestowałbym w import setek kawowych mieszanek z całej Italii;)
un antonio
Oto co znalazłem na temat bardzo ciekawej, słodko pachnącej kawy z południa Italii... 3kg/10Euro...
http://www.xpressivo.com/theespressogui ... sp?id=1044
I co my na to? A co na to nasze imperium kawowe ze swoimi niebieskimi migdałami?;-) Na ich miejscu dałbym sobie spokój z Lavazzą i wszystkie $$$ zainwestowałbym w import setek kawowych mieszanek z całej Italii;)
un antonio
Brzmi nieźle, ale co to warte? Piłeś ją? Żeby się nie okazało, że jest to coś na kształt SIDO Cafe tradycyjnej za 3 zł z groszami za 10dag. Samo otworzenie torebki sugeruje natychmiastową konieczność ewakuacji wszystkich z okolicy ze względu na zapach (dla mediów - to tylko moje osobiste zdanie). No i problem się pojawia jak zwykle z logistyką
.

3 kg za 10 EUR to pewnie przeterminowana, no baz jaj, są pewne granice.
I jeszcze jedno, często mówimy ta marka dobra, ta be. Ale w ramach tego samego producenta może być mieszanka 100% robusta i 100 % arabika plus kilka o różnych proporcjach. Czy Wasze wybredne
gusta zaakceptują tę robustę, na pewno nie. Ja ośmielę się twierdzić, że Mokarabia Extra Bar nie jest gorsza od Zicaffe Linea Bruna
.
Na xpressivo lubię te opinie, w których ktoś ocenia konkretną mieszankę.
Natomiast bardzo sobie cenię tych producentów, którzy w całym przekroju swoich mieszanek i mielonek zachowuje przyzwoitą jakość.
I jeszcze jedno, często mówimy ta marka dobra, ta be. Ale w ramach tego samego producenta może być mieszanka 100% robusta i 100 % arabika plus kilka o różnych proporcjach. Czy Wasze wybredne

Na xpressivo lubię te opinie, w których ktoś ocenia konkretną mieszankę.
Natomiast bardzo sobie cenię tych producentów, którzy w całym przekroju swoich mieszanek i mielonek zachowuje przyzwoitą jakość.
-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Carl, pięknie to o czym myślę ująłeś w swoim ostatnim zdaniu...
Wracając do tematu, 10 Euro za 1kg jest już przyzwoitą ceną.
Oczywiście 3 Euro za 3 kg to nie wiadomo co;)
Tak czy owak, niestety nie wybieram się do Italii,
ani tym bardziej na Sycylię;( bo jestem tylko...
teraz uwaga;) drogi MarkuKawoszu
...skromnym akademikiem;)
un antonio triste
Wracając do tematu, 10 Euro za 1kg jest już przyzwoitą ceną.
Oczywiście 3 Euro za 3 kg to nie wiadomo co;)
Tak czy owak, niestety nie wybieram się do Italii,
ani tym bardziej na Sycylię;( bo jestem tylko...
teraz uwaga;) drogi MarkuKawoszu
...skromnym akademikiem;)
un antonio triste
-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Zi ostatnio wypuścił przepiękną reklamę: na tle tysięcy czarnych jak węgiel, lśniących ziarenek, piękna czarnoskóra twarz dziewczyny. Owal tej twarzy przypomina ziarno kawy. Zi jest inicjałem nazwiska, Zi jest z Sycylii, Zi jest w INEI, Zi zrobi wszystko, by sprzedać się w Polsce. Świetny to partner dla Silesiusa albo lepiej dla jakiejś przedsiębiorczej dziewczyny
.
Ale to wszystko jest czarne jak węgiel od początku do końca...

Ale to wszystko jest czarne jak węgiel od początku do końca...

Tania kawka - kultura picia
Dobrą i tanią kawę mozna i w Polsce można juz kupić, wszystko zalezy od podejscia i pazernosci sprzedawcy. Ceny kawy szczegolnie w lokalach sprzedawane są z marżą ponad 500% A czy nie można np. 50-100%. Jak widzę kultura picia kawy, dobrej kawy w Polsce rosnie i to dobrze. Nawet coraz wiecej ludzi wie ze filizankę do espresso nalezy podgrzać
).

-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: do kawy...
- Kontaktowanie:
Re: Tania kawka - kultura picia
Nie kupuje ceny sprzedawanej z ponad pięćset procentową marżąDobrą i tanią kawę mozna i w Polsce można juz kupić, wszystko zalezy od podejscia i pazernosci sprzedawcy. Ceny kawy szczegolnie w lokalach sprzedawane są z marżą ponad 500% A czy nie można np. 50-100%. Jak widzę kultura picia kawy, dobrej kawy w Polsce rosnie i to dobrze. Nawet coraz wiecej ludzi wie ze filizankę do espresso nalezy podgrzać).

//a po co cytujesz?? // admin
- Delizia.pl
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Siemens
- Kontaktowanie:
Re: Tania kawka - kultura picia
Witam, marża nie może wynieść 100% tylko narzut, trochę podstaw matematyki by się przydało. W lokalach narzuty są kilka razy większe, koszt zaparzenia espresso to kilkadziesiąt groszy.Ceny kawy szczegolnie w lokalach sprzedawane są z marżą ponad 500% A czy nie można np. 50-100%. Jak widzę kultura picia kawy, dobrej kawy w Polsce rosnie i to dobrze. Nawet coraz wiecej ludzi wie ze filizankę do espresso nalezy podgrzać).
Dodałbym na pierwszym miejscu pazerność rządu, który opodatkowuje wszystko niemiłosiernie i skubie nas równo po kieszeni.Dobrą i tanią kawę mozna i w Polsce można juz kupić, wszystko zalezy od podejscia i pazernosci sprzedawcy.
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów